Mecidiyeköy'deki büyük tehlike: Ölüm riski çok fazla
Ankara’da 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan otobüs kazası, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyük kentlerdeki durakların ölüme davetiye çıkardığını bir kez daha gözler önüne serdi.
İstanbul’un çeşitli bölgelerinden çektiği fotoğrafları yorumlayan uzmanlar, durakların çoğunun doğru konumlanmadığını, bekleyenler için tehlike taşıdığını ifade etti. Uzmanlara göre durakların akan trafiğe çok yakın olması, durak ceplerinde bekleyen araçlar, otobüslerin yanaşacağı cebin bulunmaması, durakların önünün kapatılması kazaya davetiye çıkartan nedenler arasında yer alıyor. Uzmanların dikkat çektiği bariyerlerse İstanbul’da hiçbir durakta bulunmuyor.
KAZA RİSKİ VAR
Habertürk gazetesindeki habere göre uzmanlar, İstanbul’un göbeği Mecidiyeköy Meydanı’ndaki durak için şu değerlendirmede bulundu:
“Çalışma alanı nedeniyle yolcular ve yoğun trafik iç içe geçmiş durumda. Yaralamalı ve ölümlü kaza riski çok yüksek.”
‘DURAKLARIN YARISI KALKSA 16 MİLYON EURO TASARRUF OLUR’
Trafik ve Yol Güv. Uzm. Adem AVCI: “Durakların yüzde 70’i doğru biçimde konumlandırılmış değil. Viraj içlerine, E-5 Karayolu üzerine durak konulması söz konusu. Ülkemizde durak kazaları çok fazla. Mahalle arasındaki durakların mesafesi 300- 400 metre. Durakların yarısı kaldırıldığında yılda 16 milyon Euro belediyenin tasarrufu olur. Otobüsler ve minibüsler duraklara yolcu kapmak amacıyla hızlarını düşürmeden giriyorlar. İETT sürücülerinin rehabilite edilmesi lazım.”
‘KORUYUCU BARİYER OLMALI’
İTÜ Karayolu ve Tra. Bil. Dal. Öğr. Üys. Doç. Dr. Murat ERGÜN: “Durakların sağında solunda yayaları koruyucu bariyerler olması lazım. Belediye otobüsleri de özel otobüsler de belediyelerin denetiminde olmalı. Durak yerleştirme konusunda ciddi açıklıklar var. Durak planlaması yok. Bir yere durak koyulacaksa yolun eğimi bilinmeli, yokuş aşağı olan yerde durak olmamalı, kavşak giriş çıkışında durak olmamalı. İsteğe bağlı durak konulması yanlış.”
‘DURAKLAR ‘CEP’TE OLMALI’
Tra. Güv. Vak. Onur. Bşk. Ekrem BULGUN: “Durakların cep içerisinde olması lazım. Duraklara bir otobüsün sığacağı şekilde cep yapılması şart. Otobüs duraklarının konumlandırılmasında şehir planlamalarına uygun hareket edilmeli. Otoyollarda kesinlikle durak olmamalı. Durak içlerinin insan hacmine göre yapılması lazım. Duraklar çarpmalara karşı sağlam olmalı, olası bir kazada insanların zarar görmeyeceği şekilde yapılmalı. Özellikle belediye otobüsü sürücüleri sık sık sağlık kontrolünden geçirilmeli.”
‘TRAFİĞİN AKIŞI YAVAŞLAMALI’
Şehir Plan. Oda. İst. Şub. Bşk. Tayfun KARAMAN: “Hızlı seyredilen yollara cepler konulmalı. Hem mevcut trafik akışını engellememek hem de otobüsü kullanacak yayaları trafikten uzaklaştırmak için önlem alınmalı. Durakların konumlandırılması önemli. Trafik ışığının 50 metre önüne ve arkasına durak konulmaz. Otobüs durakları mecburi olarak trafiğin hızlı aktığı yerdeyse trafiğin akışını yavaşlatmak gerekir. Özel halk otobüslerinin denetimlerinin tek bir elden yapılması lazım.
Ankara'da otobüs durağa daldı... 12 ölü
Ankara'dan sonra Bursa'da otomobil durağa daldı: 1 ölü, 3 yaralı
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu