Müzik eğitimine ilgisizlik

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Müzik Eğitimi Ana Sanat Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahar Güdek, sınava dayalı eğitim sisteminin içinde müzik eğitiminin bir kenara itildiğini ileri sürdü.

Müzik eğitimine ilgisizlik
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.04.2010 - 08:35

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Müzik Eğitimi Ana Sanat Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahar Güdek, lise eğitiminde resim, müzik ve beden eğitiminin bir parantez içinde öğrenciye sunulduğunu ve öğrencilerden bu üç dersten birini seçmelerinin istendiğini söyledi. Öğrencinin seçtiği dersi 3 yıl boyunca gördüğünü belirten Güdek, öğrencilerin de çoğunlukla, ''daha kolay yapabiliriz, bizi zorlamaz'' düşüncesiyle beden eğitimi dersini seçtiklerini iddia etti. Yabancı dil öğrenmekte zorluk yaşanması gibi nota dilini öğrenmekte de zorluk yaşayan öğrencilerin müzik eğitimine sıcak bakmadıklarını söyleyen Güdek, bu nedenle seçmeli ders olunca müziği geri planda bıraktıklarını söyledi.

Diğer sanat dalları ile kıyaslandığında müziğin tüm insanların hayatında önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Güdek, şunları kaydetti: ''Müzik hepimizi sarmalayan bir sanat dalı. Eğlenirken, dinlenirken müziksiz yapamıyoruz. Diğer sanat dallarından daha çok hayatımızda yer kaplamasına rağmen müzik, eğitim sistemimizin içinde hak ettiği yerde değil. Eğitim sistemimiz tamamen sınava dayalı bir sistem haline geldi. Sınava dayalı eğitim sisteminin içinde müzik eğitimi bir kenara itildi. İstiklal Marşı'nı bile düzgün söyleyemeyen bir toplum haline geldik. Ailelerin gelecek kaygısı müzikle ilgilenen çocukları bile sınav dönemi müzikten koparıyor. Hepimiz müzik dinliyoruz ama müzik bilgimiz yok.''

Venezuela, Japonya gibi ülkelerde müziğin eğitimdeki öneminin çok iyi değerlendirildiğini, bununla ilgili projelerin bu ülkelerde hayata geçirildiği örneklerini veren Güdek, Venezuela'da sokak çocuklarının müzikle yeni bir hayata kavuşturulduğunu, Japonya'da ise müziğin öğrenme üzerindeki olumlu etkilerinin eğitim sisteminin içine sokulduğunu anlattı.
Genel olarak insanların ortalama müzik yeteneğine sahip olduklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Güdek, eğitim sisteminin içinde müzik eğitiminin daha çok yer verilmesi ve iyi değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler