New York alarmda!

New York'u Pazar günü etkisi altına alması beklenen İrene kasırgası nedeniyle kentin bazı bölgelerinde tahliyeler başladı. Özellikle yaşlıların yaşadığı huzurevleri ve hastanelerde başlatılan tahliye işlemleri aralıksız devam ediyor. Kasırga'nın Manhattan'ı vurma ihtimalinin bulunması kentte endişeleri daha da artırdı. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg de, halktan kentin riskli olduğu belirlenen bazı bölgelerini acilen boşaltmalarını istedi.

Yayınlanma: 26.08.2011 - 16:21
Abone Ol google-news

ABD'nin kuzeyinde yarından itibaren etkisini altına alması beklenen Irene kasırgası yüzünden aralarında New York'un da bulunduğu birçok eyalette olağanüstü hal ilan edildi.
New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, kentte polis, itfaiye ve tüm belediye ekiplerinin en üst düzeyde alarma geçirildiğini belirterek halkı kasırgaya karşı duyarlı olup, gerekli önlemleri almaya davet etti.

Hastalar tahliye ediliyor

New York'un Coney Island, Rockaway Beach, Staten Island ve Manhattan'ın finans bölgesinde yer alan Battery Park bölgesinde hastanelerin tamamının bugün akşam saatlerine kadar tamamen tahliye edileceği bildirildi. Çok sayıda havayolu da hafta sonları uçuşlarını iptal ettiğini bildirdi. Kasırga yüzünden, JFK ve La Guardia'da havaalanlarında uçuşların tamamen durabileceği belirtildi. ABD'nin kuzey bölgesinde ise tren seferleri hafta sonu tamamen iptal edilecek.

Metro ve belediye otobüsleri çalışmayabilir

New York'ta Pazar gününden itibaren metro ve belediye otobüslerinin seferlerinin tamamen durabileceği bildirildi. Yetkililer konuya ilişkin, "Kasırga'nın şiddetine göre şehirde seferleri kısmen veya tamamen iptal edebiliriz" dedi. New York'ta hastanelerde acil durum ilan edildi.

"Çantanızı hazır tutun" çağrısı

Halka acil olmadıkça evlerinden çıkılmaması yönün uyarılar yapılırken
"Çantanızı hazırlayın" çağrısı yapıldı. New York'ta hafta sonu yapılacak tüm etkinlikler ise iptal edildi. Kentin elektrik hizmetini sağlayan Con Edison'da yaptığı açıklamada acil durum ilan ettiklerini belirterek, halkı elektrik kesintilerine karşı hazırlıklı olma konusunda uyardı.

Kasırga hızla ABD'ye ilerliyor

Bahama adaları, Turks ce Caicos adalarından geçen kasırganın şiddetinin ikinci kategoriye düştüğünü belirten yetkililer, kasırganın ABD'de etkisini ilk olarak Kuzey Karoliyna'da göstereceğini ifade etti. Yetkililer, daha sonra New York, New Jersey, New England bölgesinde eyaletleri de etkisi altına alması beklenen kasırganın hızının saatle 120 mili bulabileceğini kaydetti.

Kumara kasırga molası

ABD'nin kuzey eyaletlerini yarından itibaren etkisi altına alması beklenen "Irene Kasırgası" yüzünden ABD'nin Las Vegas'tan sonra en büyük kumarhane kenti olan Atlantic City'de sahilde bulunan 11 kumarhanenin kapatıldığı bildirildi.

Terkedilmiş bir şehire dönen Atlantic City'de tahliyeler sürüyor.

Kumarhanelerde bulunan tüm para ve fişlerin güvenli kasalara kaldırıldığı, sele karşı önlem olarak da kumarhanelerin önlerine kum torbaları yerleştirildiği belirtildi. Öte yandan Irene kasırgası nedeniyle kapanmak zorunda olan Atlantic City gazinolarının zararının 4 milyon dolar olduğu açıklandı.

Obama da uyardı

ABD Başkanı Barack Obama, Amerikalıları Irene kasırgasını ciddiye almaları konusunda uyardı.

Obama, tatil için bulunduğu Martha's Vineyard'da ABD'nin doğu kıyılarında etkili olması beklenen ve özellikle New York'u vurmasından endişe duyulan Irene kasırgasıyla ilgili açıklama yaptı.

Amerikalıları uyarıları dikkate alarak, kasırgaya şimdiden hazırlanmaları gerektiğini belirten Obama, kasırganın alanı içine giren yerlerdeki Amerikalıların, tahliye edilmelerinin istenmesi durumunda emirlere uyması çağrısında bulundu.

Obama, ABD'lilerden ''çok tehlikeli ve pahalıya mal olacak'' bu kasırgayı ciddiye almalarını ve ''en kötüye'' hazır olmalarını istedi.

Bütün bulguların bu kasırganın ''tarihi bir kasırga'' olacağına işaret ettiğini de ifade eden Obama'nın kasırganın alanı içinde olan tatil yerinden Cumartesi günü ayrılarak Washington'a dönmesi bekleniyor.

Belediye başkanı: Acilen boşaltın

Yaklaşan İrene kasırgasıyla ilgili açıklamalarda bulunan New York Valisi Andrew Cuomo, New York'ta yarın öğlen 12'den itibaren tüm toplu taşımacılık sisteminin tamamen durdurulacağını açıkladı. Vali Cuomo, metro, belediye otobüsleri, banliyo trenleri ve şehirlerarası tren servislerinin ikinci bir emre kadar durdurulacağını, bazı köprü ve tünellerin kapatılacağını söyledi.

Bu arada Başkan Michael Bloomberg de halktan kentin riskli olduğu belirlenen bazı bölgelerini acilen boşaltmaları çağrısında bulundu. Bloomberg, özelikle New York kentinin denize yakın semtlerinde yaşayanların tehlikede olduğunun altını çizerek, halktan tahliye edilmesine karar verilen deniz kenarındaki semtleri acilen boşaltmalarını istedi. Başkan Bloomberg, sığınakların acilen devreye sokulacağı belirterek, gerekli önlemleri aldıkları söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler