Nazarbayev, yeniden Cumhurbaşkanı seçildi

Kazakistan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi halen bu görevi sürdüren Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev oldu. Nazarbayev, seçime katılanların yüzde 95,5'inin oyunu aldı.

Yayınlanma: 04.04.2011 - 06:16
Abone Ol google-news

Kazakistan Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Kuanduk Turgankulov, düzenlediği basın toplantısında dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Nursultan Nazarbayev'in kullanılan oyların yüzde 95,5'ini aldığını söyledi. Nazarbayev'in resmi olmayan ilk sonuçlara göre oyların yüzde 95,5'ini aldığını belirten Turgankulov, Senatör Gani Kasimov'un oyların yüzde 1,9'unu, Kazakistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Zhambul Ahmetbekov'un yüzde 1,4'ünü, Tabiat Vakfı Başkanı Meis Eleusizov'un oyların yüzde 1,2'sini aldığını ifade etti. Sonuçların elde edilen ilk verilere göre olduğunu dile getiren Turgankulov, kesin sonuçların mevzuata göre en geç 12 Nisan 2011'de açıklanacağını kaydetti.

Kazakistan'da anayasa gereği 7 yılda bir yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri Nazarbayev'in aldığı kararla yaklaşık 2 yıl erkene alınmıştı. Nazarbayev, seçimin ardından ülkeyi 2018'e kadar yönetebilecek. 16 Aralık 1991 yılında bağımsızlığına kavuşan Kazakistan'da 71 yaşındaki Nazarbayev ülkeyi 20 yıldan bu yana yönetiyor. Nazarbayev, görev süresinin 2020 yılına kadar uzatılması için başlatılan referandum çalışmaları ile Kazakistan Parlamentosu ve Senatosu'nun bu yöndeki kararlarını reddetmiş, tartışmalar üzerine ülkeyi erken cumhurbaşkanlığı seçimine götürmeye karar vermişti.

Kazakistan anayasasına göre seçimlerin kesin sonuçlarının açıklanmasının ardından hükümetin istifasını cumhurbaşkanına vermesi gerekiyor. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in Danışmanı Yermuhammet Yertisbayev de daha önce yaptığı açıklamada, seçimlerin ardından hükümette kapsamlı bir değişiklik yapılacağını, yeni kabinede yurt dışında eğitim görmüş kabiliyetli gençlere yer verileceğini söylemişti.

 

Nazarbayev'den açıklama

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ''dün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kazak halkının uygulanan politikalara olan güvenini bir kez daha ortaya koyduğunu'' söyledi. Nazarbayev, gece geç saatlerde Nur Otan Partisi seçim karargahını ziyaret ederek, partililere ve yurttaşlara teşekkür etti. Merkez Seçim Komisyonu'ndan alınan ilk bilgilerin kendisini memnun ettiğini ifade eden Nazarbayev, Kazak halkının gerek seçimlere gösterdiği ilgi, gerekse de kendisine verdiği destekle uygulanan politikalara olan güvenini de bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti.

Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından geçen 20 yıl boyunca Kazak halkının desteğini her zaman yanında hissettiğini belirten Nazarbayev, 2020 Stratejik Kalkınma Planı'nın da yapılan seçimle halktan onay aldığını vurguladı. Kazakistan Sosyologlar Birliği ve Siyaset Bilimcilerin ilk tespitlerine göre Nazarbayev, seçimlerde halkın yüzde 94,8'inin desteğini almış durumda. Seçimlere katılımın da yüzde 89,9 oranında gerçekleştiğini bildiren uzmanlar, sonuçların Kazakistan için çok önemli olduğunu bildirdi.

 

Medvedev, Nazarbayev'i kutladı

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, dün yapılan devlet başkanlığı seçimini büyük bir farkla kazanan Kazak lider Nursultan Nazarayev'i kutladı. Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamada, "Medvedev başarılı zaferinden ziyade, çok başarılı bir şekilde yapılan seçimden dolayı muhatabını tebrik etti" denildi. Kazakistan Merkez Seçim Komisyonu, Nazarbayev'in dün yapılan devlet başkanlığı seçiminde oyların yüzde 95,5'ini aldığını duyurmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler