MB Başkanı Yılmaz enflasyonu değerlendirdi

Merkez Bankası, enerji fiyatlarındaki düşüş ve toplam talebin zayıf seyri nedeniyle orta vadeli enflasyon tahminlerinde aşağı yönlü güncelleme yaptı. 2009 yılı sonunda orta noktası yüzde 6,8 olmak üzere, yüzde 5,4 ile yüzde 8,2 aralığında gerçekleşmesinin beklendiği bildirildi.

Yayınlanma: 26.01.2009 - 09:39
Abone Ol google-news

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2009 yılının ilk Enflasyon Raporu'nun açıklandığı basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Enflasyon rakamları

Yılmaz, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2009 yılı sonunda orta noktası yüzde 6,8 olmak üzere, yüzde 5,4 ile yüzde 8,2 aralığında gerçekleşmesinin beklendiğini bildirdi.

Yılmaz, Enflasyon Raporu'nu açıkladığı basın toplantısında, enflasyonun 2010 yılında orta noktası yüzde 5,8 olmak üzere, yüzde 4 ile yüzde 7,6 aralığında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini de söyledi.

2011 yılı sonunda ise enflasyonun yüzde 5,2 düzeyine düşeceğinin öngörüldüğünü belirten Yılmaz, enerji fiyatlarındaki düşüş ve toplam talebin zayıf seyri nedeniyle orta vadeli enflasyon tahminlerinde aşağı yönlü güncelleme yapıldığını kaydetti.

Yılmaz, tahminlerin son dönemde gerçekleşen faiz indirimlerine rağmen, yıl sonunda enflasyonun hedefin altında kalma olasılığının arttığına işaret ettiğini de belirtti.

 

Faiz indirimi

''2 puanlık faiz indiriminin ardından 2009'un ikinci yarısında iyileşme görülürse radikal faiz artışları mı olacak?'' şeklindeki soruya Yılmaz, ''Dünyada, beklenenden önce, 2009'un birinci çeyreğinden itibaren toparlanma başlıyorsa, 2009 sonlarına doğru önümüze koyduğumuz hedefi tutturmak üzere faiz artırımlarına gidebiliriz, ölçülü faiz artırımları başlayabilir'' karşılığını verdi.

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, 2 puanlık faiz indiriminin çok yüksek olduğu ve kurda gereğinden fazla hareket oluşumuna yol açtığı eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de, faiz oranları ile kur arasında her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de bir ilişki bulunduğunu ancak, son faiz artırımından sonra kurlarda meydana gelen dalgalanmanın önemli kısmının dışardaki koşullardan kaynaklandığını söyledi.

 

Altyapı imkanları

Yılmaz, vergi gelirlerindeki düşüş, yaklaşan seçimler gibi faktörlerle 2009 bütçesinde bozulma öngörüldüğü belirtilerek, ''Mali disiplin hangi koşullarda korunabilir?'' sorusuna da şöyle karşılık verdi:
''Bizim öngördüğümüz, orta vadede borç-milli gelir oranının öngörülen çerçevede düşmeye devam etmesi. Ancak yine de aynı büyüklükler içinde kalarak, harcamalar önceliklendirilerek, orta vadede yine de hem enflasyona hem diğer makroekonomik büyüklüklere yardımcı olacak altyapı yatırımlarının yapılmasında fayda görüyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler