Nefes darlığı ciddi hastalıkların habercisi!
Nefes darlığı mutlaka dikkate alınması gereken bir durum. Çünkü bu sorun astımdan zatürreeye, romatizmal hastalıklardan akciğer kanserine kadar birçok hastalığın habercisi olabiliyor.
Eğer “Nefesim daralıyor, “Eskisi gibi rahat nefes alamıyorum” diyorsanız, bunu hiçbir zaman olağan bir durum olarak görmeyip, mutlaka bir hekime başvurmalısınız. Nefes darlığının kesinlikle ciddiye alınması gereken bir sorun olduğuna dikkat çeken Acıbadem Fulya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Reha Baran, “Çünkü nefes darlığı ciddi hastalıklara işaret edebiliyor. Akciğer hastalıklarının yanı sıra diğer sistemlerin bazı hastalıklarında da ilk bulgu olabiliyor. Bu nedenle nefes darlığı nedenlerinin ayrıntılı olarak araştırılması gerekiyor” diyor.
Hangi tip nefes darlığı, hangi hastalıkların belirtisi oluyor?
• Soğuk havada nefes almakta güçlük çekme: Astıma işaret edebiliyor.
• Eforla artan nefes darlığı: KOAH, fibrozis, romatolojik hastalıklar, anemi, tiroit hormon bozuklukları veya kalp hastalıkları gibi birçok hastalığın belirtisi olabiliyor.
• Nefesin yetmediği hissi: Hiçbir sebep bulunamazsa “psikojenik dispne” denilen, kişinin iç sıkıntılarından kaynaklanabiliyor.
• Geceleri artan nefes darlığı: Nefes darlığı özellikle yatınca artıyorsa, kalp yetmezliği ve astıma işaret edebiliyor.
• Oturulduğunda bile nefes almakta güçlük çekme: Kişinin oturduğu yerde bile nefes darlığı hissetmesi; astım, KOAH, akut bronşit, zatürree, akciğerde kitle, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, damar tıkanıklığı ve fibrozis gibi birçok akciğer hastalığına ait olabiliyor. Aynı zamanda anemi, romatizmal hastalıklar, kalp hastalıkları, böbrek yetmezliği, hormonal bozukluklar, reflü ve uykuda solunum apnesi gibi vücudun hemen tüm sistemlerini ilgilendiren hastalıklarda da ortaya çıkabiliyor.
• İstirahat halindeyken oluşan nefes darlığı: Astım, pulmoner emboli, zatürree, akciğer kanserleri, akciğer zarında sıvı toplanması ve aneminin belirtisi olabiliyor.
Erken tanı hastalığın ilerlemesini önlüyor!
Acıbadem Fulya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Reha Baran, nefes darlığında erken tanının altta yatan hastalığın ilerlemeden durdurulmasında anahtar bir rol üstlendiğini belirterek, bunun için nasıl bir yol izlendiğini şöyle anlatıyor: “Hastadan öncelikle dikkatli bir hikaye alınması ve fizik muayene yapılması gerekiyor. Sonrasında uygulanan akciğer grafileri, solunum fonksiyon testleri, egzersiz testleri, arter kanında oksijen ve karbondioksit ölçümleri, nefes darlığının nedenleri açısından çok önemli bilgiler veriyor. Bu testlerle nefes darlığının nedeninin akciğerde olup olmadığı anlaşılıyor ve gerekirse daha ayrıntılı testlere geçiliyor."
Tedavi şekli altta yatan hastalığa göre değişiyor!
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Reha Baran, nefes darlığı tedavisinin altta yatan hastalığın tedavisi ile mümkün olduğunu belirterek, “Buna ek olarak hastalara oksijen veya basınçlı hava verilmesi gibi yöntemlere başvurulabiliyor” diyor.
Rahat bir soluk için...
• Sigara dumanı ve kirli havadan kaçının.
• Düzenli olarak spor yapın.
• Deniz seviyesinden çok yüksek yerlerde yaşamayın.
• Burundan nefes alın.
• İdeal kilonuzu koruyun.
Video Haberler
-
Ana isale hattı patladı, balkonları su bastı
-
İki ilde denize girme yasağı
-
Davutoğlu'ndan yıllar sonra gelen itiraf
-
Fazla bal yiyen ayı kendinden geçti
-
İmamoğlu'ndan 'kuvvetli yağış' açıklaması
-
Hastalık taşıyarak Türkiye'ye geliyor
-
'Ömer Faruk' çıkışı! 'Türk halkından özür dilemeli...'
-
İETT otobüsüne saldırdılar, yolculara dehşeti yaşattılar
-
Yolcu otobüsü TIR'a çarptı: Ölü ve yaralılar var
-
'Yeni proje büyükşehirleri etkilemeyecek'
En Çok Okunan Haberler
-
Domino's iflasını açıkladı: Tüm restoranlarını kapadı
-
Zeytinli Rock Festivali yasaklandı!
-
CHP'den İçişleri’nin 'YSK' tehdidine tepki
-
Rektörlük 'Odtufans' için harekete geçti
-
AFAD'dan İstanbul dahil 5 il için turuncu kodlu uyarı
-
İlhan Palut: 'Tura inanıyorum'
-
'Erdoğan riskli bir oyun oynuyor...'
-
'Erdoğan'ın cemevinde olup olmadığını anlamak bile güç'
-
İçişleri'nden Kılıçdaroğlu'na 'YSK' tehdidi
-
Federasyon duyurdu: Cemevi yönetimine ihraç talebi