Milli Görüş'e dönüş
Başbakan Erdoğan'ın tercihleriyle, AKP MYK'nin ağırlıklı rengini 11 yıldır hiç olmadığı kadar "Milli Görüş" ve "merkez sağ" oluşturmaya başladı. Seçilen isimler, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve sonrasına yönelik hesapları yansıttı.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın partiyi üç yıl boyunca üç seçimde yönetecek AKP’nin yeni Merkez Yürütme Kurulu (MYK) için seçtiği isimler, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve sonrasına yönelik hesapları yansıttı. Erdoğan’ın tercihleriyle, AKP MYK, 11 yıldır hiç olmadığı kadar “Milli Görüş” ve “merkez sağ” ağırlığı kazandı. Partinin iki numaralı koltuğuna Mehmet Ali Şahin’in oturmasıyla birlikte de 2014 sonrasına ilişkin “emanetçi” yakıştırmaları başladı ve “Kim Başbakan olur?” tartışması yoğunluk kazandı.
Erdoğan, partisinin yürütme organı MYK’deki değişimde, kongrede MKYK’de yaptığı değişime benzer bir denge gözetti. Erdoğan, 50 üyeli MKYK’de 21 ismi yenilerken, 12 üyeli MYK’de de 5 ismi değiştirdi. Erdoğan, MYK’de kongredeki Necmettin Erbakan’ın adını da anarak yaptığı Milli Görüş vurgulu konuşmasının partinin bundan sonraki politikalarında da belirleyici olacağını mesajını veren görevlendirmeler yaptı. Partisini feshederek AKP’ye katılan Numan Kurtulmuş ile partinin iki numaraları koltuğuna getirdiği Mehmet Ali Şahin, Erdoğan’ın MYK için tercih ettiği Milli Görüş kökenli isimler oldu. Erdoğan’la birlikte Salih Kapusuz ve Ekrem Erdem de MYK’de yerlerini koruyan Milli Görüş kökenli diğer isimler arasında yer alıyor. Erdoğan’ın bu seçimleriyle birlikte AKP MYK’nin ağırlıklı rengini Milli Görüş oluşturmaya başladı.
MYK’ye ilk kez giren İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, Erdoğan’ın özellikle anayasa konularında güvendiği bir isim olmasının yanı sıra Kurtulmuş’a da yakın bir isim olarak göze çarpıyor. MYK’de yerini koruyan Ömer Çelik ise doğrudan Erdoğan’ın en güvendiği isimlerin başında geliyor.
Erdoğan kongrede Milli Görüş tezlerinin yanı sıra 2071 hedefiyle sağ muhafazakâr çevrelere mesaj veren bir konuşma yapmıştı. Bu konuşmanın MYK’deki yansıması ise merkez sağ açılım oldu. Erdoğan, eski DP Genel Başkanı Süleyman Soylu ve Antalya Milletvekili Menderes Türel’le MYK’deki merkez sağ isimlerin sayısını artırdı. AKP’ye kuruluş aşamasında DYP’den ayrılarak katılan Hüseyin Çelik’le birlikte 12 kişilik AKP MYK’sinde merkez sağ kökenli üye sayısı 3’e çıkmış oldu.
Emanetçi Başbakan mı?
Partinin iki numaralı koltuğuna Şahin’in oturmasıyla birlikte “Erdoğan Köşk’e çıkarsa Şahin Başbakan olur” değerlendirmeleri de başladı. Şahin, Erdoğan’la en eski siyasi geçmişe sahip isim olma özelliğiyle biliniyor. Erdoğan’ın RP il başkanı olduğu dönemde aynı il yönetiminde olan Şahin’le Erdoğan’ın siyasi birlikteliğinin daha eskilere dayandığı belirtiliyor. Erdoğan iktidar sürecince de Şahin’i adalet Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı, TBMM Başkanlığı gibi görevlere getirdi. Son olarak AKP’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi olan Şahin, Erdoğan’ın en çok güveneceği isim olarak Başbakanlık şansı yüksek görülüyor. Ancak bu tercihin 2 yıl sürecek “Erdoğan Köşk’e çıkarsa Başbakan kim olur?” soru ve gerginliğini daha da artıracağı belirtiliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti