O fotoğraftaki doktor konuştu!

Maraş katliamında karnında bebeğiyle ölen Esma Suna'yı kurtarmaya çalıştığını iddia eden Dr. Alaaddin Gültekin Yazıcıoğlu, o günü anlattı.

Yayınlanma: 28.12.2011 - 09:27
Abone Ol google-news

Doktorun ameliyat masasında bir kadının rahminden çıkarttığı bebeği tutarken gösteren fotoğraf tüyler ürpertti. "Rahmetli Esma Suna'yı ameliyat eden cerrah benim" diyen Dr. Alaaddin Gültekin Yazıcıoğlu, dehşet verici fotoğrafın hikayesini tüm çıplaklığıyla anlattı.
 

Hakim anlattı, Ahmet Hakan'ın dili tutuldu

CNN Türk'te Maraş katliamını masaya yatıran Ahmet Hakan, canlı yayına bağlanan Maraş Katliamı hakiminin anlattıkları karşısında adeta dili tutuldu.

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, doktorun bebek ölüsüyle poz vermesini eleştirince, o karedeki doktordan sitem dolu e-posta aldı. “Yazınızı okudum. O günleri okumak yüreğimdeki dikeni yerinden oynattı. Rahmetli Esma Suna’yı ameliyat eden cerrah benim” diye söze girmiş Dr. Alaaddin Gültekin Yazıcıoğlu.

Telefonda konuştuğu Yazıcıoğlu'nun fotoğrafla ilgili anlattıklarını Ergin, köşesinde yazdı. Ergin'in yazısı şöyle:
 

 

Bütün insanlara göstermek istedim

(...) Yazıcıoğlu, 33 yıl önceki katliamın bir hastane ortamında nasıl yaşandığını bir cerrahın gözünden çarpıcı bir şekilde anlattı:

"Tam üç gün üç gece ameliyathanede bütün gücümle çalıştım. Hastanenin bodrum katı ölüm tarlasına dönmüştü. Kurtarabildiğim yaralılar da oldu, kurtaramadıklarım da. Bir hastamı kanımı vererek kurtardım. Bu olayların acısı yıllarca bir zift gibi beynimden çıkmadı, çıkmıyor. Bazıları kurşun yarasıyla gelmişti, bazıları ise keserle, baltayla yaralanmış halde. Gördüğüm vahşet bugün de içimi acıtıyor."

O gün ne olmuştu?

Şöyle konuşuyor Yazıcıoğlu: "Esma Suna hastaneye geldiğinde yaralıydı. Hamileydi... Ailesini tanıyordum. Elbistan'dan gelip Maraş'a yerleşmiş Alevi bir çiftçi ailesindendi. Vücudunda üç kurşun vardı. Gelişigüzel ateş etmişlerdi. Bir kurşun arkadan girip karnından çıkmıştı. Bir kurşun yandan girip çıkmıştı. İlk tetkikte bebeğin ölmüş olduğunu anladım. Biz anneyi kurtarmaya çalıştık. Çocuğu aldık. Bir kurşun bebeğin omuriliğinden vurup çıkmıştı. Çok uğraştım ama anneyi kurtaramadım."

Peki fotoğraf nasıl çekilmişti? Burada ilginç bir detay var. Yazıcıoğlu, kapıda bekleyen gazetecilerin içeriden görüntü almak istediğini ve bir gazetecinin ameliyat gömleği giyerek içeri girmesine izin verdiklerini anlatıyor ve şöyle devam ediyor:

"Çocuğu alınca gazeteciye gösterdim. Gözyaşlanmı içime akıtarak bu vahşeti bütün dünyaya, bütün insanlara göstermek istedim. Bunu insafsızlığı göstermek, insanları etkilemek için yaptım."
 

Fotoğraf sürgüne yol açıyor

Bu fotoğraf, 1967 İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu operatör doktor Gültekin Yazıcıoğlu nun bütün kariyerini de altüst eder.  Yaklaşık 9 ay sonra kurulan Demirel azınlık hükümeti döneminde hastane personelinin neredeyse tümüne takdirname verilirken, bu fotoğraf nedeniyle Yazıcıoğlu takdirname listesinin dışında bırakılır, ardından tayini Uşak'a çıkar.

Bu atamayı sürgün olarak gören Yazıcıoğlu ise Kahramanmaraş'ta kalır, sonrasında özel bir hastane açar. Geçen yıl hastaneyi satıp emeklilik hayatına başlamıştır. Yazıcıoğlu, o gün vurulan Esma Suna'nın ölü bebeğini gazeteciye göstererek Kahramanmaraş'taki vahşeti tüm dünyanın görmesini sağlamıştır. O fotoğraf, aradan 33 yıl geçse de, katliam bugün yanı başımızda olmuş gibi bizi yine sarsmaya devam ediyor.  Bundan sonraki kuşaklan sarsmaya da devam edecektir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler