Mutfakta 33 üründe yüzde 186'lık fiyat farkı

Yaz olmasına rağmen tarladan sofraya sebze meyve fiyatları arasındaki fark yüzde 186’yı aşıyor. İndirim beklenen et fiyatları ise 40 TL’nin altına düşmüyor.

Mutfakta 33 üründe yüzde 186'lık fiyat farkı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.07.2016 - 21:16

Sebze ve meyvenin en ucuza yenmesi gereken sezon olmasına rağmen marketlerdeki fahiş fiyatlar el yakıyor. Temmuz ayında market fiyatlarında 17 üründe fiyat artışı yaşanırken, 4 üründe de fiyat değişimi görülmedi. 16 ürünün fiyatı ise düştü. Temmuz ayında üretici ve market fiyatları arasındaki makas da açılmaya devam etti. 33 üründe ortalama yüzde 186.5 fiyat farkı görüldü.

Hükümetin canlı hayvan ithalatılya “kırmızı et fiyatları 22 TL’ye düşecek” söylemi de hayal oldu. Kasapta kuşbaşı etin kilosu 46 liraya tüketiciyle buluşuyor.

Fasulye ilk sırada

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son bir ayda market fiyatlarında 17 üründe, üretici fiyatlarında ise 16 üründe artış görüldüğünü belirtti. Yazın çok tüketilen yeşil fasulye ve domates, en fazla fiyat artışı gösteren ürünler oldu.

Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 24.74 ile yeşil fasulyede görüldü. Yeşil fasulyedeki fiyat artışını, yüzde 17.69 ile salatalık, yüzde 15.93 ile domates, yüzde 9.91 ile elma, yüzde 9.77 ile fındık, yüzde 9.02 ile karpuz, yüzde 8.74 ile havuç, yüzde 8.51 ile limon, yüzde 7.50 ile kuru soğan, yüzde 5.71 ile yumurta, yüzde 5.64 ile maydanoz, yüzde 4.85 ile kuru kayısı, yüzde 2.27 ile sivribiber, yüzde 1.49 ile patates, yüzde 1.41 ile ayçiçeği yağı, yüzde 0.81 ile kuru fasulye, yüzde 0.15 kuzu eti takip etti.

Et zamlanıyor

Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 29.63 ile domateste görüldü. Bunu, yüzde 25.11 ile kuru soğan, yüzde 21.75 ile yeşil fasulye, yüzde 18.90 ile iç fındık, yüzde 16.31 ile sivribiber, yüzde 15 ile salatalık, yüzde 12.16 ile kırmızı mercimek, yüzde 11.20 ile havuç, yüzde 9.82 ile karpuz, yüzde 8.33 ile şeftali, yüzde 6.49 ile yumurta, yüzde 4.58 ile patlıcan, yüzde 3.18 ile kuzu eti, yüzde 2.03 ile yeşil mercimek, yüzde 1.25 ile marul, yüzde 0.39 ile dana eti takip etti.

Büyük fark

Temmuz ayında üretici ve market fiyatları arasındaki farkın devam ettiğine, TZOB tarafından izlenen 33 üründe ortalama yüzde 186.5 fiyat farkı görüldüğüne dikkat çeken Bayraktar, temmuz ayında üretici-market fiyat farkının en fazla elma, salatalık, patates, kuru incir ve kuru kayısıda yaşandığını belirtti. Buna göre, üretici ve market arasındaki fiyat farkı yüzde 421.76 ile en fazla elmada görülürken, elmadan sonra fiyat farkı sırasıyla salatalıkta yüzde 385.91, patateste yüzde 380.67, kuru incirde 307.42, kuru kayısıda 305, patlıcanda yüzde 282.19, kabakta yüzde 258.72, karpuzda yüzde 252.68, maydanozda yüzde 241.56, sütte yüzde 231.75, yeşil fasulyede yüzde 231.47, kuru üzümde yüzde 223.42, sivribiberde yüzde 214.15, domateste yüzde 211.3’ü buldu.

Üreticiden markete fiyat farkının elmada 5.2, patateste 4.8, kuru incir ve kuru kayısıda 4.1 kata çıktığı görülürken, üreticide 60 kuruş olan elma halde 1 lira 19 kuruşa, pazarda 2 lira 37 kuruşa, markette 3 lira 13 kuruşa üreticiye sunuldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler