Nükleer silahları azaltırız ama...
Rusya ve ABD arasındaki füze atışması devam ediyor. Rusya, Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov'un yaptığı açıklamayla olaya karşı bakışını bir kez daha ortaya koydu. Makarov, ABD'nin Doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi düşündüğü füze kalkanı planları konusu netleşinceye dek Moskova'nın nükleer silahlarını azaltmayacağını söyledi.
Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov, ABD'nin Doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi düşündüğü füze kalkanı planları konusu netleşinceye dek Moskova'nın nükleer silahlarını azaltmayacağını söyledi.
Makarov, ABD'nin Çek Cumhuriyeti ve Polonya'ya yerleştirmeyi planladığı füze kalkanıyla ilgili bir soru üzerine yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar dünyadaki durum füze kalkanı da dahil olmak üzere net değilken, nükleer potansiyelimize dokunmayacağız" dedi.
Nükleer Kuvvetler sorununun kendileri için "kutsal" olduğunu söyleyen Makarov, "Dünyadaki istikrarın sürmesi için gereken miktarda kaynağı sağlayacağız. Stratejik Füze Kuvvetlerimiz herhangi bir değişikliğe uğramadan kalacak" diye konuştu.
Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama geçen ay İngiltere'deki G-8 zirvesindeki görüşmelerinde, iki ülke heyetlerin nükleer silahların azaltılmasıyla ilgili görüşmelere en kısa sürede başlaması talimatı vermişlerdi.
Uzmanlar, ABD'nin Doğu Avrupa'daki füze kalkanı ve iki ülke arasındaki diğer sorunlar yüzünden yeni bir START anlaşmasının çok da kolay olmayabileceğine dikkat çekiyorlar.
Obama yönetimi, Rusya'nın sert tepkisi yüzünden füze kalkanı konusunu beklemeye alırken, Rusya bu konunun da silahsızlanma konusuyla birlikte yürütülmesi konusunda ısrar etmişti.
Rusya ve ABD, nükleer silahların azaltılması gerektiği konusunda aynı görüşü paylaşırken, taraflar hangi silahların imha edilmesi gerektiği konusunda uzlaşamıyor.
Sovyetler Birliği'nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov ve dönemin ABD Başkanı George Bush tarafından imzalanan START anlaşması uyarınca tarafların nükleer savaş başlıklarını en az dörtte bir oranında düşürerek, 6 bine indirmesi öngörülmüştü.
Washington ve Moskova arasında 2002 yılında imzalanan Moskova Anlaşması uyarınca da her iki ülkenin nükleer savaş başlıklarını 2012 yılına kadar 1700-2200'e düşürmesi kararlaştırılmıştı. Tek sayfalık bu anlaşmadaki denetim ve izleme prosedürüyle ilgili 700 sayfalık START anlaşmasındaki maddelerinin geçerli olduğu vurgulanmıştı.
Moskova anlaşmasında sadece füzelere takılı savaş başlıkları sayılırken, Rusya yeni anlaşmaya her iki ülkenin depolarındaki savaş başlıklarının da dahil edilmesi şartını koşuyor. Rusya, savaş başlıklarının yanı sıra füze, stratejik bombardıman uçakları ve denizaltıların sayılarının da düşürülmesi konusunda ısrar ediyor.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama