MEB'e Atatürk tırpanı
Yeni teşkilat yapısı yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı'nın görev tanımından 'Atatürk inkılap ve ilkeleri ile cumhuriyetin temel niteliklerine bağlı öğrenci yetiştirme' ifadesi kaldırıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) teşkilat yapısı, dün Resmi Gazete’de yayımlanan kanun hükmünde kararname (KHK) ile sil baştan değişti. Bakanlık’ın hizmet birimlerinin sayısı 32’den 17’ye inerken daire başkanı ve şube müdürü kadroları yerine kariyer uzmanlık sistemi getirildi. İdari yöneticilere verilen ek ders ücreti uygulamasına da son verilirken düzenlemeyle MEB’in görev tanımındaki “Atatürk inkılap ve ilkeleri ile cumhuriyetin temel niteliklerine bağlı öğrenci yetiştirme” ifadesi kaldırıldı. Bunun yerine, “öğrencileri, bedeni, zihni, ahlaki, manevi, sosyal ve kültürel nitelikler yönünden geliştirme, insan haklarına dayalı toplum yapısının ve küresel düzeyde rekabet gücüne sahip ekonomik sistemin gerektirdiği bilgi ve beceriyle donatmak” amacı getirildi. Milli Eğitim Bakanı’nın Bakanlık hizmetlerini “milli güvenlik siyasetine uygun” olarak yapma görev tanımı da çıkarıldı.
Bakan Ömer Dinçer yeni teşkilat yapısının Bakanlık’ın merkezi ve büyük olan yapısından kaynaklanan koordinasyon ve bürokratik sorunları aşmak için yapıldığını belirtti. MEB’in KHK ile değişen yapısı bazı başlıklarla şöyle.
- Üst düzey yöneticilere sözleşme modeli: Bakanlık’ın merkez örgütünde uzman yardımcılığından müsteşara kadar olan üst düzey bürokratlar kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalıştırılacak, bu statüdekilere yılda 4 ikramiye verilecek. Üstün gayret ve başarı gösteren üst düzey personele bakanın onayıyla 2 teşvik ikramiyesi ödenecek. Böylece üst düzey yöneticilere bir yılda 6 kez ikramiye alma olanağı tanınmış oldu.
- MEB’de uzmanlık dönemi başladı: Şube müdürleri ve daire başkanlığı kadroları yerine kariyer uzmanlık sistemi getirildi. Bakanlık’ın yaklaşık uzman ve uzman yardımcısı kadrosunda 400 personel çalıştırılacağı belirtilirken, bu yıl bitmeden 50 ya da 100 uzmanın göreve başlayabileceği belirtiliyor. Uzmanların aylık ücretinin 3 bin 500 TL olacağı kaydedildi.
- Yöneticiye ek ders ücreti yok: Öğretmenler dışında yönetici ve personele verilen ek ders ücreti uygulamasına son verildi.
- TTK’nin yetkileri azaltıldı: MEB’in beyini olarak nitelendirilen Talim ve Terbiye Kurulu’nun (TTK) üye sayısı 15’ten 10’a indirildi.
- Yöneticilere ‘performans’ kriteri: Bakanlık’ın her kademesindeki yöneticilere performans kriteri getirildi. Eski teşkilat yapılanmasında yöneticilerin görevlerine atanma ve bu görevlerde yükselmede ‘kariyer ve liyakat esas alınır’ ifadesi kaldırıldı.
- Rotasyon yasada: Öğretmenlerin özüre bağlı yer atamaları yalnızca yaz aylarında yapılacak. İl ve ilçe milli eğitim müdürleri ile okul müdür ve müdür yardımcılarına yönelik yönetmelikle düzenlenen rotasyon uygulaması KHK ile yasaya da girdi. Müdür ve müdür yardımcılarının atamasında hizmet süresi ve kıdemin yanı sıra performans da dikkate alınacak.
- Din Öğretimi meslek çatısına girmedi: Bakanlık’ın meslek eğitimine ilişkin birimleri Mesleki ve Teknik Eğitim Müdürlüğü çatısı altında toplanırken imam-hatiplere yönelik faaliyet gösteren Din Öğretimi Genel Müdürlüğü bu yapının dışında tutularak yapısı aynen korundu.
CHP: MEB’in ‘milli’ kısmı tarih oldu
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce yaptığı yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un KHK ile değiştirilmesine “Meclis’in devre dışı bırakılması, hükümetin Milli Eğitim Bakanlığı üzerinde 2002 yılından beri yürüttüğü özel politikanın finali olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘milli’ kısmı tarih olmuştur” diye tepki gösterdi. İnce “Artık adı milli olan bakanlığın milli bir görevi olamayacağı bu hükmün çıkarılmasıyla ilan edilmiş bulunuyor” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Rojin Kabaiş'in kesin ölüm nedeni belli oldu
- Arnavutköy'de sürpriz hasat: Sanki hiç toplanmamış gibi
- Memurlar için yeni dönem başlıyor
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki