Nazizm kurbanı Yahudiler anıldı

Almanya'nın çeşitli kentlerinde, 9 Kasım 1938'de Naziler tarafından Yahudilere karşı girişilen saldırılarda hayatını kaybeden kurbanlar anıldı.

Yayınlanma: 09.11.2008 - 18:23
Abone Ol google-news

9 Kasım 1938'de Naziler tarafından Yahudilere karşı girişilen saldırılara kurban gidenler bugün Almanya'nın çeşitli kentlerinde anıldı. Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan bir sinagogda düzenlenen anma törenine, Almanya Başbakanı Angela Merkel de katıldı.

Merkel, yaptığı konuşmada, ırkçılığa, yabancı düşmanlığına ve Yahudi düşmanlığına kayıtsız kalınmaması konusunda uyarıda bulunarak, bunlara ne Avrupa'da, ne Arap yarımadasında, ne de dünyanın geri kalan yerlerinde fırsat verilmemesi gerektiğini söyledi. 

Merkel, Nazi diktatörlüğü döneminde Almanların çoğunun Nazi barbarlığını protesto etmek için cesareti olmadığını belirterek, komşularının kaderi söz konusu olduğunda bunun kendilerini ilgilendirmediği gibi bir yanlış düşüncenin tüm bir ulusu felakete sürüklediğini ifade etti.

Alman Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Charlotte Knobloch ise Alman politikasının aşırı sağcılara karşı mücadelede başarılı olmadığını ve Alman toplumunun orta tabakasında bile Yahudi düşmanlarının bulunduğunu söyledi. Knobloch, Bild gazetesinde yer alan ve 9 Kasım 1938'de neler yaşadığını anlattığı röportajda, bugün bile evinde zil çaldığı zaman bir yerlere gizlenme duygusunu yaşadığını belirtti.

Amerikan Musevi Komitesi (AJC) Berlin Büro Şefi Deidre Berger, Alman Haber Ajansı'na (DPA) yaptığı açıklamada, Almanya'da Yahudi düşmanlığına karşı çok şeyin yapıldığını, ancak 21. yüzyılda bu mücadele için yeni yöntemler aranması gerektiğini kaydederek, bağımsız girişimler ve okul müfredatlarının yenilenmesi için daha fazla para ayrılmasını istedi.

Almanya'da Nazi döneminde 9 Kasım 1938 tarihinde "Pogromnacht" olarak adlandırılan gecede, Yahudilere ait ibadethaneler ve işyerleri ateşe verilmiş, oturdukları evler tahrip edilmiş, çok sayıda Yahudi öldürülmüş ve kötü muameleye tabi tutulmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler