Mısır'daki seçimin galibi belli oldu

Mısır'daki cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonuçları açıklandı. Seçimi, Hürriyet ve Adalet Partisi'nin adayı Muhammed Mursi önde tamamladı.

Yayınlanma: 28.05.2012 - 08:52
Abone Ol google-news

Mısır Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Sultan, düzenlediği basın toplantısında seçime ilişkin yapılan çeşitli itirazların değerlendirildiğini, gerekli düzeltmelerin yapıldığını, buna göre seçimin kesin sonuçlarının belli olduğunu söyledi.

YSK'nın açıkladığı kesin sonuçlara göre ilk dört adayın aldığı oyların dağılımı şöyle:

Muhammed Mursi: 5.764.952
Ahmet Şefik: 5.505.327
Hamdin Sabbahi: 4.820.273
Abdulmunim Ebu'l-Futuh: 4.065.239

Mısır cumhurbaşkanlığı seçiminde 50 milyondan fazla kayıtlı seçmenin yaklaşık yüzde 51'i oy kullanmıştı.

Faruk Sultan, "Adaylardan hiçbirinin oyların salt çoğunluğu elde edemediği için yasaya göre ikinci tur seçimin yapılacağı"nı belirttikten sonra, seçimlerin güvenlik içinde geçmesi için üstün gayret gösteren silahlı kuvvetlere teşekkür etti.

16-17 Haziran tarihlerinde yapılacak ikinci turda Hürriyet ve Adalet Partisi'nin adayı Muhammed Mursi ile Mübarek döneminin son başbakanı general Ahmet Şefik yarışacak.

YSK kaynaklarından edindiği bilgiye göre, daha önce seçimlerle ilgili itiraz başvurusunda bulunan adaylar Ahmet Şefik, Hamdin Sabbahi, Muhammed Ebu'l-Futuh ve Muhammed Selim el-Avva'nın başvuruları reddedildi.

Henüz resmen açıklanmayan seçim sonucuna göre Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP)'nin adayı Muhammed Mursi yüzde 25,2'lik oranla birinci, Mübarek döneminin son başbakanı general Ahmet Şefik ise yüzde 24,8'lik oranla ikinci oldu. Bu iki aday 16-17 Haziran tarihlerinde yapılacak ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışacak.

Seçim sonuçlarının bu akşam açıklanması bekleniyor. Daha önce, seçimin kesin sonuçlarının Salı günü açıklanacağı bildirilmişti.
 

İlk turu yüzde 17.6 oyla dördüncü sırada tamamlayan Abdulmunim Ebu'l-Futuh'un siyasi işler danışmanı Hani Mahmud, "Seçimlere hilenin karıştığı ortadır. 900 bin oy hileli bir şekilde kullanılmıştır. Bunlar mükerrer olduğu gibi, kanunen yasak olmasına rağmen askerler tarafından kullanılan oyları da ihtiva ediyor" dedi.

Listede isimleri yazılı olmayan kişilerin de oy kullandığını ileri süren Mahmud, "Bazı kişiler de bir kaç yerde oy kullanmışlar. Bu ve benzeri sebeplerden dolayı sayın Futuh'un avukatı, Yüksek Seçim Kurulu'nun 29 Mayıs'ta yani yarın açıklamayı planladığı sonuçların durdurulmasıyla ilgili talepte bulundu. Ayrıca sayın Futuh konuyla ilgili bugün saat 13.30'da basın toplantısı yapacak" diye konuştu.

 

21 siyasi partiden cumhurbaşkanı adaylarına şartlı destek açıklaması

Mısır'da 21 siyasi parti, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, sundukları şartları kabul eden adaya destek vereceklerini açıkladı. 21 siyasi parti, Kahire'de yaptıkları ortak basın toplantısında, Mısır seçimlerinde ikinci tura kalan Muhammed Mursi ve Ahmet Şefik'e bazı şartlar sunma konusunda anlaşmaya vardıklarını ve şartları kabul edecek olan adaya tam destek vereceklerini ifade etti.

Aralarında anlaşmaya varan siyasi partiler, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda yarışacak adaylara üzerinde anlaştıkları şartları sunmak üzere heyet göndereceklerini ve şartları yazılı bir şekilde kabul edecek adayı topluca destekleyecekleri açıkladılar.

21 partinin üzerinde anlaştığı önemli maddeler: ''Mısır'daki devrime katılan gençlerin devletin idari kademelerinde bulunması, sivil Mısır devletinin korunacak olması, 25 Ocak devrimi şehitlerinin intikamının alınması, yönetimde dini temelli bir tutum sergilemesinin önüne geçmek için yasa çıkarılması.'' Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu 16-17 Haziran'da yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon