Mobil sağlık tarama aracı

İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, Bulaşıcı Hastalıklar Şubesine bağlı çalışan mobil tarama aracıyla 2009 yılında Ege Bölgesinde 65 bin kişinin verem taramasından geçirildiğini söyledi.

Mobil sağlık tarama aracı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.10.2010 - 10:22

Özkan, 2008 yılı verilerine göre, Türkiye'de 18 bin 500 civarı verem tedavisi gören hasta bulunduğunu, verem savaş çalışmalarının ülke genelinde uzun yılardır sürdürüldüğünü belirtti. Veremle savaşta mobil tarama araçlarının önemli rol oynadığına işaret eden Özkan, ''İzmir İl Sağlık Müdürlüğü mobil tarama aracı sadece İzmir'de değil, Denizli, Uşak, Manisa ve Muğla'da düzenli çalışmalarını sürdürüyor. Daha önce bir kamyon üzerinde monteli mikrofilm cihazıyla hizmet veren ekip, 2010 yılında otobüs üzerine monte edilen mikrofilm cihazı verildi. Yeni cihazın devreye girmesiyle riskli grupların taramaları daha hızlı şekilde yapılıyor'' dedi.

Mobil tarama aracının, vatandaşlar ve sağlık çalışanları için kullanışlı hale getirildiğini anlatan Özkan, şöyle konuştu: ''Önceden mikrofilm cihazı kamyon üzerinde hizmet veriyordu. 2010'dan itibaren kullanmaya başladığımız otobüs içindeki mikrofilm cihazıyla daha konforlu bir hizmet sunuluyor. Hastalar için giyinme kabiniyle oturma grupları oluşturuldu. Ayrıca sürekli seyyar haldeki araçta görevli personelin dinlenebileceği bölümler var. Tamamen kurşun kaplı araçta, güvenliğin sağlanması amacıyla mikrofilm cihazının kullanıldığı bölüm de kurşun kaplı. Mobil tarama aracında, günde ortalama 200-250 hastanın taraması gerçekleştiriliyor.''

Verem riskinin arttığı alanlarda hizmet veriyor

Özkan, toplu yaşanan yerlerde verem riskinin artışına paralel olarak, mobil tarama aracıyla verilen hizmette öncelikli kurumlar belirlendiğini kaydetti. Verem hastalığında toplu taramanın, tedaviye katkı sağlayarak, diğer insanlar üzerindeki riski azaltıcı etkisi bulunduğunu belirten Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Araç, verem yönünden riskli gruplar olan cezaevleri, huzurevleri ve askeri birliklerde düzenli taramalar yapıyor. Riski en aza indirmek için insanların ayağına kadar gidip tarama yapıyoruz. Özel iş yerleri, çalışanlarının taramasını yaptırmakla yükümlü. Ancak verem hastası tespit edilen ve toplu olarak yaşanılan ya da çalışılan yerlerin taramalarını gerçekleştiriyoruz. 1 kişiye dahi verem tanısı konmuşsa yaşam alanına gidip toplu taramayı gerçekleştiriyoruz. 2009 yılında yapılan çalışmalarda, Ege Bölgesi'nde 65 bin kişi verem taramasından geçirildi. Türkiye genelinde hizmet veren mobil tarama araçları, veremin teşhisi ve tedavisi açısından önemli rol oynuyor.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler