Nobel Barış Ödülü AB'nin kafasını karıştırdı

Nobel Barış Ödülü'ne bu yıl Avrupa Birliği'nin (AB) layık görülmesi, Norveçliler başta olmak üzere herkesi biraz şaşırtırken, ödülü kimin alacağı konusu da AB'nin kafasını karıştırmış görünüyor.

Yayınlanma: 18.10.2012 - 19:59
Abone Ol google-news

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, konuya ilişkin Paris'te yaptığı açıklamada, 10 Aralık'ta Oslo'da verilecek Nobel Barış Ödülü'nü Birlik adına AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve kendisinin alacağını söyledi.

Schulz, bu konudaki kararı 3 AB kurumun başkanları olarak birlikte aldıklarını belirtti.

Schulz'un bu açıklaması, AB'nin kendi sorununu çözemeyen dönem başkanı Kıbrıs Rum kesimini ödülden uzak tutma kararlılığı olarak algılandı.

Bu arada, Brüksel'de AB zirvesinin toplandığı saatlerde Van Rompuy'un, "Umarım tüm AB devlet ve hükümet başkanları aralık ayında Oslo'daki kutlamalara katılma fırsatı bulur" yönündeki tweet'i şaşkınlıkla karşılandı.

AB Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Cecilia Malmström, "Neden 27 çocuğu Nobel ödülünü alması için Oslo'ya göndermiyoruz?" sorusunu yöneltirken, Finlandiya'nın AB İşleri Bakanı Aleksander Stubb, bu teklifi biraz daha geliştirerek ödül töreninde AB'yi 27 çocukla 2. Dünya Savaşı'na şahit olmuş 27 kişinin temsil etmesini istedi.

Öte yandan, AB'de Nobel Barış Ödülü'nü kimin alacağı kadar, birlikte verilen 10 milyon İsveç Kronu (1 milyon 165 bin avro) tutarındaki para ödülünün ne yapılacağı konusunda da kafaların karışık olduğu görüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler