Meclis, 'büyükşehir belediyesi' değişikliklerini görüşüyor

TBMM İçişleri Komisyonu, 13 ili ''büyükşehir'' kapsamına alan yasa tasarısının görüşmelerine 1. madde üzerinde devam ediyor.

Meclis, 'büyükşehir belediyesi' değişikliklerini görüşüyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.10.2012 - 15:10

Hem komisyon hem de komisyon üyesi olmayan milletvekilleri, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde değişiklik yapan kanun tasarısının 1. maddesi üzerinde söz alıyor.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, kritik tasarılardan biriyle daha karşı karşıya olduklarını söyledi.

Demokrasi, katılımcılık, saydamlık, kamu hizmeti verimliliği gibi kavramların, bu tasarıda da sıkça kullanıldığını ifade eden Kart, tasarı incelendiğinde bu kavramların içinin boşaltıldığının görüldüğünü savundu. Kart, tasarıyla, yönetim ve karar yetkisinin merkezileştirildiğini; atanmışların karar merci haline geldiğini, seçilmişlerin önüne geçtiğini söyledi.

Kart, tasarıyla, onlarca yasayı ilgilendiren düzenlemenin, her türlü sistematikten uzak şekilde torba kanun şekline getirildiğini ifade ederek, ''Merkezi olarak yönetilemeyen Türkiye, yerel olarak da yönetilemez hale geliyor. Tasarıyla, temsili, yerel demokrasiyi, kamu hizmetinin yerindeliğini, seçmen iradesini yok ediyoruz'' dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, tasarıyı, Türkiye'nin yönetim yapısını düzenleyen bir tasarı olarak değerlendirdi. Serindağ, 13 büyükşehir belediyesi kurulmasını içeren maddenin, yerel yönetimlerin ortadan kaldırılmasını öngören bir maddeye dönüştürüldüğünü ifade etti.

Sadece nüfus kriterine göre bir yerin kapatılmasının doğru olmayacağını belirten Serindağ, coğrafi koşulların, gelişmişlik durumların, yaz, kış nüfusların yeniden ele alınmasını istedi. Serindağ, ''Bir köyün yönetimini, 300 kilometre uzaklıktaki bir belediyeye devrediyorsunuz. Karar ve hizmetler, vatandaşlara çok uzak yerlere taşınıyor, vatandaşların yerel yöneticilere ulaşması zorlaşıyor'' diye konuştu.

Serindağ, kapatılan belde belediyelerindeki vatandaşların, iradelerine başvurulmadığını söyledi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in, konuşmasına müdahale ettiğini ifade eden Serindağ, Komisyon Başkanı Muammer Güler'in, kendisine yeteri kadar konuşma fırsatı vermesi, gerekli sükuneti sağlaması gerektiğini kaydetti.

Güler'in, ''Siz de bakana soru soruyorsunuz. Bana hitap edin, niye bakana hitap ediyorsunuz?'' sözlerine Seridağ, ''Bakan niye geldi o zaman? Bu tasarıyı geçireceksiniz. Açıkgözlülük yapıp 6 fıkrayı, 47 fıkrayı bir madde olarak yapıyorsunuz. Sonra bize söz hakkı verilmiyor'' karşılığını verdi.

CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner ise ''Siz usule uyarsanız biz de uyarız. Valiliği niye bıraktık, milletin sesi, sağduyunun sesi olalım, kimseden korkmadan, çekinmeden gerçekleri dile getirmeye geldik'' dedi.

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, CHP'nin 29 ilin büyükşehir olmasını doğru bulduğunu ancak 29 ili, bütün olarak dayatmanın, Türkiye'yi bölmeye, yönetememeye götüreceğini savundu. Günaydın, bu yerleri nüfuslarına göre, yarı çap esasına göre büyükşehir ilan etmenin, hem kentsel yaşamı destekleyeceğini hem de kırsal yaşama saygı getireceğini belirtti.

Günaydın, ''Referandum yapmadan belde belediyelerini kapatan madde, anayasaya aykırı mı değil mi?'' diye sordu.

''Kör tezkere ile adam kesmek...''

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da eleştirilerini şöyle sıraladı:
''Biz müzakere mi yapıyoruz ortak akıl için mi konuşuyoruz, yoksa şekil şartını yerine getirmek için içtüzük hükmünü mü yerine getiriyoruz? Anayasaya aykırılık iddiaları her madde, her fıkra için söyleniyor ama cevabınız yok. Bunlara cevap olmayınca, kör testere ile adam kesmek gibi bir şey oluyor, ızdıraba dönüşüyor. Tasarı, anayasanın 3. maddesine aykırı, 10. maddesine aykırı olduğu da söyleniyor. 29 ile ayrı, 52'sine ayrı bir hukuk uygulayacaksınız, eşitlik ilkesine aykırı. Anayasal kurum, tanım olan bazı konuları, kanun çıkararak nasıl ortadan kaldırabilirsiniz? Anayasaya aykırılığı ortadan kaldırmadan görüşülürse gayrimeşru olur. Bu tasarı, bu ülkeyi böler, anayasaya aykırı. Siz yıkımla mı görevlisiniz? Tasarıyla, devletin siyasi birliğini parçalayacaksınız. Dişi, tırnağıyla kurduğu belediyeyi kapatıyorsunuz, bu tasarının ülkeye ne yararı var? Bu bir seçim tasarısı. Sınırları değiştirerek kazanamadığınız belediyeleri, kazanma hassasiyeti yatıyor. ''

Tasarının görüşmeleri, 1. madde üzerinde devam ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler