MEB'den sözleşmeli öğretmenlere uyarı
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan sözleşmeli öğretmenlerin yer değiştirme işlemlerine ilişkin yapılan açıklamada, ''İmzaladıkları sözleşme hükümlerini yerine getirmeyen öğretmenler bundan doğacak her türlü hukuki durumu kabul etmek durumundadır." denildi.
MEB, bazı sözleşmeli öğretmenler tarafından Bakanlık önünde bugün yapılacağı duyurulan ''eş durumundan tayin eylemi'' ile ilgili olarak açıklama yaptı.
Bakanlığın 69 bin 406 sözleşmeli olmak üzere, bugünkü tarih itibariyle toplam 606 bin 381 öğretmeni olduğu belirtilerek, öğretmenlerin Türkiye'nin çocukları için görev yerlerinde özveriyle çalıştıkları kaydedildi.
2010 Haziran ayı yer değiştirme döneminde il içi ve iller arası toplam 7 bin 612 sözleşmeli öğretmenin başvurusundan 4 bin 941 sözleşmeli öğretmenin yer değiştirme işleminin gerçekleştirildiği bildirilerek, ''Buna karşılık boş pozisyon yetersizliğinden dolayı sadece eyleme konu olan 2 bin 671 sözleşmeli öğretmenin yer değiştirme işlemi sonuçlandırılamamıştır'' denildi.
Bugün eylem yapacak sözleşmeli öğretmenlerin, Türkiye'nin her neresinde olursa olsun görev almak için büyük bir istekle Bakanlığa başvurup, hizmet sözleşmesindeki şartları okuyarak kabul ettiklerini beyan eden kişiler olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:
''Bakanlığımız da kendilerinden, okuyarak imzaladıkları ve kabul ettikleri hizmet sözleşmesi hükümlerine harfiyen uymalarını beklemektedir. Örneğin, Erzincan'ın Üzümlü İlçesi'ne sözleşmeli öğretmen olarak atanan bir kişi bu bölgede görev yapmayı kabul etmiş anlamına gelir. Bu statüdeki öğretmenlerimiz ancak eş durumu, sağlık ve özel hayatı etkileyen sebeplerle yer değiştirme işlemine tabii tutulabilirler. Bilindiği üzere de Milli Eğitim Bakanlığı, eş durumuna bağlı tayinleri öğretmen açığı ve norm kadroya bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. Unutulmaması gerekir ki Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerimizin hakları kadar öğrencilerimizin de haklarını korumakla mükelleftir. Ülkemizde öğretmelerimizin çalışma koşullarını tercih etme hakkı olduğu kadar, öğrencilerimizin de eğitim alma hakları vardır. Bu hakkı koruma sorumluluğu da Milli Eğitim Bakanlığı'ndadır. Özellikle dezavantajlı bölgelerdeki dezavantajlı çocuklarımızın mevcudiyeti unutulmamalıdır. Fiziki şartlardaki her türlü iyileşmeye rağmen, bugün eğitim öğretim başarısında geride kalan bölgeleri incelediğimiz zaman karşımıza çıkan unsur öğretmen hareketliliğinin fazlalığıdır.''
Açıklamada, öğretmen hareketliliğinin başarıyı doğrudan etkilediği belirtilerek, sözleşmeli öğretmen uygulamasının da bu zaruretle ortaya çıktığı kaydedildi.
Açıklamada, ''Kadrolu öğretmen alımı her ne kadar genel politikamızı oluştursa da sözleşmeli alımlar öğretmen ihtiyacını daha hızlı ve etkin sağlamak için oluşturulmuş pozisyonlardır'' denildi.
"Sözleşmenin hükümlerini yerine getirmeli"
Bakanlık olarak, velilerden en fazla alınan şikayetin, ''çocuklarının aynı öğretmenle eğitime devam edemediklerine yönelik'' olduğu ifade edildi.
Sözleşmeli personel istihdam eden tek Bakanlığın Milli Eğitim Bakanlığı olmadığının altı çizilerek, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere pek çok Bakanlık, kurum/kuruluşta sözleşmeli personelin istihdam edildiği belirtildi.
MEB'in zaman içerisinde kadrolu ve sözleşmeli personel arasındaki maaş, eş durumundan tayin gibi çeşitli haklarda özlük farklılıklarını en aza indirdiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:
''Sözleşmeli öğretmenlerle ilgili durumda, Milli Eğitim Bakanlığı sözleşmedeki her türlü taahhüdünü yerine getiren taraftır. Sözleşmeli öğretmenlerimizin de Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar uyarınca akdedilen sözleşmenin hükümlerini yerine getirmeleri gerekmektedir. İmzaladıkları sözleşme hükümlerini yerine getirmeyenler ise bundan doğacak her türlü hukuki durumu kabul etmek durumundadır. Öğretmenlerimizin genel bütününü asla temsil etmeyen küçük bir azınlık çeşitli sendikal örgütlerle işbirliği içinde ne yazık ki siyasi saiklerle hareket etmektedir. Bakanlığımız bu süreçte, eğitim öğretimin sağlıklı bir şekilde devam etmesi amacıyla hukuki haklarını kullanacak olup, izinsiz eylemlerde yer alacak kişilerle ilgili disiplin işlemleri başta olmak üzere her türlü işlemi yapacaktır.
Bugün eylem yapacak öğretmenlerimizin, öğrencilerinin kendilerine duydukları ihtiyacı da göz önünde bulundurarak, konuya duyarlılık göstereceklerine inanıyoruz.''
"Pozisyonlara başvuru sayılarının farklılığı"
Sözleşmeli öğretmenlerin eş durumundan tayinlerine ilişkin Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, eğitim kurumlarında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli statüde görev yapan öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değiştirme işlemlerinin 06.06.1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğü konulan ''Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'' doğrultusunda yapıldığı anımsatıldı.
Bakanlıkça Şubat 2010/1'inci yer değiştirme döneminde, Türkiye genelinde 1551 boş pozisyona il içi 870, iller arasında 702 olmak üzere toplam 1509 sözleşmeli öğretmeninin yer değiştirme işleminin gerçekleştirildiği hatırlatılarak, ''2010 Haziran ayı yer değiştirme döneminde ise il içi ve iller arası toplam 7 bin 612 başvurudan 4 bin 941 boş pozisyona yer değiştirme işlemi gerçekleştirilmiş, buna karşılık boş pozisyon yetersizliğinden dolayı sadece 2 bin 671 sözleşmeli öğretmenin yer değiştirme işlemi sonuçlandırılamamıştır. Bu durum hizmet bölgeleri arasındaki boş pozisyon ve bu pozisyonlara başvuru sayılarının farklılığından kaynaklanmıştır. Üçüncü Hizmet Bölgesi, (Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van) illerinde 5 bin 801 boş pozisyon olmasına karşın 671 başvuru yapılmış ve tamamının yer değiştirme işlemi yapılmıştır'' bilgisine yer verildi.
Birinci Hizmet Bölgesi; (Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Düzce, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, Mersin, İzmir, Karabük, Karaman,Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Osmaniye, Sakarya, Samsun Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Uşak, Yalova ve Zonguldak) illerinde ise 1706 pozisyonun tamamına hizmet puanı üstünlüğü esasına göre yer değiştirme işleminin gerçekleştirildiği,boş pozisyon yetersizliği sebebiyle 2 bin 671 öğretmenin yer değiştirme işlemi sonuçlandırılamadığı kaydedildi.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
''Bakanlık olarak kadrolu öğretmenlerimiz için 2010 yılında iki defa il içi ve iller arası özür durumuna bağlı yer değiştirme işleme yapılmasına rağmen, sözleşmeli öğretmenlerimizin Eylül 2010'da yapacağımız il içi ve iller arası yer değiştirme işlemiyle birlikte en az üç defa yer değiştirme işlemi gerçekleştirilmiş olacaktır.
Eylül ayının ilk iki haftasında yapılması düşünülen yer değiştirme işlemi, Ağustos 2010'da 30 bin kadrolu öğretmen atamasında, sözleşmeli pozisyondan kadroluya geçiş yapan öğretmenlerden ve diğer sebeplere bağlı olarak boşalacak tüm boş pozisyonlar özür durumuna bağlı yer değiştirme talebinde bulunacaklara açılarak başvurular değerlendirilecektir.''
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu