Mısır'da gerginlik devam ediyor

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, yetkilerini büyük ölçüde arttıran son anayasal düzenlemelerine yönelik tepkiler devam ediyor. Dün geniş çaplı gösterilere sahne olan başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda bugün de çatışmalar çıktı.

Yayınlanma: 24.11.2012 - 10:47
Abone Ol google-news

Mursi'nin, Cumhurbaşkanlığı kararlarını bütünüyle yargı denetiminin dışına çıkaran kararlarına tepki gösteren gruplar, Tahrir Meydanı çevresindeki yollarda toplanarak gösteri yaptı. Meydana girmeye çalışan göstericiler polisin sert müdahalesiyle karşılaştı.

Göstericiler, taşlarla güvenlik güçlerine saldırırken, Mısır polisi göz yaşartıcı gaz kullanarak eylemcileri dağıtmaya çalıştı. Bölgede gerilimin devam ettiği, göstericilerle polis arasında zaman zaman çatışmalar yaşandığı bildirildi. Öte yandan Tahrir Meydanı'nda oturma eylemine başlayan ve bu amaçla 20'den fazla çadır kuran grubun da çatışmaların arasında kaldıkları ve bazılarının yan sokaklara kaçmaya zorlandıkları bildirildi.

Bu arada Mısırlı bir avukat, Mursi'nin son kararnamesinin iptali için İdare Mahkemesi'ne başvurdu. İdare Mahkemesi'nin, avukat Muhammed Salim tarafından yapılan şikayet başvurusunu ne zaman ele alacağı konusunda ise henüz bilgi verilmedi. Salim, başvurusunda, Mursi'nin kararlarının, yasama yetkisi bulunmaması nedeniyle anayasaya aykırı olduğunu savunarak derhal iptal edilmesini istedi.

 

Taşlı ve sopalı çatışma

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin anayasal düzenlemeler çerçevesinde aldığı kararları destekleyen Mursi yanlıları ile karşıtları arasında taşlı ve sopalı çatışma meydana geldi.

Mısır'ın Asyot kentinde Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Merkezi önünde toplanarak içeri girmeye çalışan ülkedeki bazı siyasi parti ve gruplara mensup göstericiler ile Müslüman Kardeşler Teşkilatı üyeleri arasında taşlı sopalı çatışma yaşandı. Güvenlik güçleri, iki grup arasında meydana gelen çatışmaları engellemek ve göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı bomba kullandı.

Cumhurbaşkanı Mursi, Başsavcı Abdülmecid Mahmud'un görevden alınması, Anayasa Komisyonu'nun görev süresinin uzatılması, 25 Ocak Devrimi'nde yaralananlarla ölenlerin ailelerine maaş bağlanması ve Mübarek döneminin yöneticileri hakkında yeniden soruşturma açılması kararlarını almıştı. Mursi'nin bir diğer kararı da söz konusu düzenlemelerin değiştirilemeyeceği yönündeydi.
 

Müslüman Kardeşler Teşkilatı'ndan milyonluk gösteri çağrısı

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yaptığı yeni yasal düzenlemelere destek amacıyla milyonluk gösteri düzenleme çağrısı yaptı.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı yayımladığı bildiride, ''Yarın ülkedeki tüm meydanlarda, salı günü de Kahire'deki Abdin Meydanı'nda Mursi'nin anayasal düzenlemeler çerçevesinde aldığı kararlara destek vermek amacıyla milyonluk gösteri düzenlenecektir'' ibaresine yer verdi.

Bildiride, Mursi'nin aldığı kararlara yönelik yapılan karşıt gösteri çağrıları 'sorumsuzlukla' nitelendirilirken, bu eylemlerle devlet kurumlarının işlevsiz hale getirmesinin hedeflendiği ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Mursi, Başsavcı Abdülmecid Mahmud'un görevden alınması, Anayasa Komisyonu'nun görev süresinin uzatılması, 25 Ocak Devrimi'nde yaralananlarla ölenlerin ailelerine maaş bağlanması ve Mübarek döneminin yöneticileri hakkında yeniden soruşturma açılması kararlarını almıştı. Mursi'nin bir diğer kararı da söz konusu düzenlemelerin değiştirilemeyeceği yönündeydi.
 

Mursi yanlılarıyla karşıtları arasında arbede yaşandı

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin aldığı kararları destekleyen Mursi yanlıları ile karşıtlarının toplandığı Yüksek Yargı Konseyi'nin önünde arbede yaşandı. Mısır'ın başkenti Kahire'de, eski Başsavcı Abdülmecid Mahmud'un da katıldığı toplantı sırasında Yüksek Yargı Konseyi'nin önünde toplanan Mursi yanlıları ile karşıtları arasında arbede meydana geldi. Güvenlik güçleri, yargı binasının önünde toplanarak içeri girmeye çalışan göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandı.

Mursi yanlıları, Mursi'nin anayasal düzenlemeler çerçevesinde aldığı kararları destekleyerek, eski Başsavcı Mahmud aleyhine sloganlar attı. Cumhurbaşkanı Mursi, Başsavcı Abdülmecid Mahmud'un görevden alınması, Anayasa Komisyonu'nun görev süresinin uzatılması, 25 Ocak Devrimi'nde yaralananlarla ölenlerin ailelerine maaş bağlanması ve Mübarek döneminin yöneticileri hakkında yeniden soruşturma açılması kararlarını almıştı. Mursi'nin bir diğer kararı da söz konusu düzenlemelerin değiştirilemeyeceği yönündeydi.

 

Mursi, yardımcılarıyla yarın ikinci kez toplantı yapacak

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, anayasal düzenlemeler çerçevesinde aldığı kararları görüşmek üzere yarın yardımcılarıyla ikinci kez toplantı yapacağı belirtildi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yayımlanan açıklamada, bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Mursi ve yardımcıları arasında basına kapalı gerçekleşen toplantıda müzakere edilen konulara ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. Mursi'nin yardımcıları ile anayasal düzenlemeler çerçevesinde aldığı kararlarla ilgili görüşmelerine yarın da devam edeceği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Mursi, Başsavcı Abdülmecid Mahmud'un görevden alınması, Anayasa Komisyonu'nun görev süresinin uzatılması, 25 Ocak Devrimi'nde yaralananlarla ölenlerin ailelerine maaş bağlanması ve Mübarek döneminin yöneticileri hakkında yeniden soruşturma açılması kararlarını almıştı. Mursi'nin bir diğer kararı da söz konusu düzenlemelerin değiştirilemeyeceği yönündeydi. Mursi'nin anayasal düzenlemelerinin ardından Mısır'da muhalefet sokaklara dökülmüş ve bir çok gösterici yaralanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler