Meclis intibak yasası için mesai yapacak
Meclis, bu hafta emeklilerin uzun süredir beklediği ''intibak'' için mesai yapacak.
TBMM Genel Kurulu, 28 Şubat Salı gününden itibaren, 2000 yılından öncesindeki emekli aylıklarında yaşanan farklılığı gidermeyi amaçlayan ''İntibak Yasa Tasarısı''nı ele alacak. İntibak düzenlemesinden emeklinin yanı sıra malullük ve ölüm aylığı alan kişiler de yararlanacak.
Tasarıyla, 2000 yılı öncesinde gösterge sistemine göre bağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları ile bu tarihten önce malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken bu tarihten sonra ölen sigortalıların ölüm aylıkları, asgari aylık kontrolü yapılmaksızın, gayrisafi yurtiçi hasıla sabit fiyatlarla, gelişme hızı kullanılarak yeniden hesaplanacak.
Aylıklar, Aralık 1999'da yürürlükteki gösterge ve üst gösterge tablosundan sigortalı için belirlenen mevcut gösterge rakamı ile aynı dönemde yürürlükte bulunan memur aylık katsayısı esas alınarak hesaplanacak. Malullük aylığında; gösterge tablosundan aylık hesaplanan için yüzde 60, sigortalının, başkasının bakıma muhtaç olması halinde yüzde 70, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanan için ise Aralık 1999'da yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre yüzde 59,9 ile yüzde 50 arasında belirlenen taban aylık bağlama oranı esas alınacak.
Yaşlılık ve ölüm aylıklarında; gösterge tablosundan aylık hesaplanan için yüzde 60, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanan için ise Aralık 1999'ta yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre yüzde 59,9 ile yüzde 50 arasında belirlenen taban aylık bağlama oranı baz alınacak.
Malullük, yaşlılık ve ölüm aylığının aylık bağlama oranı yüzde 85'ten fazla olamayacak.
İlaçtan alınan katkı payında değişiklik yapıyor; yasada yüzde 10-20 arasında uygulanan oran, yüzde 1-20'ye çekiliyor. Ayrıca, kişilerin sağlık hizmetine gitmediği halde gitmiş gibi gösterilerek SGK tarafından yapılan usulsüz ve yersiz ödemelerin önlenmesi amacıyla ''biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması'' yapılmasına imkan tanınıyor.
İşten çıkardıkları personeli, 10 gün içinde ''sigortalı işten ayrılış bildirgesi'' ile bildirmeyen işverenlere her bir sigortalı için uygulanan ''asgari ücret tutarındaki'' ceza, ''asgari ücretin onda 1'i tutarına'' düşürülüyor. Bu ceza, işverenlerin tutmakla yükümlü olduğu defter ve belgeleri ibraz etmemesi halinde verilecek ceza tutarını geçmeyecek.
Genel Kurul, 28 Şubat Salı günü 15.00-20.00, 29 Şubat Çarşamba ve 1 Mart Perşembe günleri ise 13.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.
Komisyonlar
TBMM Anayasa Komisyonu, yurtdışındaki vatandaşların oy kullanmasına imkan veren tasarıyı 1 Mart Perşembe günü görüşecek.
Yeni anayasa çalışmalarını sürdüren TBMM Uzlaşma Komisyonu da çalışmalarını sürdürecek. Komisyon bünyesinde sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini almak üzere oluşturulan alt komisyon,yarın Avrupa Süryaniler Birliği Türkiye Sorumlusu Tuma Çelik, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Aysel Çelikel, Türk Hukuk Enstitüsü Genel Başkanı Prof.Dr. Ali Akyıldız, Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi temsilcilerini dinleyecek.
Baydemir, yeni anayasa önerilerini sunacak
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde siyasi partiler ve anayasal kurumları dinlemekle görevli alt komisyon ise yarın Hitit Üniversitesi temsilcileri ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği bünyesindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediye Bakanı Osman Baydemir, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökhan'ın görüşlerini alacak.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi