Mahkeme savcılık talebini reddetti
Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink cinayetine ilişkin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığındaki bazı görevliler hakkında yürütülen soruşturma kapsamında verdiği kararı, usul yönündeki eksiklikleri gerekçe göstererek iade eden Trabzon Cumhuriyet Savcılığının talebini reddetti.
Rize Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul'da öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ile ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu'nun, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi aracılığıyla mahkemelerine gönderdiği dilekçe ile Dink cinayetine ilişkin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığının bazı görevlileri hakkında, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 29 Haziran 2010 tarih ve 2010/5689 sayılı soruşturmada verilen ''kovuşturmaya yer olmadığına dair karara'' yaptığı itirazı değerlendirmiş ve sözkonusu görevliler hakkında verdiği ''takipsizlik kararı''nın kaldırılması yönündeki istemi kabul etmişti.
Mahkeme ayrıca, tanık Emin Arslan'ın ifadesinde isimleri geçen eski Trabzon İl Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın da aralarında bulunduğu 3 kişinin ayrıntılı beyanlarının alınmasına karar vermişti.
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığının kararı usul yönündeki eksiklikleri gerekçe göstererek iade etmesi üzerine dosyayı yeniden değerlendiren Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay Genel Kurulunun 2007/247 esas, 2007/257 karar sayılı kararına atıfla soruşturma aşamasında birtakım eksiklerin tamamlanmadığının tespit edilmesi halinde soruşturma evresinin Cumhuriyet Savcısınca tamamlanması gerektiğini belirtti.
Aksi durumun kabulü halinde soruşturma safhasının asıl yetkili Cumhuriyet Savcısı varken istisnai yetkili olan Sulh Ceza Hakiminin soruşturma yapması sonucunda ulaşılacak durumun yeni CMK'nın getirdiği sistem ve yasanın amacına aykırılık oluşturacağını ifade eden Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Savcısının soruşturmanın genişletilmesi işlemini yapmasına engel yasal bir düzenleme bulunmadığı, bu nedenle Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığının talebinin reddedilmesine karar vererek dosyayı yeniden Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.
Rize Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği bu kararın ardından Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığının karara ancak Yargıtay nezdinde itiraz edebileceği, dosyayı yeniden Rize Ağır Ceza Mahkemesine gönderme ihtimalinin kalmadığı öğrenildi.
Olayın geçmişi
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, 2007'de, Dink cinayetine ilişkin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğünün bazı görevlileri hakkında açtığı soruşturmada ''kovuşturmaya yer olmadığı'' yönünde karar vermişti. Dink ailesinin avukatlarının bu karara yaptığı itirazın reddine karar veren Rize Ağır Ceza Mahkemesinin kararı kesinleşmişti.
Ayrıca, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde, ''görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma'', Albay Ali Öz hakkında ise ayrıca Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ''görevi ihmal'' suçundan dava açılmıştı.
Dink ailesi, geçen yıl ise Trabzon'a en yakın Ağır Ceza Mahkemesi olması sebebiyle Rize Ağır Ceza Mahkemesine gönderdiği bir başka dilekçede, Cumhuriyet Savcılığının Trabzon Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı görevlileri hakkında verdiği ''takipsizlik'' kararının, şüpheliler hakkında ortaya çıkan olguların araştırılmadan verildiği savunularak, kararın kaldırılması istenmişti.
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı ise emniyet ve jandarma görevlileri hakkında sonradan ortaya konulan yeni iddia, isnat ve delil bulunmadığını ve ileri sürülen hususların soruşturma evrakı içinde incelenip değerlendirildiğini belirterek, aynı konuda mükerrer soruşturma yapılamayacağından ''kovuşturmaya yer olmadığına'' karar vermişti.
Dink ailesinin itirazını değerlendiren Rize Ağır Ceza Mahkemesi kararında, her ne kadar Trabzon İl Jandarma Komutanlığı ile Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkındaki soruşturmada ''takipsizlik kararı'' verilmiş ise de bu karara yapılan itiraz dilekçesinde kamu davası açılmasını gerektirecek olay ve delillerin belirtilebileceğini kaydetmiş, kararında, Dink ailesinin sunduğu itiraz dilekçesi ve eklerinde ismi geçen tanık Emin Arslan'ın ifadesinin ayrıntılı bir şekilde tespiti ve Arslan'ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 2007/972 sayılı soruşturma dosyasına verdiği ifadenin onaylı örneğinin getirilmesini ve ifadesinde isimleri geçen Levent Yarımel ile Eski Trabzon İl Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın ayrıntılı beyanlarının alınması gerektiğini belirmişti.
Ayrıca, TBMM İnsan Hakları Komisyonunca Hrant Dink cinayetine yönelik alınan ifadeler ve raporun tespit edilip ilgili kişilerin gerekirse yeniden dinlenilmeleri ve sonucuna göre karar verilmesi gerekirken daha önce yapılan bazı işlemlerden bahsedilerek ''kovuşturmaya yer olmadığına'' dair karar verilmesinin uygun görülmediğini belirten heyet, soruşturmanın genişletilmesi ve sonucuna göre karar verilmesi gerektiğine işaret etmişti.
Mahkeme heyeti, bu nedenlerle Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığının ''kovuşturmaya yer olmadığına'' dair kararına Dink ailesi tarafından yapılan itirazın kabulüne karar vererek, soruşturmanın genişletilmesine ve işin niteliği gereği eksik ve araştırılması gereken hususların soruşturmayı yürüten Trabzon Cumhuriyet Savcısınca yerine getirilmesine karar vermişti.
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı ise kararı usul yönündeki eksiklikleri gerekçe göstererek Rize Ağır Ceza Mahkemesine iade etmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi