Merkel geldi, Atina karıştı

Yunanistan'da, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ziyaretini protesto etmek için başkent Atina'nın merkezindeki Sintagma meydanında toplanan göstericilerle polis arasında çatışma çıktı. Polisin gaz bombası kullandığı olaylarda çok sayıda protestocu yaralandı, 100 kişi gözaltına alındı.

Yayınlanma: 09.10.2012 - 08:52
Abone Ol google-news

Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY) ile Yunanistan Komünist Partisi KKE'ye bağlı Mücadeleci İşçi Kolları'nın (PAME) çağrısıyla Yunan hükümetinin AB ve IMF direktifiyle aldığı kemer sıkma politikalarına tepkili onbinlerce kişi, Merkel'in ziyaretini protesto etti.

Merkel'in Başbakan Samaras'la görüşmesi sırasında Sintagma Meydanı'ndaki gösterilere katılan bir grubun saldırısı ve parlamento yanındaki başbakanlığa giden yola koyulan barikatı aşmaya çalışmasının ardından polis ve protestocular arasında çatışma çıktı. Taş, sopa ve motolofkokteylleriyle saldıran eylemcilere polis ses ve gaz bombalarıın yanı sıra göz yaşartıcı gazla karşılık verdi.

Sintagma Meydanı nefes alınamayacak duruma gelirken, sendika üyelerinin çoğu alanı terk etmek zorunda kaldı.

Yüzlerini kapatan protestocular, meydanda Grande Bretagne Oteli ile Vasilissis Sophia's Caddesi'ni koruyan polise taş ve odun parçalarıyla saldırdı.

Gösteriyi ses ve gaz bombalarıyla dağıtan polis, protestocuları ara caddelere kadar kovaladı. Meydana çıkan caddelerde devam eden olaylarda yüze yakın kişi gözaltına alındı.
Yaralılara müdahale edilebilmesi için bölgeye ambulansların sevk edildiği olaylarda, polislerin arasından çıplak geçen bir protestocu dikkati çekti.

Nazi bayrağı yakıldı

Sabah saatlerinde de göstericilerin doldurduğu Sintagma Meydanı'na alkışlar eşliğinde askeri bir araçla gelen Nazi kıyafetli bir grup gösterici, parlamento önünde Nazi bayrakları yaktı. Göstericilerin daha sonra elllerindeki bayraklarla barikatı aşmak istemesi üzerine polis gaz kullanarak müdahale etti.

Muhalefetteki Bağımsız Yunanlar Partisi'nin lideri Panos Kammenos ve beraberindekiler de Almanya'nın Atina Büyükelçiliği'ne Merkel'in ziyaretini protesto ettiklerine dair bildiri astı.

Bu arada, Almanya Sol Parti Die Linke'nin başkanı Bernd Riexinger'in de Atina'daki gösterilerde yer aldığı görüldü. Sintagma Meydanı'ndaki Merkel karşıtı gösterilere Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras'la katılan Riexinger, Yunanistan'da uygulanan kemer sıkma programını eleştiren bir de konuşma yaptı.

Güvenlik önlemleri had safhadaydı

Öte yandan, Angela Merkel'in, Atina ziyaretinde, Euro2012'de Almanya-Yunanistan maçındaki ceketini giymesi dikkati çekti. Merkel'in ziyaretinde güvenliği sağlamak üzere şehirde 7 bin kadar polis görev yaptı. Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras ve Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile görüşen Merkel'in güvenliğini sağlamak amacıyla Yunan polisi, Atina Havaalanı, havaalanı yolu, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı, Hilton Oteli ve Almanya'nın Atina Büyükelçiliği önünde güvenlik önlemlerini en üst düzeyde sağladı. Şehirde merkeze çıkan ana caddeler ve belli merkezler trafiğe kapatılırken bir polis helikopteri ise Angela Merkel'in konvoyunu ve göstericilerin hareketlerini havadan izledi. Atina dışından gelenlerle birlikte 40 çevik kuvvet timi parlamento ve çevresini korudu. Yunan polisi önleyici kontroller yaparak, şüpheli kişileri gözaltına aldı. Önlemler kapsamında Sintagma, Panepistimio, Omonia ve Evangelismos metro istasyonları da hizmete kapatıldı.

Anonymous'tan güvenlik tepkisi

Bu arada uluslararası internet korsanı grubu "Anonymous", Merkel'in ziyareti dolayısıyla alınan güvenlik önlemlerine tepki gösterdi. Ziyaret öncesi dün gece başta Kamu Güvenliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile Yunan polisine ait internet sitelerine düzenlenen saldırı nedeniyle bu kurumların siteleri bir süre erişime kapandı. Saldırının sorumluluğunu üstlenen Anonymous, Twitter ve YouTube'a yüklediği video aracılığıyla hükümetin Merkel'in ziyareti dolayısıyla aldığı yoğun güvenlik önlemlerini eleştirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler