Medyadan Erdoğan'a mektup

Başbakanlığın, yeni akreditasyon uygulaması sonrasında Başbakanlık'ı takip eden muhabirlere akreditasyonu "uygun" görmemesine, basın meslek kuruluşlarından “mektuplu” tepki geldi. 13 basın meslek örgütü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderdi. Mektupta, 7 gazetecinin akreditasyonunun yenilenmemesi, “basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı adına endişelendiren bir gelişme” olarak nitelendirildi.

Yayınlanma: 23.11.2008 - 09:25
Abone Ol google-news

13 basın meslek örgütü, Başbakanlık'ı takip eden muhabirlere akreditasyonu "uygun" görmemesi nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderdi.

Başbakanlıkta yaşanan akreditasyon krizinin çözümüne yönelik olarak Başbakanlık tarafından bir adım atılmaması üzerine Başbakan Erdoğan’a mektup gönderen 13 basın meslek örgütünün isimleri şöyle: Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB), Basın Enstitüsü Derneği –IPI Ulusal Komitesi (İstanbul), Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD), Ekonomi Muhabirleri Derneği ( EMD), Foto Muhabirleri Derneği (FMD), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD), Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Ankara Temsilciliği, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)


“Halkın haber alma özgürlüğü adına endişe verici"

Mektupta, yıllardır Başbakanlık muhabiri olarak çalışmakta olan 7 gazetecinin “uydurma ve düzmece haber yaptıkları” gerekçesiyle akreditasyonlarının yenilenmemesinin “basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı adına endişelendiren bir gelişme” olarak nitelendirildi. Mektupta, şöyle denildi: “Sizin de bildiğiniz gibi, başbakanlık faaliyetlerini izleyen meslektaşlarımız zaten en az 3 yıldır Sarı Basın Kartı taşıyan gazetecilerdir ve Sarı Basın Kartı da Başbakanlık'a bağlı Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenmektedir. Size bağlı bir birimin düzenlediği karta itibar edilmeyip, Başbakanlık faaliyetlerini izlemek için ayrı koşullar konmasının ne denli uygun olduğunu takdirinize bırakıyoruz. Kaldı ki, birkaç yıl öncesine kadar sarı basın kartı sahibi ve 212'den sigortalı meslektaşlarımız Başbakanlık'a rahatlıkla girebiliyorlardı”


“Akreditasyonla basın meslek kuruluşlarının görüşü alınmalı"

Demokratik ülkelerde akreditasyonun gazeteciye tanınan bir çalışma izni olarak değerlendirilmediğine işaret edilen mektupta, “Demokrasilerde akreditasyon, gazetecinin çalışmasını kolaylaştıracak, halkın haber alma hakkına öncelik veren bir anlayışla düzenlenir. Türkiye'de ise bazı kurumların uygulamaları nedeniyle pek çok meslektaşımız haksızlığa uğramakta, okuyucularının söz konusu kurumlarla ilgili haberlere ulaşmaları engellenmektedir. Akreditasyon uygulamalarının basın meslek örgütlerinin de görüşlerinin alınması gerektiğini düşünüyoruz” görüşüne yer verildi. Türkiye’de TBMM yönetimi ile Parlamento Muhabirleri Derneği'nin işbirliği içinde bu uygulamanın başarılı bir örneğinin de görüldüğüne işaret edilen mektupta, “Başbakanlık'ın bu doğrultuda bir adım atarak diğer kurumlara da örnek olmasını, bu arada akreditasyonları yenilenmeyen meslektaşlarımızın durumunun tekrar gözden geçirilerek düzeltilmesini umuyoruz” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon