Nobel Barış Ödülü kurşunu kaleme çeviren Juan Manuel Santos'a

Nobel Barış Ödülü, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'a verildi. Juan Manuel Santos, FARC'la 52 yıllık savaşı bitiren anlaşmayı imzalayan devlet başkanı olarak tarihe geçti.

Nobel Barış Ödülü kurşunu kaleme çeviren Juan Manuel Santos'a
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.10.2016 - 12:02

<video:606837>



Nobel Barış Ödülü, FARC'la 52 yıllık savaşı bitiren anlaşmayı imzalayan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'a verildi.

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) 50 yıllık iç savaşı bitiren barış anlaşması, kurşundan yapılan bir kalemle imzalanmıştı.

52 yıllık savaşa 'kurşun kalem' son verdi

Kolombiya referanduma rağmen barışta ıslarlı

Mermiyi kalem kılmak

Küba'nın başkenti Havana'da dört yıl süren müzakerelerin sonunda, Küba hükümeti baş müzakerecisi Humberto de la Calle ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) baş müzakerecisi Ivan Marquez, Kolombiya hükümeti ve FARC güçleri arasında 50 yılı aşkın süredir devam eden iç savaşı bitiren barış anlaşmasında Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'un payı büyük.

HALK OYLAMASINDA "RET" EDİLDİ, SANTOS PES ETMEDİ

Kolombiya’da hükümet ile Farc gerillaları arasında imzalan barış anlaşması halk oylamasında beklenmedik şekilde yüzde 50.4 oyla ret edildi. Buna rağmen Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, "Pes etmeyeceğini" açıkladı.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile halk oylamasınının ardından ‘hayır’ cephesinde yer alan muhalefet lideri Alvaro Uribe ile bir araya gelerek yeni bir barış anlaşması için görüşmelerde bulundu.

Toplantının ardından bir açıklama yapan Alvaro Uribe bütün Kolombiyalıları kapsayacak yeni bir barış anlaşmasının gerekliğine dikkat çekerek Devlet Başkanı Santos’un değişiklikler konusuna olumlu yaklaştığını söyledi. Alvaro oylanıp ret edilen barış anlaşması ile ilgili ‘‘Endişelerin büyük oranda açık ve net olmayan bazı noktalardan kaynaklandığını tespit ettik. Bugün bu endişeleri ortadan kaldırmak için çalışmalara başladık’’ diye konuştu.

TARİHİ ANLAŞMA NE GETİRİYORDU?

Silahlar, barış anıtı olacak

* Ateşkes ve silah bırakma: Hükümet ve FARC, 29 Ağustos’ta karşılıklı ateşkes başlattı. Barış anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle sayılarının 7 bin 500’ü bulduğu tahmin edilen FARC gerillaları dağdan inerek BM’nin kuracağı 28 kampa gelecek ve 180 gün içinde silah bırakacak. Paramiliter grupların olası saldırılarına karşı kampları ordu koruyacak. FARC’ın silahları eritilip 3 barış anıtı inşa edilecek.

* Kurbanlar için adalet: Taraflar Aralık 2015’te savaş sırasında işlenen suçların yargılanması için özel mahkemeler kurmak üzere anlaştı. Siyasi suçlara af getirilecek, ancak katliamlar, işkence ve tecavüz gibi ağır suçlar af kapsamına alınmayacak. Bu suçlara 20 yıla kadar hapis verilecek. Mağdurlara tazminat ödenecek

* Uyuşturucuyla mücadele: FARC 2014’te denetimindeki bölgelerde uyuşturucu üretimine son vermişti. Hükümet, koka üretimiyle geçinen çiftçilere mali destek verecek. Uyuşturucu tacirleriyle mücadele sürecek.

* Gerillaların siyasete katılımı: En erken Nisan 2017’de siyasi partiye dönüşecek ve Mart 2018’deki seçimlere katılabilecek olan FARC’a, iki dönem boyunca 268 üyeli Kongre’de 10 sandalye ayrılacak.

* Toprak reformu: Mayıs 2013’te taraflar yoksul kırsal kesimlere toprak, kredi ve temel hizmetler sağlanması konusunda anlaşma imzaladı. Uygulanması için milyonlarca dolar gerekecek.

* Anlaşmanın onaylanması: Nihai anlaşma için pazar günü referanduma gidilecek ülkede sandıktan evet çıkması halinde barış yürürlüğe girecek.



 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler