Metin Arditi İstanbul'da!

Dünyaca ünlü Suisse Romande orkestrasının yöneticisi, yazar Metin Arditi, İstanbul'a geliyor. Ağustos başında okurla buluşan Turquetto adlı romanıyla büyük ilgi gören yazar, 4 Eylül'de Pera Müzesi'nde muhteşem bir kültür buluşmasına konuk olacak.

Yayınlanma: 28.08.2012 - 12:29
Abone Ol google-news

Efsanevi “3 Hürel” grubundan tanıdığımız, sanat tarihi öğretim görevlisi Haldun Hürel ile Ankara doğumlu İsviçreli yazar Metin Arditi biraraya geliyor. İki önemli ismi buluşturan şey: İstanbul ve sanat aşkı.

Ağustos ayı başında Can Yayınları’ndan çıkan Turquetto adlı kitapla Türk okurun ilk kez buluştuğu Metin Arditi, 04 Eylül’de Pera Müzesi’nde Haldun Hürel ile buluşarak hem kitabı hem de şehir ve müziğin edebiyata kattıklarını anlatacak. Halka açık gerçekleşecek olan etkinlik 19.00’da izleyicilere kapılarını açacak.

Bu söyleşi böyle başlar... Janet – Jak Esim’den unutulmayacak bir giriş!

1492’de İspanya’dan dünyanın birçok ülkesine, özellikle de Osmanlı’ya göç eden Yahudi toplumunun geleneksel müzikleri olan “Sefarad müziğini”, 30 yılı aşkın bir süredir araştırmakta, derlemekte ve yorumlamakta olan Janet – Jak Esim, 04 Eylül akşamı muhteşem bir mini konserle söyleşinin açılışını yapacak. Turquetto’nun konu edindiği 16. yüzyıl dönemi sefarad müziğinden en güzel örnekleri seslendirecek olan grup, kitabın atmosferini dinleyicilere birebir yaşatacak. 


Etkinlik Programı

Tarih: 04 Eylül 2012 Salı

Yer: Pera Müzesi

19.00 – Janet – Jak Esim’le Sefarad Müziği Dinletisi

19.30 – Metin Arditi ve Haldun Hürel:

16. yüzyılda İstanbul ve Venedik & Turquetto’nun İnanılmaz Öyküsü


‘Son Yemek’te bir İstanbullu… İşte, Turquetto’nun Öyküsü!

Tiziano’ya ait olduğu sanılan Eldivenli Adam isimli tablo, Rönesans’ın en iyi ressamlarında biri olan Turquetto isimli İstanbullu Yahudi bir ressamın günümüze kalan tek eseri olabilir mi acaba?

Bu soruyla açılan roman, XVI. yüzyıl İstanbul’unda (1519) Yahudi anne babadan doğan ve tek tutkusu resim yapmak olan bir çocuğun, Eli Soriano’nun hikâyesini anlatıyor aslında. Esir pazarında çalışan bir adamın oğlu olan bu çocuk, her iki dinin kurallarının resim yapmasına izin vermeyeceğini küçük yaşta fark edince, sanatını geliştirip rahatça icra edebilmek için Venedik’e kaçar. Rumca sahte bir isimle Tiziano’nun resim atölyesine devam ettikten sonra mesleğinde yükselir ve Venedik’te, İncil geleneğiyle, Osmanlı hat yazısıyla ve Bizans sanatıyla beslenen muhteşem eserler verir ve ustasının taktığı isimle Turquetto diye anılmaya başlar. Şöhretinin doruğundayken, yaşadığı bir yasak ilişki yüzünden gerçek kimliği ortaya çıkar. Resim yapmak isteyen, meraklı ve sorgulayan bir çocuğun isyanı bu kez sanat, iktidar ve din üçgenine tepki duyan bir sanatçının isyanına evrilir. Sipariş üzerine yaptığı “Son Yemek” tablosunda havarilerin yerine dönemin ünlü ressamlarını çizmesi eklenince, engizisyon mahkemesince yargılanır ve idama mahkûm edilir. Olgun çağında, evli, çocuklu ve toplumda kabul gören bir sanatçıyken, İtalyan Rönesans’ın en parlak döneminde Venedik’teki rekabet ortamının aktörlerinin ayak oyunlarına, kurnazlıklarına alet ve kurban olan bir sanatçıya dönüşen Turquetto’nun yükselişine ve ani düşüşüne tanık oluruz…


Metin Arditi

Metin Arditi, İsviçreli yazar, 1945 yılında Ankara’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İsviçre’de yaptı. École Polytechnique Fédérale de Lausanne’dan fizik mühendisi olarak mezun olduktan sonra atom mühendisliği dalında doktora yaptı, ardından Stanford Üniversitesi’nde işletme dalında master eğitimi aldı. 1996 yılından bu yana Suisse Romande Orkestra’sının yöneticisi ve organizasyon sorumlusu görevlerini gönüllü olarak yerine getiren yazar, 1988’de kurduğu Arditi Vakfı dışında, yardım amaçlı kurulan birçok vakfın idaresinde de görev yapıyor. Romanın yanı sıra deneme türünde de eserler veren Arditi, yedinci romanı Turquetto’yla prestijli bir edebiyat ödülü olan Jean-Giono ödülünü aldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler