Nijerya'da siyasi lider öldürüldü

Nijerya'nın kuzeyinde bir siyasi parti lideri olan Awanna Ngala, uğradığı silahlı saldırıda öldü. Polis cinayetin, ülkede geçen ay büyük cezaevi firarını organize eden köktendinci Boko Haram tarikatının yeni bir saldırısı olduğunu düşünüyor.

Yayınlanma: 07.10.2010 - 18:56
Abone Ol google-news

Emniyet yetkilisi İbrahim Abdu, yaptığı açıklamada, müfettişlerin Borno vilayetinde iktidardaki Nijerya Halk Partisinin lideri Ngala'yı, Boko Haram tarikatı üyelerinin vurarak öldürdüğünü düşündüğünü bildirdi.

Bu arada, Ngala'nın öldürülmesinden saatler önce de vilayet meclisi başkanının evinin önünündeki 2 güvenlik görevlisinin yine tarikat üyeleri olduklarından şüphelenilen saldırganlar tarafından öldürüldüğü açıklandı.

Polise göre, Ngala'nın öldürülmesi, Boko Haram'ın sorumlu tutulduğu son haftalardaki 11'inci saldırı oldu.

Yetkililer, bu saldırılarla bağlantılı henüz tutuklanan olmadığını belirtirken, "seri saldırılar ve cinayetlerle ilgili soruşturmaları yoğunlaştırdıklarını" kaydetti.

Saldırıların çoğunda, 2009'da 700'den fazla kişinin öldüğü ayaklanmadan sonra yapılan mahkemede tarikat üyeleri aleyhine ifade verenlerin hedef alındığı belirtiliyor.

Yerel dilde "Batılı eğitim günah" anlamına gelen Boko Haram, şeriat yönetimi istiyor.

Tarikat üyeleri geçen ay Bauçi'de, 2009'daki isyandan sonra tutuklanan tarikat yandaşlarının oluşturduğu bir federal hapishaneye saldırı düzenlemişti. Böylece hapishaneden yaklaşık 750 tutuklu ve mahkum firar etmişti.

Batı Afrika ülkelerinden olan ve yaklaşık 150 milyonluk nüfusa sahip olan Nijerya ikiye bölünmüş durumda. Ülkenin güneyinde Hristiyan nüfus, kuzeyinde ise Müslüman nüfus hakim bulunyor. Nijerya'nın kuzeyindeki yaklaşık 10 vilayette halen, idare laik hükümetin kontrolünde olmakla birlikte şeriat hukuku uygulanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler