Mınbiç’te yol haritası şaştı: İkinci aşama yok
Türkiye ile ABD arasındaki Mınbiç yol haritasında ikinci aşamaya bile geçilemedi.
Türkiye ile ABD’nin üzerinde uzlaşmasının ardından 5 Haziran’da uygulanmaya başlanan yol haritası, henüz ilk aşamada durdu. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurları YPG kontrolündeki bölge ile Fırat Kalkanı Harekâtı (FKH) bölgesinin sınırında uzun süredir “bağımsız koordineli devriye” görevini yapıyor. Türkiye yol haritasının 90 günde uygulanmasını beklerken henüz Türk ve ABD birliklerinin ortak devriyesi aşamasına dahi geçilemedi.
Suriye’nin Mınbiç bölgesinde YPG varlığının Fırat’ın doğusuna çekilmesi konusunda Türkiye ile ABD arasında 24 Haziran seçimlerinden önce uzlaşma sağlandı. Uzlaşma kapsamında YPG unsurlarının Fırat’ın doğusuna çekilmesi, bölge güvenliğinin Türkiye ve ABD birliklerince sağlanması, askeri ve diğer yönetim birimlerinin iki ülke tarafından oluşturulması yönünde bir yol haritası hazırlandı. Türk yetkililer, bu yol haritasının kısa sürede yaşama geçirileceğini, 90 gün sonra Fırat’ın batısında YPG unsurunun kalmayacağı yönünde kamuoyuna açıklamalar yaptı. Yol haritasının yürürlüğe girmesiyle birlikte TSK birlikleri de bölgedeki faaliyetlerine başladı. Bu kapsamda TSK birlikleri belirlenen güzergâha devriye görevi yerine getiriyor. Bu güzergâh FKH bölgesi ile YPG kontrolündeki Münbiç sınır bölgesi olarak tespit edilmişti. TSK bugüne kadar bölgede 35’in üzerinde devriye görevi yerine getirdi. Bu görevin çerçevesi bölgedeki ABD birliklerinin bilgisi dahilinde devriye görevini yalnızca Türk askerlerinin yapması olarak belirlenmişti.
Geleceği belirsiz
Askeri çerçevede yol haritasının ikinci aşaması ise Türk ve ABD birliklerinin ortak devriye görevi yapması olarak belirlenmişti. Türkiye yol haritasının 90 gün içinde uygulanması beklentisi taşırken henüz ikinci aşamaya dahi geçilebilmiş değil. Ortak devriye için ABD’den Türkiye’ye gelecek araçların getirilmesine karşın ortak devriye eğitimleri de bir türlü başlamadı.
Türkiye ile ABD arasında uzlaşmaya varılan yol haritası Ankara’nın beklentisi doğrultusunda 90 günde uygulanması bir tarafa ikinci aşamaya bile geçilememiş durumda. Yol haritasının sarkması ve bundan sonra nasıl işleyeceği konusu ise bilinmiyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, YPG’nin bölgeyi boşaltması yönündeki beklentilerini sürekli ABD’li yetkililere ilettiklerini dile getirdi. ABD Savunma Bakanı James Mattis ise “Ortak devriye için eğitimlerin önümüzdeki süreçte başlamasını umuyorum” diye birkaç kez açıklama yapmıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu