Makine Mühendisleri Odası'ndan klima uyarıları

Yaz mevsimiyle birlikte artan sıcaklar klima kullanımını kaçınılmaz kılarken elektrik tüketiminin artmaması, klimanın sağlığı olumsuz etkilememesi için uzmanlar önemli uyarılarda bulundu.

Makine Mühendisleri Odası'ndan klima uyarıları
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 09.06.2017 - 11:30


MMO İzmir Şubesi'nden yapılan yazılı açıklamada klima kullanırken kapı ve pencerelerin kapalı olması gerektiğine dikkat çekilerek, hava filtrelerinin en az haftada bir kez temizlenmesi gerektiği vurgulandı ve şöyle dendi:

"Klimanın kullanıldığı ortamın ısı izolasyonu ne kadar iyi olursa, kapasitesi ve dolayısı ile elektrik tüketimi azalacağı gibi verimi de o kadar artacaktır.

Klima kullanılan ortamda kapı ve pencereler kapalı olmalı, güneş alan camlarda bulunan panjur vb. kapalı tutulmalıdır. Doğrudan güneş ışığının içeri girmesi daha fazla enerji harcamanıza neden olur. Klima cihazlarının serpantinleri, fanları, iç aksamı ve filtreleri toz tutar ve zamanla kirlenir. Bu durum hem klimanın verimliliğini etkiler hem de zamanla klima cihazını yıpratır. Bu tozlar çalışma esnasında birçok hastalığa neden olabilir, içinde mikrop ya da bakteri barındırabilir veya oluşturabilir. Bu nedenle klima cihazı yaz-kış kullanılıyorsa en az her geçiş mevsiminde, sadece yazın kullanılıyorsa her kullanma dönemi öncesi en az bir kez serpantinler temizlenmeli ve periyodik bakım yapılmalıdır. Hava filtreleri düzenli olarak en az haftada bir kez temizlenmeli."

"HAVA SICAKLIĞINA GÖRE 8-12 DERECELİK FARK OLMALI"
MMO yazılı açıklamasında klima kullanırken verimli enerji yöntemlerine de dikkat çekerek şöyle dendi:

"Klima cihazları konfor için üretilmiş cihazlardır, aşırı ısıtma ya da aşırı soğutma yapmak bu cihazların daha fazla enerji tüketmelerine neden olacaktır. Klima cihazlarının kumandasından istenilen oda sıcaklığının, sıcak havalarda soğutma yaparken dış hava sıcaklığına göre 8-12 °C'lik bir farka göre (min. 24°C) ayarlanması yeterlidir. Daha fazla soğutmak klimanın daha çok enerji harcamasına neden olur. Klima cihazında bulunan dikey ve yatay kanatların yönü ayarlanarak ya da sürekli hareket ettirilerek üflenen havanın odaya dağılmasının sağlanmasıyla homojen bir soğutma elde edilmesini, istenilen oda sıcaklığının daha çabuk yakalanmasını ve enerjinin verimli kullanılmasını sağlayabilirsiniz."

"UZUN SÜRE KLİMA ÖNÜNDE OTURMAK SAĞLIK İÇİN SAKINCALI"
Açıklamada, uzun süre klima cihazının karşısında ve hava akımında durmanın, oturmanın soğuk hava akımı içerisinde kalmanın sağlık için sakıncalı olduğu vurgulanarak şunlara dikkat çekildi:
"Hava akış yönü odayı soğutmak için yukarı, ısıtmak için aşağı olmalıdır. Havanın çok sıcak olmadığı ve nemin yüksek olduğu günlerde klima cihazını nem alma modunda çalıştırın. Nemin alınması, iç ortamda konforlu bir ortam yaratacaktır. Klimanız soğutma modunda çalışırken diğer elektrikli (ütü vb.) aletleri kullanmamaya dikkat edin. Kullanılan her elektrikli alet ortama gücü etkisinde ısı vermekte ve bu ısı ortamda ilave soğutma ihtiyacına neden olmaktadır. Bu durumda klimanız daha fazla çalışma gereği duyacak ve daha fazla elektrik tüketecektir. Uzun süre klima cihazının karşısında ve hava akımında durmak, oturmak, soğuk hava akımı içerisinde kalmak sağlığınız açısından sakıncalıdır. Yaşlı, hasta ve çocukların odalarında klima kullanımı sırasında daha dikkatli olunmalı, sağlık durumlarının etkilenmemesine dikkat edilmelidir. Bitkiler ve evcil hayvanlar uzun süreli olarak klima cihazlarının hava akımı içerisinde bulunmamalıdır. Sıcak ya da soğuk havanın sürekli olarak bitkilerin ve hayvanların üzerinden geçmesi bitkilere ve hayvanlara zarar verebilir. Klima cihazlarını durdurmadan cihazlara müdahale edilmemeli ya da temizlik yapılmamalıdır. Çalışırken cihaza dokunulması durumunda yaralanma riski yüksektir. Klima cihazlarında temizlik yapılacağı zaman cihaz çalışmıyor olmalıdır."

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler