Neve Şalom'da hayatını kaybedenler anıldı

Beyoğlu Belediyesi, Neve Şalom Sinagogu'nda 8 yıl önce meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için anma töreni düzenledi.

Yayınlanma: 15.11.2011 - 15:33
Abone Ol google-news

Neve Şalom Sinagogu'nda 15 Kasım 2003 tarihinde meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 25 kişi için gerçekleştirilen anma töreni, Şişhane'deki Barış Anıtı önünde saldırıda ölenler için saygı duruşuyla başladı.

İstiklal marşının okunmasının ardından bir konuşma yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, karanlık bir günün yıldönümü için toplandıklarını belirterek, terörün tüm insanlığın ortak düşmanı olduğunu ifade etti.
Demircan, sözlerine şöyle devam etti:

''Terörün, hiç bir erdemi, hiç bir kutsalı yok. Bu yüzden ayırım yapmadan tüm insanlığa saldırıyor. Kaybettiğimiz vatandaşlarımıza içimiz yanıyor, gözlerimiz buğulanıyor. Çok şükür, hiçbir saldırı, birlik ve beraberliğimizi sarsmıyor. Kadim medeniyetimizden aldığımız terbiye ile vakarımızı her durumda koruyor, teröre, şiddetin diline teslim olmuyoruz. Hepimiz, tüm insanlığın kurtuluşu için çalışıyoruz. Barış için, kardeşlik için, huzur için çalışıyoruz. Yüzlerce yıldan beri bu topraklarda, Beyoğlu'nda barış içinde yaşıyoruz.''

Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva da, saldırıların üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen izlerini hala bedenlerinde ve ruhlarında hisseden bir çok kişi olduğunu dile getirdi.

Haleva, ''Yüreğimi yakan, ciğerimi delen, asıl kahreden, Yüce Tanrı'nın kendine özgü erdemleri bağışlayarak var kıldığı ve meleklerden de üstün tuttuğu insanoğlu nasıl oluyor da bir hiç uğruna, hemde ötesine berisine bakmadan hemcinsini öldürmekte beis görmüyor'' dedi.

Terörün amaçlarına teslim olmadıklarını, birliği, bütünlüğü, dostluğu, iyi komşuluğu bozmadıklarını dile getiren Haleva, ''Din, dil, ırk, cinsiyet farkı gözetmeksizin bu tür saldırılar karşısında tek vücut durabildiğimiz için Tanrıya şükrediyorum'' diye konuştu.
Törende, konuşmaların ardından, Neve Şalom Sinagogu önüne gidilerek ölenlerin anısına karanfil bırakıldı.

Anma törenine, İstanbul İl Müftü Yardımcısı Ömer Kardaş, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Vasken Barın, ölenlerin yakınları ve çok sayıda yurttaş katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler