Mardin katliamının ardındakiler

Mardin'in Bilge köyünde 4 Mayıs 2009 tarihinde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü, 4'ü çocuk 10 kişinin de yaralandığı saldırı olayıyla ilgili Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 43 sayfalık iddianamede, soruşturmanın detayları yer aldı. Saldırı esnasında 5'i kalaşnikof marka olmak üzere 6 adet uzun namlulu silah kullanıldığı bildirildi.

Mardin katliamının ardındakiler
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.06.2009 - 08:03

Mardin'in Bilge köyünde 4 Mayıs 2009 tarihinde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü, 4'ü çocuk 10 kişinin de yaralandığı saldırı olayıyla ilgili hazırlanan ve Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, yürütülen soruşturmanın detayları yer aldı.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 43 sayfalık iddianamede, saldırı esnasında 5'i kalaşnikof marka olmak üzere 6 adet uzun namlulu silahın kullanıldığı bildirildi.

İddianamede, yürütülen soruşturma kapsamında Diyarbakır Polis Kriminal Laboratuvarı'ndan şüphelilere ait bulunan korucu silahları, Bilge köyündeki tüm kişilere ait uzun namlulu silahlar ve olay yerinde ele geçirilen mermi çekirdekleri ile kovanlarının incelenmesinin istenildiği kaydedildi.

Yapılan incelemede, olayda 5'i kalaşnikof marka olmak üzere 6 adet uzun namlulu silah kullanıldığı, öldürülen Kerime Çelebi ile Emine Çelebi'nin cesedinde ve olay yerinde ele geçirilen 105 adet mermi kovanının da sanıklardan Abdulhakim Çelebi'ye geçici köy korucusu olması nedeniyle teslim edilen silahtan atıldığı belirlendi.

Ayrıca, olayın meydana geldiği Cemil Çelebi'nin evinin önünde ele geçirilen 31 adet mermi kovanının da sanıklar Mehmet Çelebi ve Mustafa Çelebi'ye ait olan silahlardan atıldığı tespit edildi.

 

2 uzun namlulu silah bulunamadı

İddianamede, olay yerinde aktif olarak kullanılan, bir tanesinden 78, diğerinden ise 23 adet mermi atıldığı tespit edilen 2 adet uzun namlulu silahın, inceleme konusu edilen silahlar arasında bulunmadığı bildirildi.

İddianamede yer alan Diyarbakır Polis Kriminal Laboratuvarı'nın raporunda, maktullere ait elbiseler üzerinde yapılan incelemede, elbise üzerindeki deliklerin ateşli silahla ''uzak atış mesafesinden'' yapılan atışlar sonucunda meydana geldiği belirtildi.

Balistik incelemelerine göre 100 santimetre mesafeden sonra yapılan atışların uzak atış olarak değerlendirildiği kaydedilen iddianamede, maktullere 3-4 metrelik mesafeden atış edildiği ifade edildi.

Raporda ayrıca, ele geçirilen boş kovan ve mermilerde yapılan parmak izi incelemesinde, herhangi bir ize rastlanılmadığı, olay yerindeki parmak izlerinin sanıkların parmak izleriyle aynı olmadığı da yer aldı.

 

"156 Jandarma İmdat" kayıt cihazı

Suç tarihindeki ''156 Jandarma İmdat'' kayıtlarının Mardin İl Jandarma Komutanlığı'ndan istenildiği belirtilen iddianamede, şu ifadeye yer verildi:
''Mardin İl Jandarma Komutanlığının yazısına göre; 156 imdat telefonu kayıtlarının kaydedildiği ses kayıt cihazının 17 Nisan 2009 tarihinde arızalanması nedeniyle tamir edilmek üzere Diyarbakır'a gönderildiği bu nedenle kayıtların alınamadığı belirtilmiştir.''

İddianamede, Mardin Sağlık Müdürlüğü'nden de olay tarihindeki 112 acil telefon kayıtlarının istenildiği, gönderilen Cd'nin yapılan çözümünde, suç tarihindeki görüşmelerde herhangi bir silah sesi ve benzeri patlayıcı sesinin bulunmadığının belirtildiği kaydedildi.

 

6 el bombası

İddianamede, sanıklardan geçici köy korucusu Ahmet Çelebi'nin evinde 07 Mayıs 2009 tarihinde yapılan aramada ele geçirilen MKE yapımı 6 adet el bombası, 1 adet patlangaç ile 1 adet sis kutusunun incelemesinin yapıldığı bildirildi.

Ele geçirilen patlayıcılarla ilgili İlçe Jandarma Komutanlığınca gönderilen ve iddianamede yer verilen yazıda, ''şüpheli Ahmet Çelebi ve diğer koruculara zimmetli ya da zimmetsiz el bombasının verilmediği; ayrıca depo kayıtlarına yapılan kontrol ve döküm sayımında el bombası sayısında eksik bulunmadığı'' bildirildi.

Mardin Jandarma Komutanlığınca gönderilen yazıda ise ''şüphelinin evinde ele geçirilen bombalarla aynı kafile numarasına kayıtlı mühimmatların İl Jandarma Komutanlığı deposunda 21 adet bombanın bulunduğu, komutanlığa ait dökümlere göre kayıp ya da çalıntı hususunun olmadığı'' belirtildi.

Savcılığın söz konusu patlayıcılarla ilgili olarak MKE'ye yazı yazdığı ve mühimmatın hangi kuruma teslim edildiğini sorduğu, MKE'nin de mühimmatın Jandarma Genel Komutanlığı'na teslim edildiğini bildirdiği kaydedildi.

 

Gübrelikte TNT kalıpları

İddianamede, sanıklar Ömer Çelebi ve Mehmet Sait Çelebi'nin evinin yanında bulunan gübrelikte ele geçirilen ''MKE yapımı bombalar, TNT kalıpları ve C3 patlayıcıları'' ile ilgili yapılan çalışmaya da yer verildi.

Bu konuda Mardin İl Jandarma Komutanlığına yazı yazıldığı, verilen cevapta ise ''komutanlığa ait dökümlere göre kayıp ya da çalıntı hususunun olmadığının'' belirtildiği anlatıldı.

Sanıklar Ömer Çelebi ve Mehmet Sait Çelebi'nin terör örgütüyle bağlantısının olup olmadığını da araştıran savcılık, iki sanığın 3 gün içinde yaptığı telefon görüşmelerini inceledi.

Sanıkların 60 kişiyle telefon görüşmesi yaptığı, bu kişilerden 2'sinin ''terör örgütüne yardım ve yataklık suçundan'' kayıtlı olduğu belirlendi.

Sanıkların bu 2 kişiyle suç tarihinden sonra 1 kez görüşme yaptıkları tespit edildi.

 

Yargılanma Mardin'de yapılacak

Tutuklu sanıklar Mehmet, Abdulhakim, Mehmet Emin, Süleyman, Ömer, Mehmet Sait, Abdulkadir, Mehmet Ali, Ahmet ve Ali Çelebi ile tutuksuz yargılanan Mustafa Çelebi'nin yargılanmasına önümüzdeki günlerde Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacağı bildirildi.

18 yaşından küçük olan tutuklu sanık M.S.Ç. ile ilgili soruşturma da sürüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler