Maliye’den ‘itiraz etmeyin’ talimatı
CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da ifadeye çağrıldığı 25 Aralık soruşturmasında verilen takipsizlik kararına itiraz edilmemesi için Maliye Bakanlığı’nın İstanbul Muhakemat Müdürlüğü’ne talimat verdiğini söyledi.
Takipsizlik kararı veren savcılardan İsmail Uçar’ın eşi Çiğdem Uçar’ın itiraz yetkisi olan İstanbul Muhakemat Müdürlüğü’ne getirilmesinden sonra bu talimatın verilmesi dikkat çekti.
CHP’li Acar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, kamuoyunda 25 Aralık soruşturması olarak bilinen ve eski Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da ifadeye çağrıldığı soruşturmada takipsizlik kararı verildiğini anımsattı. Karara itiraz yetkisi olan İstanbul Bölge Muhakemet Müdürlüğü’ne takipsizlik kararı
veren savcılardan birinin eşinin getirildiğine dikkat çeken Acar, son olarak Maliye Bakanlığı Muhakemat Genel Müdürlüğü’nün İstanbul Muhakemat Müdürlüğü’ne 25 Aralık soruşturması ile ilgili takipsizlik kararına “itiraz edilmemesi” talimatı verdiğini öğrendiğini belirtti. “Yargı süreçlerinde bürokratik talimatlarla müdahale edilmesi, kamu zararını önlemekle görevli bir kurumun görevini yapmasının engellenmesi anlaşılır bir durum değildir” diyen Acar, şu soruları yöneltti:
* 25 Aralık Soruşturması olarak bilinen soruşturma ile ilgili takipsizlik kararı, hangi tarihte İstanbul Muhakemat Müdürlüğü’ne tebliğ edilmiştir?
* İstanbul Muhakemat Müdürlüğü bu dosya ile ilgili hangi işlemleri yürütmüştür?
* Konuyla ilgili Bakanlığınız Muhakemat Genel Müdürlüğü’nün İstanbul Muhakemat Müdürlüğü’ne “takipsizlik kararına itiraz etmeyin” talimatı verdiği doğru mudur? Bu talimatın yasal dayanağı ve gerekçesi nedir? Söz konusu “itiraz etmeyin” talimatından bilginiz var mıdır? Yoksa söz konusu sürecin incelenmesi ya da soruşturulması için bir adım atacak mısınız?
* Muhakemat Genel Müdürlüğü’nün, muhakemat müdürlüklerinin elindeki dosyalara müdahil olması olağan bir durum mudur? İstanbul Muhakemat Müdürlüğü, Genel Müdürlük’ten görüş mü istemiştir?
* İstanbul Muhakemat Müdürlüğü, savcılığın takipsizlik kararına ilişkin hangi tarihte ne yanıt vermiştir? Karara itiraz edilmemiş ise gerekçesi nedir? Kamu görevlileri, kamu zararlarının sorumluluğunu alacak mıdır?
Muhakemat Müdürlükleri...
Bakanlıkların ve genel bütçe içindeki dairelerin bütün hukuk ve ceza davalarının takibi ile her türlü icra işlerinin ifasını Maliye Bakanlığı’na bağlı Hazine avukatları yerine getiriyor, ayrıca sözü edilen idareler tarafından gönderilen konularda da “hukuki mütalaa” veriyor. Hazine avukatları illerde “Muhakemat Müdürlükleri” ilçelerde “Hazine Avukatlıkları” şeklinde örgütlüler.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti