Malatya'nın ''altını'' bodur ağaçlarda yetiştirilecek

Darende'de bir firma, Avrupa'ya ihraç edilmek üzere kayısı yetiştirmek üzere, bodur ve yarı bodur fidanlarından oluşan bahçeler kuracak.

Malatya'nın ''altını'' bodur ağaçlarda yetiştirilecek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.02.2013 - 12:05

Malatya'nın ''altını'' olarak da bilinen kayısı, Avrupa'ya ihracat edilmek üzere bodur ağaçlarda yetiştirilecek.

Darende Ziraat Odası ile ortak bir proje yürütecek Alanar Meyvecilik Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Tamer,  ilçedeki kayısı bahçelerini inceleyip, üreticilerle görüştükten sonra belirleyecekleri alanlara bodur ve yarı bodur kayısı fidanlarını dikeceklerini söyledi.

En çok tercih edilen kayısı türü olan Hacıhaliloğlu ve Kabaaşı'nı yetiştirmeyi hedeflediklerini aktaran Tamer, Hacıhaliloğlu kayısısının taze ve sofralık olarak ihracatını gerçekleştirmenin yanı sıra iç pazardaki süpermarketlere geç sezonda dağıtımını sağlamak istediklerini kaydetti.

Tamer, ''Hacıhaliloğlu kayısısına karşı yaklaşık 20 yıldır ilgimiz vardı. Bu ilgi son 5 sene içerisinde biraz daha yoğunlaştı. Firma olarak ülkemizde 4 bin dekar arazi üzerinde modern meyve yetiştiriciliği yapıyoruz. Malatya'da soğuk hava deposu kiralamak ve burada bu işe gönül vermiş kişilerle kayısının hasat döneminde tedarik, soğuk hava deposunda paketlenip ön soğutma işlemlerinin yapılması ve aynı zamanda da ihracatıyla soğuk zincirde iç pazardaki dağıtımını sağlamak üzere geliştirmekte olduğumuz projeyi uygulayacağız'' diye konuştu.

Son dönemde Uzakdoğuluların ve Avrupalıların kayısıya büyük rağbet gösterdiğini vurgulayan Tamer, özellikle Avrupa ve Amerikan menşeili kayısıların üretim ve ihracatına yönelik, dış pazarın istediği çeşitleri yetiştirme çabası içerisinde olduklarını söyledi. Bu çeşitlerin aynı zamanda Darende ve Malatya'da yetiştirilmesinin Avrupa pazarına tedarikçi olmada önem kazandığına işaret eden Tamer, ''Bodur ve yarı bodur kayısıları 1300-1500 gibi yüksek rakımlı yerlerde yetiştirebilirsek, o zaman Ağustos ve Eylül dönemi arasında Avrupa'ya kayısı ihraç etme imkanına sahip olabileceğiz'' dedi.

3 yılda ilk meyveler alınacak

Yavuz Tamer, bodur ve yarı bodur fidanlarla tesis edilecek bahçelerde Hacıhaliloğlu kayısı çeşidini ekonomik olarak üreteceklerini belirterek, ''Yaptığımız çalışmalarda, kayısıya paralel diğer taş çekirdekli meyvelerin üretimine yönelik proje gerçekleştirdiğimiz takdirde, aynı şekilde üstün vasıflı, kaliteli meyveleri diğer bölgelerde aldığımız gibi son turfanda ürünleri Darende bölgesinde tedarik edebileceğimize inandık'' ifadelerini kullandı. Darende'de modern meyvecilik adımlarını atmak için 300-400 dekar araziyi tedarik edeceklerini ve projeyi hayata geçireceklerini vurgulayan Tamer, şunları aktardı:

''Bodur ağaçlar daha ekonomik olduğu için hem yeni ürün ve yeni kayısı çeşitleriyle hem de kayısının taze tüketimine yönelik olan son turfanda kısmında üretim yapacağız. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde kurmuş olduğumuz bahçelerden ilk mahsulü alabileceğimizi ümit ediyorum. Bizim yetiştirme tarzımız olan modern meyvecilikte kullandığımız anaçlar ve çeşitler, en geç 3 yıl içerisinde meyve vermektedir. 5 yıl içerisinde bölgedeki üreticilerle beraber yetiştiricilik düzenini oluşturarak yeni fidanları buraya adapte ederek kendi üretimimizin yanında üreticilerin de yeni tarz ve türlerle üretime geçmelerini sağlayacağız. Amacımız üretimleri tetkik edip, doğru çeşitlerin yetiştirilmesini takip ederek ondan sonra da ürünü satın alarak hem iç hem de dış pazarda bunları piyasaya sunmaktır. Bu projeye Malatya'da soğuk hava deposu oluşturarak başlayacağız. Klasik ağaçlar üzerinde yapılmakta olan çalışmayı ürünü tanıtmakla başlayacağız. Esas proje ekonomik üretim sağlamak bodur yarı bodur ağaçlarla aynı meyveleri daha kaliteli olarak elde etmektir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler