Meclis'e ziyaretçi yoğunluğu
TBMM'yi 23. Dönemde 2 milyon 184 bin kişi ziyaret etti. Meclisin günlük ziyaretçi sayısı 3 bini buldu.
Edindiği bilgiye göre, Meclise, 4 yıl süren 23. Dönemde 2 milyon 184 bin kişi geldi. Günlük ziyaretçi sayısı resmi tatil günleri hariç ortalama 3 bin, aylık ziyaretçi sayısı ortalama 70 bin oldu. TBMM yerleşkesini gezen, çoğunluğu öğrenci 4 bin 285 grupta bulunan 273 bin 761 kişiye rehberlik hizmeti verildi.
TBMM'de ziyaretçiler için uygulanan kurallar, AB ülkeleri parlamentolarının kuralları ile benzer özellikle taşıyor. TBMM Araştırma Merkezi Müdürlüğünün, ''Avrupa Ülke Parlamentolarında Ziyaretçilere Uygulanan Kurallar ve Sağlanan İmkanlar'' konulu araştırmasında, bazı ülkelerin parlamentolarında uygulanan kurallar karşılaştırıldı.
TBMM'de ziyaretçilerin uyacakları kurallara ilişkin yönetmeliğe göre, ziyaretçiler milletvekilleri ve Bakanların eşliğinde dahi olsalar, yalnızca ziyaretçi kapısından girebiliyor. Ziyaretçilere, kimliklerini ibraz etmelerinin ardından ziyaretçi kartı veriliyor ve ziyaretçi fişi doldurtuluyor. Dinleyici olarak birleşimleri izlemek üzere gelenlere de aynı işlem yapılıyor ve kendilerine, çıkışta iade edilmek üzere bir dinleyici kartı veriliyor.
Eski devlet ve hükümet başkanları, eski bakanlar ve meclis üyeleri, halen görev yapmakta olan milletvekillerinin ve bakanların eşleri ve 18 yaşından büyük çocukları, görevde bulunan belediye başkanları, Başkanlık Divanınca uygun görülmek koşuluyla, Mecliste temsil edilen siyasi partilerce ve Meclis Başkanınca yazılı olarak Başkanlık Divanına bildirilen 10'ar kişi, daimi giriş kartı alabiliyor.
AB ülkeleri
Danimarka'da ziyaretçilerin kabulü, güvenliği gibi hizmetler Güvenlik ve Hizmet Birimi tarafından sağlanıyor. Milletvekilleri veya personel, bir seferde ancak 5 ziyaretçi kabul edebiliyor. Verilen giriş kartları üzerinde ziyaretçinin hangi zaman aralığında parlamento binası içerisinde bulunabileceği bilgisi de yazıyor. Ziyaretçiler giriş kartları ile genel kurul çalışmalarını izleyebiliyor.
İsveç Parlamentosunda, ziyaretçilerin ilk olarak içeri alınmaları ve güvenlik kontrolünden geçirilmelerinden Güvenlik Departmanı sorumlu. İsveç Parlamentosunda, hükümet veya Meclis Başkanlığının emrinde çalışan görevliler haricindeki ziyaretçilere bir görevli eşlik ediyor. Ziyaretçinin sadece ziyaret amacı ile ilgili olmak üzere Parlamento binası ve yakınındaki binalarda bulunması gerekiyor. Ziyaretçiler bu esnada kimlik bilgilerini taşıyan belgeyi görünür şekilde taşıyor.
Norveç Parlamentosunda kural olarak ziyaretçiler, ziyaretçi kabul salonunda kendilerini ağırlayacak kişi tarafından karşılanmayı bekliyor. Ziyaretçilere tüm gezide eşlik edilmesi zorunlu tutuluyor. Milletvekilleri ve halen görevli yedek üyeler, kabine üyeleri ve Meclis çalışanlarının ziyaretçi kabule yetkileri bulunuyor. Rehberli grup gezilerinde, güvenlik birimi tarafından aksi kararlaştırılmadıkça girişler ana kapıdan yapılır. Tur gruplarında kişi sayısı kural olarak 30'u geçemiyor.
Birleşik Krallıkta ziyaretçilerin güvenlik taramasından geçirilmesi ve adlarına kart çıkartılması işinden Avam Kamarası içinde ''Sergeant at Arms'' isimli güvenlik birimi, Lordlar Kamarası'nda ise ''Black Rod's'' adlı birim sorumlu tutuluyor. Ziyaretçilere havaalanlarında uygulanan standartta arama yapılıyor. Bu aramaya sadece diğer ülke parlamentolarından seçilmiş milletvekilleri, kraliyet ailesi üyeleri ve diplomatik kimlik verilmiş yüksek temsilciler ile büyükelçiler tabi tutulmuyor. Ziyaretçi kartları, ziyaret edenin girişte çekilen bir fotoğrafı ekli şekilde çıkarılıyor.
Estonya'da gelen ziyaretçilere parlamento tarihi ve parlamentoda yapılan işler hakkında broşürler dağıtılıyor. Parlamentonun kuruluş yıldönümünde ''halk günü'' düzenleniyor. Bu günde parlamento tüm ziyaretçilere açılıyor ve halk, Genel Kurulu izliyor. Halk, izlediği oturumda Başbakan ve iki bakanın katılımıyla bir soru-cevap bölümüne de dahil olabiliyor. Parlamentoda e-meclis uygulaması da bulunuyor. Bu sistem yoluyla öğrenciler sanal bir genel kurul salonu içerisinde meclis çalışmalarını yakından tanıma imkanına sahip oluyor.
Belçika'da ziyaretçiler posta veya eşya dağıtım elemanları, milletvekili veya meclis personeli misafirleri olarak ayrılıyor. Senato çalışmalarını izlemek üzere gelecek ziyaretçiler herhangi bir davet olmadan parlamentoya girebiliyor. Parlamentoya girişlerin kısıtlandığı veya yasaklandığı herhangi bir durum olmuyor. Ulusal tatil günlerinde de parlamento ziyaret edilebiliyor.
İspanya'da Genel Kurulun açık olduğu günlerde rehberli turlar yapılmıyor ancak Genel Kurul takip edilebiliyor. Bazı önemli birleşimlerde izleyici locasındaki ziyaretçi sayısı kısıtlı tutuluyor. İspanya Parlamentosunda restoran ve kafelerden ziyaretçiler yararlanamıyor. Sadece milletvekilleri ve meclis personeli bu tesisleri kullanabiliyor.
İtalya'da parlamentodaki gezi gruplarına bir parlamento görevlisi eşlik ediyor. Bu görevli hem grubun güvenliğinden hem de gezinin içeriğinin gruba aktarılmasından sorumlu oluyor. Her ayın ilk Pazar günü düzenlenen halk günlerinde, daha önceden isim bildirmeden veya herhangi bir formaliteye bağlı kalınmadan parlamento ziyarete açılıyor. Bu etkinlik, ''Açık Kapı Ziyaretleri'' olarak adlandırılıyor. Erkek ziyaretçiler için ceket ve kravat zorunlu tutuluyor.
Avusturya Parlamentosu'nda grup ziyaretlerinde bilet uygulaması bulunuyor. Genel Kurulun toplandığı günlerde misafirlerini ağırlayacak olanların bizzat misafirleri karşılamak için giriş kapısına gelmeleri şart koşuluyor.
En Çok Okunan Haberler
- Futbolda pis kokular yükseliyor
- CHP’de çelişen başkanlara uyarı
- AKP’li vekilin PKK yöneticisiyle fotoğrafı gündem oldu!
- 'Erdoğan bize göre tek seçenektir'
- Serdar Ortaç son malını da satışa çıkardı!
- TÜPRAŞ'ta patlama: İlk açıklama geldi
- 'Atatürk ile Cumhuriyet ile bayrak ile...'
- Hekimlerin istifaları hızlandı
- İşte sıfır faizli kredi veren bankalar…
- 'Erken seçim' çağrısı: CHP tarih verdi