Obama Guantanamo'yu kapatma emri verecek

ABD başkanı seçilen Barack Obama'nın, göreve başladıktan sonraki ilk hafta içinde, Guantanamo Körfezi'ndeki Amerikan askeri hapishanesinin kapatılması emrini vereceği bildirildi.

Yayınlanma: 12.01.2009 - 22:10
Abone Ol google-news

ABD başkanı seçilen Barack Obama'nın geçiş ekibinden iki danışman, Obama'nın Guantanamo Körfezi'ndeki hapishanenin kapatılması emrini vereceğini bildirdi. Hapishanenin emre rağmen kısa sürede kapatılamayacağını, ama emirle birlikte kapatılma sürecinin başlayacağını belirtti.

Danışmanlardan biri, Obama'nın Guantanomu ile ilgili Başkanlık Emri'nin göreve başladığı 20 ocakta dahi verilebileceğini söyledi.

Danişman emirle birlikte halen hapishanede tutulan 250 kadar Taliban ve El Kaide şüphelisi ile potansiyel tanıklara ne yapılacağı konusundaki karar alma sürecinin başlayacağını kaydetti.

Obama bu kararın yanı sıra, sorgulama yöntemleri ile ilgili de bir başkanlık emri yayınlayacak, ancak bu emrin ayrıntıları henüz netleşmedi.

Obama'nin geçiş ekibi sözcüsü bayan Brooke Anderson ise konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Kimliklerinin açıklanmasını istemeyen iki danışman, Guantanamo ile ilgili emirde, yönetiminden hapisteki 250 kadar tutuklunun durumlarının teker teker incelenmesinin isteneceğini belirtti.

İnceleme sonucunda her bir tutuklunun serbest bırakılıp bırakılmayacağı belirlenecek. Serbest bırakılmayanların ise nerede ve nasıl tutulacağı kararlaştırılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler