NASA 'ikinci dünya'yı buldu (23.07.2015)
NASA'nın 'gezegen avcısı' Kepler teleskobu, yaşam barındırma olasılığı bulunan kayalık bir gezegen keşfetti.
NASA, bugün TSİ 19.00’da yaptığı açıklamada Dünya’dan 1,400 ışık yılı uzaklıkta yer alan kayalık bir gezegen keşfedildiğini açıkladı. Yörüngesinde seyrettiği yıldızın ‘yaşanabilir bölgesinde’ yer alan Kepler-452b, yaşam olasılığı barındırıyor.
‘Yaşanabilir bölge’, bir gezegenin su bulundurabilmesi için yıldızından yeterli ışık aldığı mesafe aralığını temsil ediyor.
NASA açıklamasında, Dünya benzeri gezegenin yörüngesinde yer aldığı Kepler-452 yıldızını ‘Güneş’in kuzeni’ olarak niteledi. Yıldız, Güneş’ten yüzde 10 daha parlak ve yüzde 4 daha büyük. Kepler-452b, yıldızının etrafındaki bir dönüşü 385 günde tamamlıyor.
Kepler görevinde yer alan Joseph Twicken, “Kepler-452b yaşanabilir dış gezegenleri daha iyi anlamamızı sağlayacak” ifadesini kullandı. Twicken, ‘gezegen avcısının’ 500 yeni gezegen adayı daha tespit ettiğini belirtti. Kepler, bugüne kadar 4,175 gezegen adayını inceledi. Bu gök cisimlerinden 1,028 tanesinin gezegen olduğu doğrulandı.
Twicken, ‘Kepler ile elde edilen verilerin analiz edilmesiyle Dünya benzeri küçük ve çok sıcak olmayan gezegenleri tespit etmeye devam edeceklerini ve yaşanabilir gezegenlerin dağılımını daha iyi anlayacaklarını’ ifade etti.
“İklim değişikliği yaşanıyor olabilir”
NASA, Kepler-452 yıldızının Güneş’ten 1,5 milyar yıl daha yaşlı olduğuna dikkat çekti. Gökbilimciler bu sayede Güneş Sistemi’nin bir modelini andıran yıldız sistemini inceleyerek Güneş ve Dünya’nın geleceğine dair tahminlerde bulunabilecek.
SETI Enstitüsü’nden Doug Caldwell ise Kepler-452b’nin ‘sera gazı etkisinde olabileceğini’ belirtti. Caldwell, sera gazlarının gezegenin atmosferinde biriktiğini, bu yüzden var olduğu düşünülen okyanusların buharlaşıyor olabileceğini belirtti.
Gökbilimciler, Kepler-452b’nin Dünya ve Neptün arasındaki bir büyüklüğe sahip olduğunu ve bugüne kadar keşfedilen Dünya benzeri gezegenlerin birçoğunun aynı aralığa düştüğünü belirtti.
Kepler-452b, bugüne kadar yıldızlarının yaşanabilir bölgesinde yer aldığı tespit edilen 12’nci yaşanabilir gezegen oldu. SETI Enstitüsü’nden Jeff Coughlin, 12 gezegenden 9’unun büyüklüğü ve sıcaklığı Güneş’e benzeyen bir yıldızın yörüngesinde yer aldığını belirtti.
Coughlin, Kepler verilerini daha hızlı ve tüm olarak analiz edebildiklerini, zamanla Samanyolu Galaksisi’ndeki Dünya benzeri küçük ve kayalık gezegenlerin sayıları hakkında daha doğru istatistiksel bilgi elde edeceklerini söyledi.
“Hayır, uzaylılar yok”
NASA’nın bir gün önceden duyurduğu basın toplantısı, internette geçmişte de olduğu gibi E.T. spekülasyonlarına neden oldu. Ancak en son açıklamada olduğu gibi uzaylılar henüz ortaya çıkmadı.
NASA, ‘Dünya’nın ikizi’ olarak adlandırılacak gezegenin yakın zamanda keşfedilebileceğini belirtmişti. Bu beklenti, her yeni gezegen tespitinin Dünya dışı varlıklara işaret edeceği düşüncesini güçlendirdi.
500 milyon dolarlık projenin ürünü olan Kepler Uzay Teleskobu, 2009 yılında ateşlendi. 2013’te teknik arıza nedeniyle görev dışı kalabileceği belirtilen teleskop, belirlenen görev süresi geçmesine rağmen çalışmaya ve veri toplamaya devam ediyor.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi