Mısır'da kritik oylama

Mısır'da haftalardır protestolara neden olan yeni anayasa referandumu için ilk tur oylama yapıldı.

Yayınlanma: 15.12.2012 - 07:02
Abone Ol google-news

Seçim sandıklarının kapanmasıyla oy sayma işlemine geçildi. Resmi sonuçların, 22 Kasım'da yapılacak ikinci tur oylamasından sonra açıklanacağı bildirildi. Yoğunluk nedeniyle oy verme işlemlerinin iki kez ertelendiği referandumun ilk tur oylamasının sona ermesinin ardından sandık görevlileri ve seçim komisyonu üyeleri, oyların sayımına başladı.

Kahire ve İskenderiye ile 10 kentteki 6 bin 371 seçim merkezinde yaklaşık 26 milyon seçmen sandık başına gitti.

Bazı muhalif gruplar, sandık başlarında hakim bulunmaması ve mühürsüz oy pusulaları kullanılması gibi ihlallerin yapıldığını iddia ederken, Mısır Yüksek Seçim Kurulu, bu konuda hiçbir şikayet alınmadığını bildirdi.

Öte yandan, Mısır Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kahire ve diğer illerde oy verme işlemi sırasında yaşanan izdiham nedeniyle 12 kişinin yaralandığı belirtildi.
Anayasa taslağı referandumunun ikinci tur oylaması 22 aralık Cumartesi günü 17 bölgede gerçekleştirilecek.
 

10 kentte 6371 seçim merkezi

Kahire ve İskenderiye şehirleriyle birlikte 10 kentteki 6371 seçim merkezinde saat 08.00'de oy verme işlemi başladı. Anayasa referandumunun birinci aşamasında 51 milyon 333 bin seçmenden yaklaşık 25 milyonu oy kullandı. Referandumun ikinci aşaması 22 Aralık'ta yapılacak.  

Cumhurbaşkanı Mursi oyunu kullandı

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in de oylarını kullandığı Kahire'nin doğusundaki ''Mısır el-Cedide'' ortaokulunda oyunu kullandı. Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklar, Mursi'nin Cumhurbaşkanı görevine geldikten sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na taşınması ile seçim bölgesinin değiştiğini belirtti.

Mursi,oy verme işlemini gerçekleştirdikten sonra gazetecilere açıklamada bulunmaksızın güvenlik konvoyu eşliğinde bölgeden ayrıldı. Mursi'ye destekçilerinin sloganlarla destek verdiği görüldü. 

Oy verme işlemi 2 saat uzatıldı

Mısır Yüksek Seçim Konseyi, anayasa referandumu için oy kullanma işleminin iki saat uzatıldığını bildirdi. Yüksek Seçim Konseyi üyesi Abdurrahman Behlül, saat 19.00'da bitmesi planlanan oy kullanma işleminin iki saat daha uzatıldığını ve 21.00'a kadar devam edeceğini belirtti.

Behlül, Seçim Konseyi'nin süreyi uzatma kararını, seçim işlemlerinde oy kullanan vatandaşların sayısı ve kalan süre göz önüne alınarak aldığını kaydetti.

Kahire ve İskenderiye şehirleriyle birlikte 10 kentteki 6 bin 371 seçim merkezinde devam eden oy kullanma işlemi saat 08.00'da başlamıştı. Anayasa referandumunun birinci aşamasında 51 milyon 333 bin seçmenden yaklaşık 25 milyonu oy kullanabilecek. 

Referandumda ''ihlaller'' yaşandığı iddiası

Mısır'da muhalif gruplar, anayasa referandumunun devam ettiği merkezlerde hakimlerin hazır bulunmadığı, mühürsüz oy pusulalarının olduğu ve İslami eğilimli grupların oylamayı yönlendirdiğini ileri sürerek, referanduma gölge düştüğünü iddia etti.

Nasırcı Kerame Partisi Genel Başkanı Hamdin Sabbahi'nin liderlik yaptığı muhalif ''Halk Akımı'' platformu yayımladığı yazılı açıklamada, referandumun ilk turuna katılan kentlerde destekçilerinin bazı ihlallerin yaşandığını gözlemlediği belirtildi.

Açıklamada, Kuzey Sina kentinde en-Nur Partisi ile Hürriyet ve Adalet Partisi taraftarlarının gözlemci olmasına izin verildiği ve seçmenlerin ''evet'' oyu kullanması için yönlendirdiklerine ilişkin şikayet dilekçesi yazdıkları bildirildi.

İskenderiye'de gözlemcilerin hepsinin sakallı olduğu ileri sürülen açıklamada, Halvan kentindeki bir seçim merkezinde ise oy pusulalarının mühürsüz olmasına karşı çıkan gözlemci sivil toplum kuruluşu üyelerinin, hakim tarafından kovulduğu öne sürüldü. 

Oyların rengini siyasi görüşmeler belirliyor

Mısır'da ilk turu bugün başlayan anayasa referandumunda oyların rengini siyasi görüşlerin belirlediği görülüyor. Referandumda ''evet'' oyu verenler Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İhvan'a destek için bu şekilde oy kullandıklarını belirtirken, ''hayır'' oyu verenler ise Mursi ve İhvan'a karşı oldukları için bu yönde oy kullandıklarını ifade ediyor.

Bazı Mısırlılar, Cumhurbaşkanı'nı beğenmemeleri, bir grubun ülke yönetimine bütünüyle hakim olmasından korktukları veya anayasanın sadece belli bir grup tarafından yazılması gibi gerekçelerle ''hayır'' oyu kullandıklarını belirtirken, bazıları da Cumhurbaşkanı'na destek vermek veya ülkede kaos ortamı oluşturmaya çalışan seçkinci muhalefete karşı koymak için ''evet'' oyu verdiklerini söyledi.

Anayasa referandumunda ''hayır'' oyu kullandığını belirten Afif Ali(50), oyunun rengini yeni anayasa maddeleri değil anayasanın sadece bir grup tarafından yazılmış olmasının etkili olduğunu ifade etti.

Ümniye Mustafa isimli diğer bir Mısırlı da, yeni anayasanın neler getirdiği hakkında tam bir bilgisi olmadığını, anayasanın sadece belli bir grup tarafından hazırlanmış olmasının ''hayır'' oyu kullanması için yeterli olduğunu belirtti. Benzer gerekçelerle ''hayır'' oyu verdiğini söyleyen Hasan Bedir de, ''İhvan'a hayır. Binlerce kere hayır'' dedi.

Afaf Mütevela isimli bir Mısırlı, ''Yeni anayasanın iyi olduğunu ve kabul edilmeyi hak ettiğini düşünüyorum. Fakat İhvan'a karşı olan pek çok kişinin 'hayır' diyeceğini de biliyorum'' sözleri ile ülkede hakim olan havayı özetledi.

Sandığa giden İhvan karşıtlarının ''hayır'' oyu vereceğini belirten Eşref Abdulgani isimli Mısırlı ise ''Cumhurbaşkanı Mursi ve İhvan hakkında birçok çekincem var. Ancak anayasaya ''evet'' diyeceğim. Çünkü biz Mursi'ye değil anayasaya oy veriyoruz'' diye konuştu.

Salah Hasbullah isimli bir diğer Mısırlı da, kendisinin İhvan üyesi olmadığını ancak Cumurbaşkanı'na destek için ''evet'' oyu verdiğini söyledi. İki saattir oy vermek için kuyrukta beklediğini söyleyen Eşref Abdulvehhab da ülkenin istikrar ve huzuru için ''evet'' dediğini belirtirken, Fatıma Ramazan(65) da anayasayı onaylamadığı halde ülkenin huzuru ve istikrarı için ''evet'' oyu verdiğini söyledi.

Mısır'da 6 bin 371 seçim merkezinde devam eden oy kullanma işlemi saat 08.00'da başlamıştı. Anayasa referandumunun birinci aşamasında 51 milyon 333 bin seçmenden yaklaşık 25 milyonu oy kullanabilecek. Referandumun ikinci turu 22 Aralık'ta yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler