"Nitelikli bilgiye ihtiyacımız var"
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, sadece bugünün ekonomik krizini aşmak için değil, her gün dinamikleri hızla değişen pazar koşullarında başarılı olmak için daha nitelikli bilgiye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Araştırmacılar Derneği tarafından düzenlenen 12. Araştırma Zirvesi'nin açılışında konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, araştırmanın, iş hayatında hep bulunduğunu, ancak en fazla kullanılmaya başlanan dönemin toplam kalite yönetimi çalışmaları olduğunu söyledi.
Sabancı, 1990'lı yılların başından itibaren kalite çalışmalarına girdiklerini dile getirerek, toplam kalite sisteminde müşterilerin, çalışanların, bayiilerin ve tüm iş ortaklarına yönelik memnuniyet araştırmaları yaptıklarını ve daha sonra sonuçları iş süreçlerini iyileştirmek için kullandıklarını kaydetti.
Çalışmalarda verilerle konuşmanın, hedefler koymanın, iyileştirmenin ve yeniden sonuç ölçümünün önemli bir yönetim disiplini olarak hayatlarına girdiğini belirten Sabancı, bunun sonucunda Brisa'da ve Kordsa Global'de önce Ulusal Kalite Ödüllerini, sonra da Avrupa Kalite Ödüllerini ilk alanların kendilerini olduğunu bildirdi.
Sabancı Üniversitesi'nin kuruluş kararını aldıkları andan itibaren yaptıkları yoğun araştırmaların kendilerine yol gösterici olduğunu vurgulayan Sabancı, öğrencilerin hangi kriterlere göre tercih yaptıklarına yönelik yapılan araştırmada, öğrencilerin okumakta olduğu bölümlerden memnun olmadığını, yüzde 50'ye yakınının imkanı olsa bunu değiştirmek istediğini gördüklerini anlattı.
Diğer konunun da üniversiteye girerken tercihlerinden emin olan öğrencilerin birinci, ikinci sınıftan itibaren o bölümlerden memnun olmamaları olduğunu dile getiren Sabancı, bunun da çok ciddi bir oranı gösterdiğini, çözümlerini bu konuya hedeflediklerini söyledi.
Güler Sabancı, sonunda Sabancı Üniversitesi'ndeki tasarıma geldiklerini, bugün öğrencilerin ikinci yılda meslek tercihi yaptıklarını anlattı.
Kampüsün dizaynına yönelik araştırma sonuçlarına göre de kampüs öğrencilerinin ikinci yıldan itibaren kampüste kalmak istemediklerini gördüklerini, buna yönelik olarak yurt yatırımı yaptıklarını, ancak daha sonra yurt kapasitesinin yeterli olmadığını gördüklerini ve yeni yurtlar yaptıklarını dile getiren Sabancı, ''Gördük ki gerçek hayatta o günkü araştırmadan farklı durumla karşı karşıyayız'' dedi.
Sabancı, değişen şartları takip etmek gerektiğini ve veri toplamanın tek başına yeterli olmadığına işaret ederek, ''Araştırmacılara, toplanan verilerden bilgi üretmeye, değerlendirmeye, yorum yapmaya ve yönetimin doğru karar almasına katkı yapmaya başlayan yeni bir rol gerekiyor. Bu rol çok önemli bir iş ortağı rolü'' şeklinde konuştu.
''Araştırmadan beklenti de arttı"
Güler Sabancı, araştırmacının şirketlerle bütünleşmiş rolünden memnun olmakla beraber içinde yaşanılan dönemde bunun yetmeyeceğini düşündüğünü ifade ederek, bugün çok hızlı bir değişim ve aynı zamanda belirsizliklerin çok arttığı bir dönemde yaşanıldığını, bu dönemde kendilerinin araştırmadan beklentilerinin de arttığını söyledi.
İşletmeler için bugün en önemli konulardan birinin tüketicilerin, müşterilerin tanımlanmamış ihtiyaçlarını anlayabilmek olduğunu vurgulayan Sabancı, araştırma kullanıcıları, iş dünyası olarak değişen ekonomik ortamda daha fazla iç görüye ihtiyaç duyduklarını kaydetti.
Bugün hem iş dünyasının hem de sivil toplum kuruluşlarının hedef kitlelerini, rekabeti, piyasaları daha iyi anlamak istediklerine işaret eden Sabancı, ''Yaşamakta olduğumuz krizin getirdikleri ve daha sonraki dünyayı daha iyi anlamaya ihtiyacımız var. Bunu da sizlerden bekliyoruz'' dedi.
Güler Sabancı, bundan 20 yıl önce rekabetin şimdiki kadar şiddetli olmadığını, o günlerde geçerli olan araştırma anlayışının artık bugünün ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:
''Sadece bugünün ekonomik krizini aşmak için değil, her gün dinamikleri hızla değişen pazar koşullarında başarılı olmak için daha nitelikli bilgiye ihtiyaç duyuyoruz ve bu bilgiyi organizasyonlarımız içinde etkin ve hızlı kullanmak istiyoruz. Artık içinde yaşadığımız dönemde daha etkin, hızlı, kendini sürekli geliştiren karar alma yöntemlerine ihtiyaç duyuyoruz. Bunu ancak hem araştırma kullanan şirketlerimiz hem de bilgi üreten araştırmacıların ortak çabasıyla gerçekleştirebiliriz.''
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu