Merkez Bankası'ndan yeni müdahale

Merkez Bankası, rekor kıran dolara karşı müdahalelerini sürdürüyor. Dün 1 milyar 350 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açıp, 750 milyon dolarlık döviz satışı gerçekleştiren Merkez Bankası, bugün de 1 milyar 350 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açtı. Merkez Bankası Türk lirası zorunlu karşılık oranlarında 0,5 puan ile 8 puan aralığında indirime gitti.

Yayınlanma: 06.10.2011 - 08:07
Abone Ol google-news

Merkez Bankası, bugün de 1 milyar 350 milyon dolarlık döviz satım ihalesi düzenleyecek. Dolara müdahale amacıyla dün yabancı para yükümlülüklerde zorunlu karşılık oranını 50 ile 250 baz puan arasında aşağı çeken Merkez Bankası, 1 milyar 350 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açmıştı. 750 milyon dolarlık döviz satışı yapan Merkez Bankası, gerekli görülmesi halinde yüksek miktarlı döviz satım ihalelerine devam edeceğini duyurmuştu.

Merkez Bankası 5 Ağustos'tan 5 Ekim'e kadar olan dönemde 37 ihale ile 3 milyar 970 milyon dolarlık döviz satım ihaleleri gerçekleştirdi. En büyük tutarlı satışını dün yapan ve gerek görülmesi halinde tekrarlayacağını açıklayan Merkez Bankası, daha önce 20 Eylül'de gerçekleştirdiği 350 milyon dolarlık satış ile en yüksek ihale tutarına ulaşmıştı.

 

Zorunlu Karşılık Oranlarında indirim...

Merkez Bankası Türk lirası zorunlu karşılık oranlarında 0,5 puan ile 8 puan aralığında indirime gitti. Banka'dan yapılan açıklamaya göre, zorunlu karşılık oranları 3 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesaplarında yüzde 13'ten yüzde 12,5'e, 1 yıla kadar vadeli Türk lirası diğer yükümlülüklerde yüzde 13'ten yüzde 11'e, 3 yıla kadar vadeli Türk lirası diğer yükümlülüklerde yüzde 13'ten yüzde 8'e ve 3 yıldan uzun vadeli Türk Lirası yükümlülüklerde yüzde 13'ten yüzde 5'e çekildi.

Açıklamada, 23 Ağustos 2011 ve 20 Eylül 2011 tarihli toplantılarında Para Politikası Kurulunun, küresel ekonomiye dair belirsizlikler dikkate alındığında, gelişmelerin yakından takip edilmesinin ve gerekli politika tedbirlerinin gecikmeksizin alınmasının önem taşıdığını belirttiği hatırlatıldı.

Yakın dönemde küresel ekonomik aktiviteye ilişkin açıklanan veri ve haberler dikkate alınarak, 20 Eylül 2011 tarihli Kurul toplantısında işaret edilen doğrultuda bankacılık sisteminin Türk lirası likidite ihtiyacını daha kalıcı bir yöntemle ve daha düşük bir maliyetle karşılayabilmesi amacıyla bazı Türk lirası zorunlu karşılık oranlarında indirime gidilmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

Yapılan indirimlerin aynı zamanda orta ve uzun vadede finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla Türk lirası mevduat/katılım fonu dışı diğer yükümlülüklerin, özellikle bankalarca ihraç edilmeye başlanan Türk lirası cinsinden tahvillerin vadelerinin uzamasını teşvik edecek şekilde belirlendiği ifade edildi.

Söz konusu düzenleme 30 Eylül 2011 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve yeni oranlar üzerinden hesaplanan zorunlu karşılıklar 14 Ekim 2011 tarihi itibarıyla tesis edilmeye başlanacak. Böylece, mevcut verilere göre piyasaya yaklaşık 3,2 milyar Türk lirası likidite sağlanmış olacak ve yüzde 13,1 olan ağırlıklı ortalama Türk lirası zorunlu karşılık oranı yüzde 12,5 seviyesinde gerçekleşecek.

TL zorunlu karşılıklarda eski ve yeni oranlar şöyle;

Türk Lirası Yükümlülükler Mevcut Oranlar (%) Yeni Oranlar (%) Vadesiz, ihbarlı mevduatlar ve özel cari hesaplar 16 16 1 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları (1 ay dâhil) 16 16 3 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları (3 ay dâhil) 13 12,5 6 aya kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları (6 ay dâhil) 9 9 1 yıla kadar vadeli mevduatlar/katılma hesapları 6 6 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli mevduatlar/katılma hesapları ile birikimli mevduatlar/katılma hesapları 5 5 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli Türk lirası diğer yükümlülükler 13 11 3 yıla kadar (3 yıl dâhil) vadeli Türk lirası diğer yükümlülükler 13 8 3 yıldan uzun vadeli Türk lirası diğer yükümlülükler 13 5
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler