Nobel ödüllü yazara İncil tepkisi

1998 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Portekizli yazar Jose Saramago'nun İncil'i ''kötü alışkanlıkların el kitabı'' olarak tanımlaması ülkesindeki muhafazakarlardan ve Katolik Kilisesi'nden tepki aldı.

Yayınlanma: 22.10.2009 - 18:22
Abone Ol google-news

Portekiz'deki Piskoposlar Konferansı'nın sözcüsü Manuel Morujao, Jose Saramago'nun ''reklam'' yaptığını savunurken, ne olursa olsun Nobel ödülü sahibi birinin ''kutsal kitaplara karşı olmasına anlam veremediğini ve üzüntü duyduğunu'' söyledi.

Teolog Joaquim Carreira das Neves de, ''Ciddi biri değil. Bir romancı milyonlarca Katoliğe, Yahudi'ye ve Protestan'a hakaret edemez. Saramago, İncil ile oynayan bir komedyen'' açıklamasında bulundu.

Hz. Adem ile Hz. Havva'nın ilk oğlu olan Kabil'in kardeşi Habil'i öldürmesini konu eden ''Kabil'' adlı yeni romanını geçen pazar günü basına tanıtan Saramago ise, burada kullandığı İncil karşıtı sözlerini savunmayı sürdürdü.

Portekiz basınına açıklama yapan Saramago, ''İncil'in Tanrı'sı güvenilir değil, kötü biri ve öç almaya kararlı. İncil'de acımasızlık, zina, her türlü şiddet ve kan dökme var. Bu inkar edilemez. Eğer İncil'de, Tanrı'nın acımasızlığının gösterildiği Kabil ve Habil'in bölümü olmasaydı, bu roman olmazdı. İncil'deki Tanrı'ya güvenilmemeli'' diye konuştu.

Gelen eleştirilere karşı ''Katolikler'den tepki beklemiyordum çünkü onlar İncil'i okumuyorlar. O kalınlıkta bir kitabı kim okur?'' biçiminde alaylı bir yanıt veren Saramago, ''Onların (kilise) istedikleri ve başaramadıkları her İncil okuyucusunun yanına (O öyle değil onun sembolik olarak karşılığını bulmak gerek) diyen bir teolog koymak'' dedi.
86 yaşında olan ve geçmişte de Hıristiyan dünyasından tepki alan açıklamalar yapan Portekizli yazar, ''Birçok insanın bağışıklığını bozan biriyim. Ama bu beni ilgilendirmiyor. İşimi yapıyorum'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler