Nükleer, Türkiye ve Rusya ilişkileri için önemli

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu ile Rus Sanayicileri ve İşadamları Birliği arasında ticaret ve işbirliği anlaşması imzalandı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

Nükleer, Türkiye ve Rusya ilişkileri için önemli
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.09.2009 - 12:24

Rusya Sanayiciler ve İşadamları Birliği (RSPP) Başkanı Aleksandır Şohin, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ile RSPP arasındaki işbirliği anlaşması imza töreninin ardından, Türkiye'deki nükleer enerji santrali ihalesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,'ın ''Nükleer santral ihalesi bir yarışma süreci, Rusya Federasyonu'na 'evet biz bu işi size verdik, şimdi bunun yasal zeminini hazırlıyoruz' demiyoruz'' şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Şohin, ihalede sürecini şu anda iki Rus şirketi ile bir Türk şirketinin takip ettiğini ve burada bir rekabetin söz konusu olduğunu söyledi.

Şohin, ''Elbette ihale olduğu için devlet yetkilileri 'biz şuna verdik' diyemezler. Kim projeye asılırsa proje onun olur. Şu anda süreç devam ediyor. Bakan bey çok doğru söylemiş. Ama iki Rus şirketinin bu ihalede olması şunu gösteriyor; bizi önemsiyorlar'' dedi.

Projenin çok büyük ve önemli bir proje olduğunu belirten Şohin, ''Eğer bunu Rus şirketleri alırsa, Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler katlanarak büyüyecektir'' şeklinde konuştu.

Şohin, bu projeyi iki tarafın da önemsediğini ifade ederek, projeyi alma konusunda ümitli ve ısrarcı olduklarını vurguladı.
 

"Bölgenin politik değerleri önem arz ediyor"

Bu tarz projelerde politik meselelerin de devreye girebildiğini söyleyen Şohin, şunları kaydetti:

''Biz bu politik meseleleri mümkün olduğu kadar, ilişkileri daha verimli noktaya getirecek şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Politik meselelerden uzak bir ekonomik ilişki içerisine girmeye çalışıyoruz. Politik meselelerin yanı sıra bir de finans kısmı var. Bu çok yönlü, kapsamlı bir proje. Projenin sonuca ulaşmasında bölgenin politik değerleri önem arz ediyor.

Mesela elektrik enerjisi üzerinde de iş birliği yapılabilir. Fakat bunu Gürcistan üzerinden geçirmemiz gerekiyor. Bu noktada politik ilişkileri biliyorsunuz. İki taraf bunu çok isteyebilir ama iki tarafın dışında bölgesel politik meseleler bazen süreci etkiliyor.''

 

"Yeni partnerimizi kaybetmek istemeyiz"

Dünyada ülkelerin nükleer enerji ile ilgili farklı stratejilerinin bulunduğunu, Almanya bu konuda küçülmeye giderken, Fransa'nın bunu geliştirdiğini anlatan Şohin, nükleer enerjinin bugün dünyada ne önem taşıyorsa gelecekte de aynı önemi taşıyacağını vurguladı.

Şohin, nükleer enerjide risk olduğunu ama bunun izole edilebileceğini, kontrol edilmediği durumda diğer enerji alanlarının da risk taşıdığını söyledi.

Şohin, ''Türkiye bu alanda yeni, bu konuda Rusya da çok anlayışla davranıyor. Bu yeni partnerimizi kaybetmek istemeyiz. Biz de elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz'' şeklinde konuştu.

Önümüzdeki 20 yılda Rusya'nın kendi coğrafyasında 40 yeni reaktör açmayı planladığını ifade eden Şohin, ''Rusya bu konuda ileri. Eğer bu tehlikeli olsaydı biz 40 reaktörü ülkemizde açmazdık'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler