Merkel-Rasmussen görüşmesi

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan'daki NATO gücünün, Afgan hükümeti ülkede güvenliği sağlayacak ve ülkeyi yönetecek duruma gelene kadar görevini sürdürmeye devam edeceğini söyledi.

Yayınlanma: 26.11.2009 - 19:59
Abone Ol google-news

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Berlin'de bir araya gelen Anders Fogh Rasmussen, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Almanya'ya, NATO'ya gösterdiği güçlü bağlılıktan ve ittifakın Balkanlar ve Afganistan'da yürütmekte olduğu operasyonlara gösterdiği katkıdan dolayı teşekkür etti.

NATO'nun Afganistan'da sürdürdüğü operasyonla ilgili olarak önümüzdeki hafta yeni bir sürece girileceğini belirten Rasmussen, önemli kararlar alınacağını ve ABD Başkanı Barack Obama'nın konuyla ilgili bir açıklama yapacağını kaydetti.

NATO'nun amacının, Afgan güvenlik güçlerini eğiterek yetkiyi Afgan makamlarına devretmek olduğunu belirten Rasmussen, bu amaçla ittifak üyesi ülkeleri Afganistan'daki eğitim çalışmalarına katkıda bulunmaya çağırdı.

Rasmussen, kendisine NATO'nun Afganistan'daki görevinin ne zaman biteceğinin sıklıkla sorulduğunu belirterek, "Görevimiz, Afganlar kendi güvenliklerini sağlayacak ve kendi ülkelerini yönetecek duruma geldiğinde bitecek" dedi.

Afganistan'daki NATO kuvvetlerine herhangi bir takviye yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Rasmussen, ek kuvvetler konusunda kesin bir rakam vermek ve nihai bir karar açıklamak için henüz erken olduğunu, ancak kendisinin ittifak üyesi ülkelere ziyaretlerde bulunarak Afganistan'daki NATO gücüne katkılarını arttırmaları konusunda istekte bulunduğunu söyledi.

NATO'nun hem Afgan halkını korumak hem de terörizmle mücadele etmek için Afganistan'da bulunduğunu ifade eden Rasmussen, "Görevimizi bitirene kadar orada kalacağız. Bu, elbette sonsuza kadar sürmeyecek. Geçiş sürecine şu anda ne kadar yatırımda bulunursak, söz konusu tarihe de o kadar çabuk ulaşırız" diye konuştu.

Almanya Başbakanı Merkel de, Rasmussen ile yaptığı görüşmede, güvenlik politikaları ve Afganistan başta olmak üzere önemli konularda görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, Almanya'nın Afganistan'da yürütülecek yeni faaliyetlere ne ölçüde katkı sağlayacağının 28 Ocak'ta Londra'da Afgan hükümetinin de katılımıyla düzenlenecek uluslararası konferansın ardından netlik kazanacağını belirtti.

Afganistan'da 4 Eylül'de NATO tarafından düzenlenen ve çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği hava saldırısıyla ilgili olarak bilgi akışında yaşanan aksaklıklar konusundaki soruları da yanıtlayan Merkel, "Eylül ayı başında hükümet açıklamasında da belirttiğim gibi güvenin oluşması için saydamlık olması gerekiyor. Bu konunun açıklığa kavuşturulması hususunda şimdiki savunma bakanına desteğim tamdır" dedi.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Merkel'den önce Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile de görüştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler