Mersin'de nükleer karşıtı eylem

Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Akkuyu beldesinde yapılması planlanan nükleer santral protesto edildi.

Yayınlanma: 02.04.2011 - 13:07
Abone Ol google-news

Metropol Postane önünde toplanan göstericiler, burada kortejler oluşturdu ve Kuvva-i Milliye Caddesi ile İstiklal Caddesi'ni takip ederek Büyükşehir Belediyesi'ne kadar yürüdü.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform bileşeni sendikalar, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri ve öğrencilerin destek verdiği protesto eylemine, CHP'li milletvekili aday adaylarının yanı sıra CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de katıldı.

Taşıdıkları pankartlarda hem nükleer enerji santrallerinin tehlikesine dikkat çeken, hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Tehlikeli diye evimizde tüp kullanmayalım mı'' sözlerine tepki gösteren eylemciler, çeşitli slogan attı.

Büyükşehir Belediyesi önünde Nükleer Karşıtı Platform adına söz alan Mersin Tabip Odası yöneticisi Dr. Ful Uğurhan, nükleer karşıtlarının sadece kendi ömürlerinin değil, yüz yıllar sonraki nesillerin sağlığını korumak için sokaklara döküldüğünü söyledi.

Uğurhan, ''Tüp gaz patlamasının oluşturacağı hasar ile nükleer reaktörün patlamasında oluşacak hasarın ve riskin aynı olduğunu söyleyenlere aptal olmadığımızı kanıtlamak için toplandık. Biz burada, ne Akkuyu'da, ne Sinop'ta ne de dünyanın bir başka yerinde nükleer santral kurulmaması için toplandık'' dedi.

Türkiye'deki nükleer karşıtlarının 35 yıldır verdiği mücadeleye dikkati çeken Uğurhan, şunları kaydetti:

''Biz Çernobil'i örnek verdiğimizde 'oranın teknolojisi eskiydi, Japonya'ya bakın' dediler. Deprem riskini örnek verdikten sonra da işte gördük. Japonya'daki kazanın ardından radyasyon yüklü bulutlar dünyanın üzerinde dolaşıyor. Çernobil felaketinde de, Fukuşima felaketinde de gördük ki kazalarda en fazla santralin yakınında yaşayanlar etkileniyor. Biz Mersin'de yaşayanlar olarak bu kaderi kabul etmiyoruz.''

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Sabahat Aslan da Japonya'daki felaketten ders almayan hükümeti bir kez daha uyarmak için, 17 Nisan'da, Mersin'den Akkuyu'ya insan zinciri kuracaklarını söyledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler