Meclis ‘azil’ dedi

ABD Başkanı Donald Trump, görev başında geçen fırtınalı üç yılın ardından, ülke tarihinde Temsilciler Meclisi’nin hakkında azil kararı verdiği ve Senato’da yargılanacak üçüncü lider oldu.

Yayınlanma: 20.12.2019 - 09:34
Meclis ‘azil’ dedi
Abone Ol google-news

Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, önceki günkü oturumda kişisel kazanımları için Ukrayna’ya baskı yapmak ve Kongre’nin yürüttüğü soruşturmaları engellemeye çalışmakla suçlanan Trump’ın azil davasını onayladı.

11 SAATLİK OTURUM

Şiddetli tartışmalarla geçen 11 saatin sonunda yapılan oylamada, “Görevini kötüye kullanmak” maddesi 197’ye karşı 230 oyla kabul edildi. “Kongre’nin işleyişini engellemek” maddesi ise 198 vekilin “hayır” oyuna karşılık 229 “evet” oyuyla meclisten geçti. Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde Trump’ın azil sürecindeki ilk resmi aşamanın tamamlaması üzerine gözler, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’ya çevrildi. Temsilciler Meclisi’ndeki ilk oylamanın yapıldığı saatlerde Michingan’daki mitinginde olan Trump, ”Ortada hiçbir suç yokken, hakkındaki azil maddeleri onaylanan ilk insanım” ifadesini kullandı. Senato’da gelecek ay yapılması beklenen yargılama sürecine ilişkin ise Trump, “Korkmuyorum” dedi. Ardından Demokrat vekil Debbie Dingell’a vefat eden eşi üzerinden yüklendi. “Eşin şu an seni cehennemden izliyor” diye konuştu. Beyaz Saray’dan ise “Bugün, Temsilciler Meclisi, tarihimizin en utanç verici anlarından birisine imza atmıştır” açıklaması geldi. Trump, Senato’da suçlu bulunması halinde kasım ayındaki başkanlık seçiminden aylar önce görevden alınabilecek. Ama Kongre’nin üst kanadı Senato’nun çoğunluğu Cumhuriyetçilerden oluşuyor. Dolayısıyla bu ihtimalin gerçekleşmesi de zayıf görünüyor. ABD Başkanı’nın görevden alınması için Senato’daki üçte iki çoğunluk gerekiyor. Senato’da 100 üye var. Cumhuriyetçiler 100 sandalyenin 53’üne sahip.

MECLİS, KARARI İLETMEYİ GECİKTİREBİLİR

Öte yandan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’den sürecin “gecikebileceğine” ilişkin sinyal geldi. Pelosi, oylamanın ardından yaptığı açıklamada onaylanan azil gerekçelerinin Senato’ya hemen gönderilmeyebileceği mesajını verdi. Demokrat Partili Pelosi, önce yargılamanın yapılacağı Senato’da sürecin nasıl yürütüleceğinin netlik kazanması gerektiğini belirtti, “Şimdiye kadar bize adil görünen bir şeye rastlamadık” dedi. Azil süreci ABD’de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde siyasi kutuplaşmayı derinleştirmiş durumda.

GÖZLER TÜRKİYE’YE YAPTIRIM KARARINDA

Cumhuriyetçilerin desteğine en çok ihtiyaç duyduğu günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın, Senato’dan geçen, Türkiye’ye yaptırım içeren savunma bütçesine yönelik veto ihtimali de giderek azalıyor. Tasarı, Rusya’dan S-400 savunma sistemi satın alması nedeniyle Türkiye’ye CAATSA yaptırımları arasından 4’ünün uygulanmasını zorunlu kılıyor. Bütçedeki maddelerden biri de Güney Kıbrıs’a silah ambargosunun kaldırılmasını içeriyor.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler