Meriç Dönük Arp Resitali
Notre Dame de Sion klasik müzik konserleri 18 Ekim Perşembe akşamı saat 19:30'da Meriç Dönük'ün arp resikati ile devam ediyor.
Konser programında; Antoine Francisque ( düzenleme: Marcel Grandjany ) "Pavane ve Bransles", Johann Sebastian Bach ( arp için düzenleme: Maria Luisa Rayan ) "Klavsen Süiti", Domenico Scarlatti "Klavsen Sonatı", Joseph Haydn ( düzenleme: Marcel Grandjany ) "Tema üzerine çeşitlemeler", Claude Debussy ( arp için düzenleme: Henriette Renié ) "Arabesque No 1 ", Giovanni Battista Pescetti "Sonat", Amir Mahyar Tafreshipour "Şiraz’da Bir Gece", Garrett Byrnes "Alacakaranlık Görünümleri" ve sanatçının kendi düzenlemesi olan Anonim bir "Türkü" yer alıyor.
Meriç Dönük
On altı yaşında iken, ünlü Rus çellist Mikhail Khomitser tarafından “profesyonellik seviyesi”nde görülen Meriç Dönük, İstanbul’da ilk solo ve oda müziği konserlerini 2003-2004 sezonunda Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Muvaffak Benderli Salonu’nda verdi.
Henüz Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Arp Bölümü lise devresi öğrencisi iken “Genç Solistler” yarışmasını kazanarak Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası ile konser verdi. 2003 yılında lise devresinden birincilikle mezun oldu.
Lisans eğitimine İstanbul’da Arp Sanatı Derneği Başkanı, arpist Şirin Pancaroğlu ile devam eden Dönük, 2004 yılında Üsküp’te (Makedonya) düzenlenen “Uluslararası Genç Yetenekler Yarışması”nda ikincilik ödülü aldı. Aynı yıl içerisinde Avrupa Kültür Vakfı tarafından verilen “Kültürel Teşvik Ödülü”ne layık görüldü.
2005 yılında Dublin’de (İrlanda) düzenlenen IX. Dünya Arp Kongresi/ Gençlik Arpistler Konseri Kategorisi’ne seçilerek, Türkiye’yi bu platformda temsil etti. 2007 yılında Velenje’de (Slovenya) düzenlenen “II. Uluslararası Arp Yarışması”nda iki ayrı kategoride ikincilik ödülleri alan Dönük, yarışmaların yanı sıra Caernarfon Arp Festivali (Galler Bölgesi), II. Rio de Janeiro Arp Festivali (Brezilya) gibi önemli festivallerde konserler verdi.
2008 yılında lisans eğitimini fakülte birinciliği ile tamamlayan Dönük, aynı yıl Amsterdam’da (Hollanda) düzenlenen X. Dünya Arp Kongresi/ Modern Müzik Kategorisi’ne seçilerek Türk besteci Mehmet Ali Uzunselvi’nin kendisi için yazmış olduğu eser “Çengir”in Dünya Prömiyeri’ni gerçekleştirdi.
Aldığı klasik müzik eğitiminin yanı sıra caz ve Türk müziğine de oldukça ilgi duyan Dönük, arpın sahip olduğu zengin efekt yelpazesini bu tür müziklerde de kullanmanın gerekliliğine inanıyor. Geleneksel Türk Müziği örneklerinden caz standartlarına kadar geniş bir repertuvarı doğaçlama temelli olarak çeşitli topluluklarla icra eden Dönük, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti – “Arp ile her Telden ! “projesi kapsamında 2010 sezonu içerisinde çeşitli konserler verdi; bunun yanı sıra TOG ( Toplum Gönüllüleri Vakfı) ile ortaklaşa yürütülen “Ceren’in Arp Eğitim Projesi” kapsamında gönüllü eğitmen olarak 11-12 yaş grubu çocuklara arp eğitimi vermekte, 2007’den bu yana Arp Sanatı Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığını devam ettirmektedir.
Haziran 2011’de hocası Şirin Pancaroğlu ile birlikte; bu kez müzik dostu olarak “Elişi” albümünü çıkardı. Anadolu’nun geleneksel müziği olan türkülerin, arpla icra edildiği bu albümün düzenlemelerinde de önemli rol aldı.
ASD/Arp Sanatı Derneği
ASD bağımsız bir kültür hareketi olarak 2007 yılında Şirin Pancaroğlu önderliğinde kuruldu. “Arp”ı Türkiye’de tanıtmak ve müzik dünyasındaki konumunu güçlendirme amacından hareketle, ASD, arpın kültürlerarası birleştirici özelliğini vurgulayan ve Türkiye’nin kültürel mirasına sahip çıkan özgün müzik projeleri gerçekleştirmeyi benimsemiştir.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi