Mersin'de 18 polis 'denetimli' serbest
Yasa dışı dinlemelerle ilgili Mersin Emniyet Müdürlüğü'ndeki "paralel yapı" iddialarına yönelik soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen 18 kişi, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Savcılık sorgusunun ardından mahkemeye sevk edilen şüpheliler burada da ifade verdi. Daha sonra, Mersin eski istihbarat şube müdürleri Ali Çengelci ve Ali İhsan Kaya'nın da aralarında bulunduğu 18 emniyet mensubu, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Çengelci, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, birilerinin kendilerine zulüm yapmaya çalıştığını belirterek, başlarının dik olduğunu ve hiçbir zaman yanlış yapmadıklarını savundu.
Haklarında tutuklama kararı çıksa da başlarının dik olacağını ifade eden Çengelci, "Hiçbir çekincemiz ve korkumuz yok. Hem ben hem de arkadaşlarımın, yaptığımız hiçbir işte sorunumuz, sıkıntımız, yanlışımız olmadı. Bu bir algı çalışmasıydı, bu kadarı yapıldı. Birileri zulüm yaptı bizim de burada bulunmamız gerekiyormuş, kader dedik" diye konuştu. Çengelci, suçlamalarla ilgili hiç bir delilin olmadığını ileri sürdü. Açıklamaların ardından adliyeden çıkan emniyet mensupları, adliye önünde bekleyen yakınlarına sarıldı.
Mersin Cumhuriyet Başsavcılığınca yasa dışı dinlemelere karşı yürütülen soruşturma kapsamında 27 kişi hakkında yakalama kararı verilmişti. Gözaltına alınanlardan 9'u emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakılmış, 18 şüpheli adliyeye sevk edilmişti.
'DEMEK Kİ VİCDANLAR TIKALI DEĞİLMİŞ'
Kararın ardından serbest kalan İstihbarat eski Şube Müdürü Ali Çengelci, sonucu değerlendirerek, "Demek ki hala vicdanlar ölmemiş, adliyemiz çalışıyor. Hesap vermeye 2 gün önce geldik, hesabımızı verdik ve yolumuza devam edeceğiz. İstanbul’da iki arkadaşlarımız cezaevinde olduğu sürece bizim sevinmemiz mümkün değil. Onların da özgürlüğüne kavuştuğu gün sevineceğiz beraber. 2008-2012 yılları arasında İstihbarat Şube Müdürlüğü yaptım. O günlerde hakim kararı ile yapmış olduğumuz dinlemelerin usulsüz olduğu yönündeki iddialar ile müfettiş soruşturmaları ve ardından adli soruşturmalar geçirdik. Yaptıklarımızın yasal olduğunu anlattık. Terör ile, organize suç örgütleri ile mücadele ettiğimizi, çaba ve gayretlerimizin halkımızın rahat ve huzuru için olduğunu anlattık. Demek ki bizi duyanlar varmış. Herkesin kulakları ve vicdanları tıkalı değilmiş. Hakimimiz kararını verdi ve bu gün serbest kaldık. Ailelerimizin ve dostlarımızın desteklerini hep hissettik. Gururlandım. Mersin’de de bu desteği görmek sevindirici" dedi.
"SEVİNCİMİZ BURUK"
İstihbarat Şube eski Müdürü Ali İhsan Kaya ise, buruk bir sevinç yaşadıklarını belirterek, "Bir çoğu ile geçmişte çalıştığımız arkadaşlarımız, bu teşkilatın değerli, çok kaliteli, çok fedakar insanları, vatan sever insanları şuan İstanbul’da halen cezaevinde. Onların halini düşündükçe kendi halimizi sevinemiyoruz. Teslim olurken bazı şeyleri ifade etmeye çalıştım. Söylenecek çok şey var. Her şeyi bir anda söylemiyoruz. Zamanı gelince daha da söyleyeceğiz. Orda belirttiğim gibi bu surecin nasıl işlediğini herkes biliyor. Ama yalan haberlerle, gerçek dışı iddialarla bir yere kadar yapılabilir Yani birileri zulüm yapmaya çalışıyor ama bunu biliyoruz. Şu anda bulunduğumuz halden memnunuz. Çünkü başımız dik, hiçbir yanlış yapmadık. Arkadaşlarımda öyle inanın şuan bizler için bir tutuklama kararı da çıkmış olsa, aynı şekilde davranacaktık. Başımız dik olacaktı. Hiçbir çekincemiz bir korkumuz yok. Gerçekten bunu samimiyetle söylüyorum. Yaptığımız işlerden hiç sorunumuz hiçbir sıkıntımız yok. Hiçbir yanlışımız yok. Bu bir algı çalışmasıydı ve buraya kadar yapıldı. Birileri zulüm yaptı. Bizde burada bulunmamız gerekiyordu buda kader dedik. Zaten istinat edilen suçlarla hiçbir delil yok. Aylardır bunu anlatmaya çalışıyoruz. Basında çıkan bazı haberlerle bu soruşturmanın neticesinde ortaya atılan iddialar burada sürekli değişiyor. Müfettişlerin soruşturmanın başlangıçta yaptığı iddia farklı, suçlama farklı ihraç edilirken meslekten bize isnat edilen suçlamalar farklı. Akabinde gözaltına alınırken bize istinat edilen suçlamalar farklı, tutuklamaya sevk edilirken isnat farklı ve biz aylardır yaptığımız şeylerin yasal olduğunu herkese anlattık. Bu konuda bizden bilgi talep ede, işlem yapan herkes aslında yaptığımız her şeyin yasal olduğunu zaten görüyor ve biliyor" diye konuştu.
BATTANİYE ALTINDA DESTEK NÖBETİ
Mahkemeye çıkarılan emniyet mensuplarının aileleri ve yakınları, destek olmak için saatlerce adliye binası önünde bekledi. ‘Yiğitler Burada Hırsızlar Nerede’ sloganları atan vatandaşlar, ellerindeki Türk bayrakları ile yaşanan süreci protesto etti. Soğuk havaya aldırmadan saatlerce bekleyen polis yakınları, soğuktan korunmak için battaniyelere sarıldı. Ailelerini yalnız bırakmayan çocuklar ise, uykuya yenik düşerek yere serilen battaniyelerin üzerinde uyudu. Uzun süren mahkemenin ardından yakınlarına kavuşmanın mutluluğunu yaşayan emniyet mensupları, yakınları ile birlikte adliyeden ayrıldı.
18 polisin de serbest kalması ile birlikte, gözaltına alınan 27 emniyet mensubunun tamamı serbest kalmış oldu.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu