Mevlana müzesi restore edilecek
Mevlana müzesi ilk kez kapsamlı şekilde restore edilecek. Müzede, Mevlana'nın el yazması kitapları, Mevlevi kıyafetleri ve müzik aletleri gibi tarihi materyaller bulunuyor. İçinde Mevlana, ailesi ve postnişinlerin (Mevlevi dedesi, şeyhi) mezarlarının da bulunduğu müze her yıl yaklaşık 1,5 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor.
Mevlana'nın oğlu Sultan Veled'in onayıyla 1273'te türbe olarak inşa edilen bugünkü Mevlana Müzesi, yapıda oluşan hasarlar nedeniyle tarihinde ilk kez kapsamlı şekilde restore edilecek.
Konya Müze Müdürü Yusuf Benli, yaptığı açıklamada, bugün müze olan Mevlana Dergahı'nın yerinin, Selçuklu Sarayı'nın gül bahçesi iken Sultan Alaeddin Keykubad tarafından Mevlana'nın babasına armağan edildiğini söyledi.
Babası Bahaeddin Veled vefat ettiği 12 Ocak 1231'de buraya defnedilirken, sevenlerinin Mevlana'ya, babasının mezarının üzerine bir türbe yaptırmak istediklerini söylediklerini ifade eden Benli, ''ancak Mevlana, 'gök kubbeden daha iyi türbe mi olur' diyerek bu istekleri geri çevirdi. Mevlana, 17 Aralık 1273'te vefat edince oğlu Sultan Veled, türbe yapılması yönündeki ısrarlı istekleri kabul etti ve 130 bin Selçuklu dirhemi karşılığında yeşil kubbe yaptırıldı'' dedi.
Benli, Mevlevi dergahı ve türbesinin 1926 yılında ise ''Konya Asar-ı Atika Müzesi'' adı altında hizmete açıldığını, 1954 yılında yeniden düzenlemesi yapılıp adının ''Mevlana Müzesi'' olarak değiştirildiğini vurguladı.
Yaklaşık 700 yıl önce yaptırılan ve daha önce kapsamlı şekilde hiç elden geçirilmeyen bu tarihi yapının artık restorasyona ihtiyaç duyar hale geldiğini dile getiren Benli, şunları kaydetti:
''Zemin etüdüyle ilgili çalışmaların ilk aşaması olan sondaj işine başlandı. Yaklaşık 20 metre derine inilerek, zeminde bir oynama olup olmadığı araştırılıyor. Bu çalışma devam ederken bir yandan da binanın röle ve restorasyon projesi hazırlanıyor. Proje, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na sunulacak, onaydan geçtikten sonra da gerekli çalışma yapılacak. Bu kapsamlı çalışma, 1963'te kubbesinin yeşil seramikle kaplanması dışında ana unsurları hiç restorasyon görmeyen müzenin ilk kez kapsamlı olarak elden geçmesi anlamına geliyor. Bu çalışma sonunda tarihi müze binası güçlendirilecek ve gerekli restorasyon işleri yapılmış olacak.''
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık