Marshall anketi: Batı'dan kopuluyor
Alman Marshall Fonu'nun ABD, Türkiye ve 10 Avrupa ülkesinde yaptığı ankete göre, Türkiye'de Ortadoğu ile yakın işbirliği içinde olunmasını savunanlar iki katına çıkarken NATO ve AB'ye destek azaldı. AB'lilerin yüzde 58'i ise Türkiye'yi Batılı görmüyor.
ABD’deki düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu’nun (GMF) 2010 yılına yönelik “Transatlantik Eğilimler” araştırmasında Türkiye’nin giderek Batı’dan koptuğu görüşü öne çıktı.
Haziran ayında ABD ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu 12 Avrupa ülkesinde yapılan ankete göre, Türk halkı arasında Türkiye’nin uluslararası meselelerde Ortadoğu ülkeleriyle yakın işbirliği içinde olmasını savunanlar iki katına çıkarken NATO ve AB üyeliğine destek azaldı.
Anket ayrıca Türk halkının büyük bir kısmının İran’ın nükleer silah sahibi olması konusunda kaygı duymadığını da ortaya koydu.Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nde İran yaptırımları için ret oyu kullanmış olmasına ve Mavi Marmara olayı nedeniyle gerilen İsrail ilişkilerine de atıf yapılan raporda “Batı ile ittifak kurmaya yönelik belirgin bir kalıbı olmayan Türkiye’nin dış politikada tahmini daha zor bir yöne doğru gittiği neredeyse kesin. Amerikalı ve Avrupalı liderler ileride bunu hesaba katmalı” ifadeleri dikkat çekti.
Romanya en olumlu bakan ülke
Araştırma, Türkiye ile birlikte ABD ve AB üyesi 11 ülkede, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya, Polonya, Romanya, Hollanda, Portekiz, Bulgaristan ve Slovakya’da gerçekleştirildi. Her ülkede yaklaşık bin kişiyle görüşüldü.
Ankette Türkler arasında Rusya’ya olumlu bakanlar yüzde 33, AB ve Hindistan’a olumlu bakanlar yüzde 34 ve Çin’e olumlu bakanlar yüzde 39 düzeyinde çıkarken Türkiye’ye olumlu bakanların oranı ise Romanya’da yüzde 56, İngiltere’de yüzde 54, ABD ve Hollanda’da yüzde 50, İspanya’da yüzde 46, Bulgaristan’da yüzde 45, Fransa ve Portekiz’de yüzde 41, Polonya’da yüzde 39, Almanya’da yüzde 34, Slovakya’da yüzde 28 ve İtalya’da yüzde 25 olarak yer aldı.
Araştırmada sadece Türkiye’de sorulan “Kıbrıs’taki müzakereleri destekliyor musunuz?” sorusunda, “şiddetle destekliyorum” diyenler yüzde 15, “biraz destekliyorum” diyenler yüzde 14, “biraz karşıyım” diyenler yüzde 11 ve “şiddetle karşıyım” diyenler yüzde 40 çıkarken yüzde 20 görüş bildirmedi.
Bu durumda Kıbrıs müzakerelerine destek verenler yüzde 29, karşı çıkanlar yüzde 51 oldu. Ermenistan’la imzalanan protokollerin onaylanmasına şiddetle karşı çıkanlar ise yüzde 44’ü ve kısmen karşı çıkanlar yüzde 11’i buldu.
İlişkilerin normalleştirilmesini hedefleyen protokollerin onaylanmasını şiddetle destekleyenler yüzde 11, kısmen destekleyenler yüzde 17’de kaldı. Böylece protokolleri destekleyenler yüzde 27, karşı çıkanlar yüzde 55 olarak hesaplandı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu