"Neredeyse her iş yerinde mobbing var"

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit, neredeyse her iş yerinde mobbing bulunduğunu ve çalışanların mobbinge uğradığının farkında bile olmadığını söyleyerek, ''(O benim patronum ve bu patronun hakkı) diyenler var. Çalışanların bu konuda bilinçlenmesi lazım'' dedi.

Yayınlanma: 15.04.2011 - 14:17
Abone Ol google-news

İş Yaşamında Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Derneği (KEFE-DER) tarafından TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası toplantı Salonu'nda ''İş Yaşamında Mobbing'' konulu panel düzenlendi.

Akşit, Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk'un başkanlığında gerçekleştirilen panelin açılışında yaptığı konuşmada, mobbing konusunun dünyada çok yeni bir kavram olduğunu belirterek, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunda bu konuyla ilgli bir alt komisyon oluşturduklarını ve çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Araştırmaların kadınlar kadar erkeklerin de mobbinge maruz kaldığını ortaya koyduğunu dile getiren Akşit, ''Bugün neredeyse her iş yerinde mobbing var ve insanlar mobbinge uğradıklarının bile farkında değiller. 'O benim patronum ve bu patronun hakkı' diyenler var. Çalışanların bu konuda bilinçlenmesi lazım'' diye konuştu.

Güldal Akşit, geçen ay mobbing konusunda çıkan Başbakanlık genelgesinin son derece önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi. Akşit, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun yeni bir komisyon olmasına karşın uluslararası kuruluşlara rol model gösterilmesinin çok gurur verici olduğunu söyledi.

Kadın hakları

Güldal Akşit, Türkiye'de kadın hakları konusunda gerçekleştirilen son reformlarla önemli mesafeler alındığını ve atılan adımların toplumsal gelişmişliğe de yansıdığını ifade etti.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun oluşturulmasının da bu konuda atılan önemli adımlardan biri olduğunu dile getiren Akşit, iki yılık bir komisyon olmalarına rağmen önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı. Akşit, bu süreye yedi rapor sığdırdıklarını, tüm yetkilerini kullanarak cinsiyete dayalı tüm ayrımcılıklara karşı mücadele ettiklerini belirtti.

Göreve geldiklerinde ilk olarak erken yaşta evlilikleri ele aldıklarını anlatan Akşit, daha sonra kadına yönelik şiddet konusunda çalışma yaptıklarını söyledi. Bu çalışmalar sonucunda kadına şiddet konusunun toplumda görünür duruma geldiğini, ortadan kaldırılmasına yönelik gerekli düzeyde çözüm getirilemese de artık kadınların şiddet gördüklerini ifade eder hale geldiklerini vurguladı.

KEFE-DER Kurucu Başkanı Necla Kubilay da mobbinge cinsiyeti nedeniyle en çok kadınların maruz kaldığını ifade ederek, mobbinge uğrayan erkeklerin sayısının da azımsanmayacak kadar çok olduğunu kaydetti.

İş hayatında çoğunlukla kadının yükselme imkanının elinden alındığını savunan Kubilay, kadınların her alanda erkeğin gerisinde kaldığı toplumlarda ilerlemenin mümkün olmadığını söyledi. Kubilay, ''Ancak kadın erkek fırsat eşitliğini içselleştirebilirsek toplumsal adaleti sağlayabiliriz'' dedi.

Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk da ''Yasaların eylemli olarak yürürlükte bulunmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Buraya gelirken azami hızın 70 olduğunu gösteren tabelalar gördüm. Bu tabelaya kadar 70'le gelen araçlar tabelayı geçtikten hemen sonra hızlanıyor. Tabeladan sonra yasa eylemli olarak yürürlükte olmuyor. Bireyler yasaların kendi iyilikleri için çıktığının bilincinde olması lazım, yoksa o toplum hukuk toplumu olmaz'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler