Nil balıkçılarının zorlu mücadelesi

Mısır'da çok sayıda aile hayatını Nil Nehri'nde balıkçılık yaparak idame ettiriyor.

Yayınlanma: 27.10.2012 - 10:25
Abone Ol google-news

Nil'de balık tutarak geçimini sağlayan Mısırlılardan Mahmut Hüseyin de küçük balıkçı teknesinde hergün rızkını aramak için kürek çekiyor.

Dört çocuk babası olan Mahmut Hüseyin (39), annesi ve iki çocuğuyla dul kızkardeşinin bakımını, Nil'den çıkardığı balıklarla sağlamaya çalışıyor.

Tuttuğu balıkların bir kısmını satan ve bir kısmını da ailesi için ayıran Hüseyin, eşi ve çocuklarıyla hayatının büyük bir kısmını teknede geçiriyor.

İçinde bulundukları yaşam koşullarının zorluklarını anlatan Hüseyin, ''Çocuklarımın normal şartlar altında yaşayabileceği basit bir hayattan başka dileğim yok'' diye konuştu.
Başka bir iş bulması durumunda balıkçılığı hemen bırakabileceğini söyleyen Hüseyin, tedavi için dahi ne kendilerine ne de aile bireylerine zaman ayıramadığını, ayrıca sağlık hizmetlerinden yararlanamadığını belirtti.

Ailesini diğer kayıkta bırakıp oğluna eşlik etmek için Nil'e açılan Hüseyin'in annesi ''Vaktimizin çoğu teknede geçiyor. Orada yiyor, orada çamaşır yıkıyoruz. Bizim bütün dünyamız teknemiz'' dedi.

Mısır'da 17 yıl önce balıkçıların zor yaşam koşullarını konu alan bir film gösterime girmiş, balıkçılar bu filmle sorununlarının çözümü konusunda adım atılacağı ümidine kapılmıştı.
Öte yandan yeni Mısır Anayasa taslağında yer alan Mısır vatandaşları için insani şartlara uygun konut ifadelerinin kullanılması Hüseyin gibi balıkçıların konut sorunlarına çözüm bulunacağı yönünde umutları yeşertti.

Anayasa Hazırlık Komisyonu üyesi Emani Ebu'l Fadl  yaptığı açıklamada, yeni anayasanın vatandaşlara insani şartlara uygun konut imkanı sunacağını söyledi.
Mısır Konut Hakları Merkezi Mart ayında yayınladığı bir raporda, 1970 yılından bu yana iktidara gelen hükümetlerin konut sorununu çözemediği, Mısır'da ailelerin yüzde 18'inin bir odalı evlerde yaşadığı belirtilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler