Nar para kazandıracak
Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü, ''Zivzik'', ''Belkıs'', ''Deve Dişi'' adlı narları Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda tescil ettirdi ve üretim iznini aldı. Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Arpacı, ''Nar, bölgedeki çiftçilerin gelirini artırmaya yönelik önemli alternatif türlerden biri'' dedi.
Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü, bölgedeki çiftçilerin gelirini artırmaya yönelik alternatif ürün geliştiriyor. Antep fıstığının yanı sıra badem, ceviz, erik, Trabzon hurması, incir, zeytin ve bağcılık projeleri yürüten Enstitü, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde küçük, parçalı ve sulu arazilerde nar yetiştiriciliğine büyük önem veriyor.
Enstitü, klonlama çalışmaları sonucu geliştirdiği ''Zivzik'', ''Belkıs'' ve ''Deve Dişi'' adlı 3 çeşit narın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan tescilini aldı. Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, yaptığı açıklamada, ülkemizde yıllardır yetiştirilen geleneksel bir meyve olan narın son yıllarda özellikle Avrupa ülkelerinden büyük talep gördüğünü, dünya nar ticaretinin küçük çaplarda yapıldığını ve Türkiye'nin de nar ihraç eden ülkelerden olduğunu söyledi.
Nar bitkisinin, küçük yapılı ağaçlar olduğu için birim alana dikilen fidan sayısı ve dolayısıyla ürün miktarının fazla, hasat ve ilaçlaması kolay, muhafaza ve taşımaya dayanıklılığından dolayı uzun dönemde pazara sunma gibi avantajları olduğuna işaret eden Arpacı, narın en çok Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirildiğini ifade etti.
''GAP'ın tamamlanmasıyla daha büyük kapasite oluşacak"
Selim Arpacı, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde nar yetiştiriciliğinden daha fazla gelir elde edilebileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Kurum olarak geçen sene 3 tane nar çeşidini tescile sunduk, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan onayını aldık. Şu anda üretim izni var. Özellikle Siirt bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen Zivzik narının en iyi klonunu diğer nar çeşitleriyle yarıştırdık, ön plana çıkan klona 'Zivzik' adını verdik ve tescile sunduk. Oğuzeli, Nizip bölgesinin önemli çeşidi olan çekirdeksiz nara 'Belkıs' adını verdik. Diğer nar çeşidimiz ise 'Deve Dişi', o da çok kaliteli. Nar, bölgedeki çiftçilerin gelirini artırmaya yönelik önemli alternatif türlerden biri. Güneydoğu Anadolu Bölgesi sıcak, bu bölgede nar iyi yetişiyor. Sulu, küçük, parçalı araziler için biz nar yetiştiriciliğini tavsiye ediyoruz. Özellikle GAP'ın tamamlanması ve sulama imkanlarının artmasıyla bölgemizde daha büyük kapasite oluşacaktır''
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu