Nükleer çöplüğe hayır dediler

Mersin'deki mitinge Adana, Antalya ve İstanbu'dan çevreciler de katıldı. Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Sabahat Aslan, Türk ve Rus hükümetlerinin Akkuyu'da halka rağmen nükleer santral kurmaya çalıştığına dikkat çekerek Fukuşima nükleer santralındaki kazanın ardından Japonya'nın hem kendi ülkesindeki santral inşalarından hem de Sinop'taki santral inşasından vazgeçtiğinin altını çizdi.

Yayınlanma: 08.08.2011 - 08:05
Abone Ol google-news

Nükleer karşıtları, ABD’nin Japonya’ya atom bombası atmasının yıldönümünde, Türkiye’nin ilk nükleer santralının kurulacağı Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde bir araya geldi. Mitingde hem Hiroşima ve Nagazaki’de ölenler anıldı, hem de AKP hükümetine “Nükleer santral istemiyoruz” mesajı gönderildi. Eylemde, girişin senelerdir yasak olduğu santral sahası önünde jandarma engeliyle karşılaşan nükleer karşıtları, engeli aşıp santral sahasına girmeyi başardı. Aralarında CHP milletvekilleri Ali Rıza Öztürk ile Aytuğ Atıcı’nın da aralarında bulunduğu göstericiler, 200 metre ilerledikleri ‘yasak bölgede’ bir süre oturma eylemi yaptı.

Nükleer karşıtı miting için Mersin, Adana, Antalya ve İstanbul’dan yüzlerce kişi Gülnar’a bağlı Büyükeceli beldesine geldi. Burada, Mersin Nükleer Karşıtı Platform’un üç haftadır sürdürdüğü çadır kampı ziyaret eden katılımcılar, daha sonra Büyükeceli Belediyesi önünde toplandılar ve sloganlar eşliğinde yürüdüler. Mitingde katılımcılara seslenen Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Sabahat Aslan, Nagazaki’de, Hiroşima’da, Çernobil’de ve en son Fukuşima’da yüz binlerce insanı öldüren, yüz binlerce kilometrekarelik toprağı kirleten nükleer teknolojinin şimdi de Türkiye’de kurulmak istendiğine dikkat çekti.

Dünyada dibe vurdu ama...

Aslan “Dünyada nükleer endüstrinin dibe vurduğu gerçeğini görmezden gelen AKP hükümetinin ülkemizin mevcut enerji potansiyeli dururken, atık sorunu çözülememiş, pahalı, tehlikeli, dışa bağımlı bir enerji üretim alanı olan nükleer santral konusundaki ısrarını anlamak mümkün değildir. AKP ve Rus hükümetleri sesimize kulak vermek zorundadır. Ne Mersin’de ne Sinop’ta ne de ülkemizin hiçbir yerinde nükleer santral istemiyoruz. AKP hükümetini bir kez daha bu maceradan vazgeçmeye çağırıyoruz. Hiroşima ve Nagazaki’nin 66. yılında, yeni felaketlerin kapısını açacak nükleer santral macerasına karşı kamuoyunu mücadeleye çağırıyor ve ülkemizde nükleer santralları yaptırmayacağımızı bir kez daha haykırıyoruz” diye konuştu.

Nükleer karşıtlarının mitinginde pankart tartışması da yaşandı. Mitinge katılım gösteren CHP Mersin İl Başkanlığı, parti logosunun olduğu bir pankart açmak isteyince çevreci gruplardan tepki gördü.
         


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler